BÖLGE Haber Girişi : 27 Haziran 2024 14:15

Muş Malazgirt ve Bulanıktaki hayvancıları heyecanlandıran gelişme! O kapsüllerle hayvanlar dana güvende olacak

Muş Malazgirt ve Bulanıktaki hayvancıları heyecanlandıran gelişme! O kapsüllerle hayvanlar dana güvende olacak
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Veterinerlik Fakültesi öncülüğünde hazırlanan "akıllı kapsül" projesi, süt inekleri ve besi sığırlarının bakım ve besleme hatalarından kaynaklanan hastalıklara karşı korunmasını hedefliyor.

ALPARSLAN DİYARI- Bu projenin, Muş’un Malazgirt ve Bulanık ilçelerindeki hayvancılık faaliyetleri için de büyük bir öneme sahip olması bekleniyor.

 

Van YYÜ’deki akademisyenlerin liderliğinde Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Güney Kore’den iki üniversite, dört enstitü ve Romanya’dan bir üniversite ile iki enstitünün katılımıyla “Metabolik Hastalıklar için Akıllı Rumen Kompozitleri” projesi hazırlandı. TÜBİTAK ve Avrupa Birliği’nden 1 milyon avro destek almaya hak kazanan bu proje, hayvan bağırsağından akıllı kapsül üretmeyi amaçlıyor.

 

 

PROJENİN AYRINTILARI VE HEDEFLERİ

 

Proje kapsamında üretilecek akıllı kapsül, ineklerin ve besi sığırlarının sindirim organı olan işkembeye yerleştirilecek. 3, 6 ve 12 aya kadar etkisini gösterebilecek olan bu kapsül, içindeki biyolojik etkili doğal bileşenler sayesinde hayvanları hastalıklara karşı koruyacak. Bu yenilikçi çalışma, süt ve et üretiminin sürdürülebilirliğini artırmayı ve verim kaybını önlemeyi hedefliyor. 2027 sonunda tamamlanması planlanan proje, Muş’un Malazgirt ve Bulanık ilçelerindeki çiftçiler için de umut verici bir adım olacak.

 

 

HAYVANDA ZARARLI ETKİ OLUŞTURMAYAN ÇÖZÜM

 

Proje Koordinatörü Van YYÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taylan Aksu, projelerinin laboratuvar ve saha çalışmalarıyla destekleneceğini belirtti. Aksu, “Üreteceğimiz akıllı kapsül, hayvanın verilen yemden daha fazla yararlanmasını ve daha sağlıklı olmasını sağlayacak. Kapsül, belli zaman aralığında etkili doğal maddelerin kontrollü salınımını sağlayacak ve hayvanda zararlı bir etki oluşturmayan çevreci bir ürün olacak” dedi.

 

 

RUMEN SIVISINDAN BAŞLAYAN ÇALIŞMA

 

Van YYÜ Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Merkezindeki ineklerden alınacak rumen sıvısı ile çalışmalara başladıklarını ifade eden Aksu, “Kapsülün kontrollü salınımını, rumendeki biyolojik ve kimyasal yapılarla etkileşimini test edeceğiz. Bu sayede ani yem değişikliği, yem hijyeni ve rasyon dengesizliklerinden kaynaklanan hastalıklara karşı hayvanları daha güvende tutacağız” diye konuştu.

 

 

PROJE EKİBİ VE DESTEKLER

 

Projenin fikri hakları, Van YYÜ Veteriner Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Devrim Sarıpınar Aksu, doktor öğretim üyeleri Çağrı Kale, Fatma Özkan, Taner Levendoğlu ve doktora öğrencisi veteriner hekim Şirin Duygu Yeşil’e ait. Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, projenin ulusal ve uluslararası çapta değer görmesinden dolayı mutluluk duyduklarını belirterek, proje ekibine her türlü desteği vereceklerini ifade etti.

 

Bu projenin Malazgirt ve Bulanık’ta da uygulanması, bölgedeki hayvancılık faaliyetlerinin gelişimine ve sürdürülebilirliğine büyük katkı sağlayacak. Akıllı kapsül projesi, Muş’un hayvancılık sektöründe daha sağlıklı ve verimli üretim yapılmasına yardımcı olacak.

 

KAYNAK AA

Resmi İlanlar