YAŞAM Haber Girişi : 23 Mayıs 2023 15:16

Muş'ta çiftçinin yüzü gülecek. Beklentiler yüksek..

 Muş'ta çiftçinin yüzü gülecek. Beklentiler yüksek..

3 milyon 570 bin dekar tarım arazisi ile Türkiye’nin 3’üncü ekilebilir alanına sahip Muş Ovası’nda yağışlar çiftçinin yüzünü güldürdü.

Muş’ta 2023 yılında Bakanlık tarafından başlatılan atıl durumdaki arazilerin desteklenmesi projesi çiftçileri tarımsal alanlara yöneltti. 1 milyon 400 bin dekar alanda buğday 400 bin dekarlık alanda arpa ekimi ile toplamda 1 milyon 800 bin dekar alan hububat tohumları ile buluştu. Muş’ta bu yıl etkili olan yağmur yağışları 1 milyon 800 bin dekar alanda ekimi yapılan buğday ve arpaya can suyu olurken, çiftçiler rekor bir hasat elde etmeyi bekliyor. Muş’ta ilkbahar mevsiminde etkili olan yağışlar hububat ekimi yapan çiftçilerin yüzünü güldürüyor. Geçtiğimiz yıl dekara 276 kilogram olan buğdayda 360 kilogram bekleniyor. Dekara 235 kilogram olan arpada ise bu yıl 325 kilogram bekleniyor.

Muş Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, tarım alanlarında incelemelerde bulunarak çiftçilerle bir araya geldi.

Ekilen hububatlar hakkında bilgi alan Müdür Gün, İlkbahar mevsimi ile yağan yağmurun ekinlere önemli oranda faydalı olduğunun vurgusunu yaparak şunları söyledi: “İlimiz tarımsal ve hayvansal potansiyeli yüksek olan iler arasında yer almaktadır. Özellikle Muş Ovası, Bulanık, Malazgirt ve Liz ovamızla beraber yüzölçümümüzün yüzde 42’si ile tarımsal faaliyet yapılabilecek bir alana sahibiz. Özellikle stratejik olan ürünler yetiştirilmektedir. Bunların başında da buğday ve arpa ekimleri gelmektedir. 2022 yılında Muş ilimizde hububat olarak 1 milyon 600 dekar alanda ekim gerçekleştirildi. 1 milyon 250 bin dekar alanda buğday 350 dekarlık alanda arpa yetiştiriciliği yapılmaktadır. Buğdayda 345 bin ton arpa da ise 82 bin ton verim elde edilmesi edildi. Toplamda 427 bin ton hububat elde edilmiş oldu. Genel itibariyle iyi bir verim elde edildi. Ortalamada buğdayda dekara 276 kilogram arpa da 235 kilogram verim elde edildi. 

1 milyon 400 bin dekar ekildi 

2023 yılında bakanlığımızın atık durumdaki arazilerin desteklenmesi ve özellikle boş arazilerin kalmaması projeleri geliştirilerek çiftçilerimize yapılan desteklerde 600 ton üzeri yüzde 75 hibeli buğday ve arpa desteği yapıldı. 2023 yılında Muş ilimizde iklim koşullarını uygun geçmesi özellikle Mart Nisan aylarında yağmurların düzenli yağması ayrıca hem ilkbahar hem de sonbahar ekimlerine oldukça faydalı oldu. İlimizde 1 milyon 800 dekarlık alanda bir ekim gerçekleştirildiği tahmin edilmektedir. Bu 1 milyon 800 dekarlık alanında içerisinde 1 milyon 400 dekarlık alanda buğday, 400 bin dekarlık alanda da arpa yetiştiriciliği yapıldığı tahmin edilmektedir. Bu tahminler doğrultusunda özellikle hububatta toplamda 625 bin ton bir ürün beklemekteyiz. Özellikle buğday da yüksek bir rekolte bekleniyor. Buğday ve arpada özellikle yaptığımız tarla kontrollerinde ekim çıkışlarının çok iyi olduğu bunun yanında özellikle yağmurların düzenli bir şekilde yağmasından dolayı iyi bir durumda olduğunu görüyoruz. Eğer şartlar böyle devam ederse rekolte de yüksek bir verim beklemekteyiz.”

Müdür Gün, açıklamasının devamında şunları dile getirdi; “2023 yılındaki tahminlere ve yapılan ekimlere baktığımızda yüzde 15 oranında hem ekimin fazla yapıldığı hem de rekoltenin daha fazla elde edileceği öngörülmektedir. Şuandaki tahminlerimize göre geçen sene ortalama dekara 276 kilogram olan buğdayda bu yıl 360 kilogram beklemekteyiz. Arpada yaptığımız kontrollerde de 2022 TUİK verilerine göre dekarı 235 kilogram olan arpada bu yıl dekara 325 kilogram beklemekteyiz. Hem rekoltenin yüksek olması hem de hükümetimizin özellikle Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından alımların yapılması bunun yanındaki desteği ile çiftçilerimizin bu stratejik ürüne teveccühü daha fazla olmuştur. 2022 yılında yaptığımız görüşmelerde bütün üreticilerimizin bu konuda memnun olduğu bu yıl içerisinde de hem bakanlığımızın boş araziler kalmasın politikası hem de buğday fiyatından dolayı iyi bir ekili oldu. Bu yıl ekilişte mevsim çok güzel şartlarda devam ediyor. Allah’ın izni ile iyi bir ürün elde edeceğimizi tahmin etmekteyiz. Bu da Muş üreticimizin ekonomisine büyük bir katkı sağlayacağı öngörülmektedir” şeklinde konuştu.

"Türkiye’nin 3. Büyük Ovası olan Muş Ovasında devletimizin çeşitli destekleriyle iyi bir ürün alacağız"

Çiftçilerden Ahmet Demir, bu yıl geçen yıldan fazla alanda ekim yaptığını belirterek; “Geçen yıl 20 dönüm alanda buğday ektik. Bu yıl devletimizin verdiği desteklerle 40 dönüm alanda buğday, yonca, arpa ve pancar ekimi yaptık. Bu yıl havaların yağışlı geçmesinden dolayı verimde yüzde 100 artış sağlayacağına inanıyorum. Türkiye’nin 3. Büyük Ovası olan Muş Ovasında devletimizin çeşitli destekleriyle iyi bir ürün alacağız. Türkiye’nin ikinci yüzyılı inşallah çiftçinin yüzyılı olacaktır” diye konuştu.

Resmi İlanlar