Eğitim Reformu Girişimi'nin (ERG) yeni raporuna göre, yarım milyondan fazla çocuk, yani yaklaşık bir büyük şehir nüfusuna eşdeğer çocuk, eğitim sisteminin dışında bırakıldı. Bu durum, ülkemizin geleceği için ciddi bir tehdit oluşturuyor.
ALPARSLAN DİYARI- ERG’nin yeni raporunda Muş dikkat çekti. 2023-2024 eğitim yılı itibarıyla zorunlu eğitim çağındaki 612 bin 814 çocuk eğitim sisteminin dışında kalırken, Muş, dikkatleri üzerine çekti.
MUŞ BAŞI ÇEKİYOR
Özellikle Muş, Ağrı ve Gümüşhane gibi illerde durum daha da vahim. Rapora göre, bu durumun başlıca nedenleri arasında ekonomik zorluklar, coğrafi engeller ve eğitim politikalarındaki eksiklikler gösteriliyor. ERG raporu, bu sorunun çözümü için ücretsiz okul ulaşımı, burs imkanlarının artırılması ve öğretmen yetiştirme çalışmalarının güçlendirilmesi gibi öneriler sunuyor
Bu yılki raporun Türkiye’de eğitim sisteminin karşı karşıya olduğu çoklu krizlerin etkilerini kapsamlı bir şekilde ele aldığını belirten ERG Eğitim Gözlemevi Koordinatörü Burcu Meltem Arık, “Raporumuzda veriye dayalı analizlerle eğitim sistemimizin mevcut durumunu ortaya koyuyor ve politika önerileri sunuyoruz. Özellikle vurgulamak isterim ki, ekonomik krizin eğitim üzerindeki etkileri giderek derinleşiyor. Eğitimde fırsat eşitsizliği artıyor, dezavantajlı grupların nitelikli eğitime erişimi zorlaşıyor. ERG olarak amacımızın çocukların ve toplumun gelişimi için eğitimde yapısal dönüşüme katkı sağlamak olduğunu bir kez daha vurgulamak isterim” diye konuştu.
Öte yandan rapora göre, gerek ortaöğretim gerekse üniversite eğitiminden ayrılan öğrenci sayısı her geçen yıl artıyor. Eğitime karşı isteksizlik, eğitim için gerekli masraflarda görülen artış ve eğitimin sağlayabileceği kazanımlarda yaşanan düşüş, bu artışın arkasındaki önemli nedenler olarak dikkat çekiyor.
Raporda, göstergelerle ve analizlerle eğitimde son bir yılda yaşananlar aktarılırken, bu verilerin evlere, sınıflara, okullara nasıl yansıdığına da yer veriliyor.
Kaynak: Alparslandiyari.com Haber Merkezi