EĞİTİM Haber Girişi : 20 Eylül 2023 13:45

Muş enerjide marka bir kent olabilir! MAUN Öğretim Üyesi Özer Potansiyelin önemine dikkat çekti

Muş enerjide marka bir kent olabilir! MAUN Öğretim Üyesi Özer Potansiyelin önemine dikkat çekti
Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Nükleer Enerji ve Enerji Sistemleri Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Salih Özer, Muş’un yenilenebilir enerji kaynağı yüksek bir bölge olduğunu söyledi.

ALPARSLAN DİYARI- Yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi her geçen gün artıyor. Bu açıdan değerli bölgelerden biri de Muş. Kentte enerji ve enerji sistemleri üzerine yapılan akademik çalışmalar da artıyor. MAUN Nükleer Enerji ve Enerji Sistemleri Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Salih Özer, “Muş ilinin yenilenebilir enerji kaynakları açısından çok değerli bir bölgedir. Hali hazırda ilimizdeki akarsu ve nehirler üzerine kurulmuş olan barajlar ile mikro HES’ler ancak yüzde 30’luk kapasiteye sahiptir” diye konuştu.

 

BAŞARI ÖRNEĞİ

 

“Radyasyon bakımından Türkiye ortalamasına sahip olan Muş’ta ticari olarak güneş enerjisi faaliyetlerini yürüten firmalara her geçen gün yenileri eklenmektedir” diyen Doç. Dr. Özer, “Muş, 2022 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 21 ildeki 18 araziyi rüzgâr enerjisine dayalı yenilenebilir YEKA ilan eden kararı, Resmi Gazete’de yayınlanması ile büyük bir başarı örneği göstermiştir.” ifadelerini kullandı.,

 

AKADEMİK ÇALIŞMA SAYISI ARTIYOR

 

Doç. Dr. Özer şu ifadelere yer verdi: “Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) Modeli ve Uygulamaları alanında üretilecek olan elektrik özel bir antlaşma ile devlet tarafından satın alınmakta ve yapılacak olan uygulamalar ile milli ekonomiye önemli bir katkı sunacaktır. 2018 yılında açılmış olan yüksek lisans programımız şimdiye kadar bir çok alanda mezun vermiş ve Muş iline yönelik güneş, biyokütle potansiyelinin tespiti ile ilgili yüksek lisans tezlerinin yapılmasını sağlayarak ile katkı sunmuştur.”

 

HABER: EMRULLAH ÖZBEY

 

Resmi İlanlar