HASKÖY Haber Girişi : 18 Temmuz 2023 00:25

Muş Hasköy Bulgaristan'da Haskova oldu!

Muş Hasköy Bulgaristan'da Haskova oldu!
Hasköy olarak paylaşılan fotoğraf sosyal medyada dikkat çekti.

ALPARSLAN DİYARI- Haliç kıyısında Kağıthane ile Kasımpaşa arasında yer alan semt Fatih Sultan Mehmet İstanbul'un fethinden sonra çadırını buraya kurduğu için 'padişaha özgü köy' anlamına geldiği için semtin adına “Hasköy” adı verildi.

Hasköy'ün adı farklı ilçe ve semtlerin yanı sıra bazı köylere de verildi. Hasköy adının geçtiği önemli merkezlerden biri de Muş. Muş'a yakın bir ilçe olan Hasköy ilçesi kentin 5 ilçesinden sadece birisi. 

 

ASKERİ BİR İLÇE OLARAK ÖNE ÇIKIYOR

 

Hasköy ilçesinin tarihi, Bizans devrine kadar uzanmakta. 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi'nden sonra ilçe halkının büyük bir kısmı Basra'dan göç ederek, Sason ve Mutki ilçeleri üzerinden gelip, ilçeye yerleşmiş Araplardan oluşuyor. Bölge halkı eski tarihçelere göre sahra askeri olarak da biliniyor. Malazgirt Meydan Muharebesi'nden sonra tarih boyunca Anadolu'da yaşadıkları bu bölgeleri haçlı seferlerinden korumuşlardır.

 

Halk dilinde telaffuzu bozulmuş Ermenice Derhas (yani Has Kilise) olan bu ilçenin ismi Cumhuriyetten sonra Hasköy olarak değiştirildi ve günümüzde Hasköy olarak kullanılıyor.

 

BULGARİSTAN HASKÖY MUŞ ZANNEDİLDİ

Hasköy adını kullanan ilçelerden biri de Bulgaristan. Haskovo ilçesinin Türkçesi Hasköy. Hasköy olarak paylaşılan fotoğraf bazı kullanıcılar tarafından bir anda Muş'un Hasköy ilçesi sanıldı.

 

HASKÖY BULGARİSTAN'DA HASKOVA

 

Daha sonra kentin Bulgaristan'a ait olduğunu gören kullanıcılar, Haskova'nın Hasköy isminden kaynaklı benzerliğine dikkat çekti. 

 

Kader Akçil

 

 

Etiketler : Hasköy
Resmi İlanlar