İlk Türk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğunda deneyeceği 13 deneyden birinin mimarı olan Muş BİLSEM öğrencileri, deney sonucunun olumlu sonuçlanacağından umutlu olduklarını söyledi.
Türk Bilim Misyonu kapsamında ABD-NASA Kennedy Uzay Merkezinden uzaya gönderilecek ilk Türk astronotumuzun görev sürecinde gerçekleştireceği 13 deneyden birisi olan "PRANET" deney ekibi proje yöneticisi Muş Bilim Sanat Merkezi öğretmeni Birsen Geçer, öğrenciler Baver Bedirhan Bingöl, Zeynep Nehir Çamlıca, Dilşah İmran Avcı ve Muş Alparslan Üniversitesinden Dr. Öğretim Üyesi Harun Önlü, İl Milli Eğitim Müdürümüz Enver Kıvanç ile birlikte, Muş Valisi Avni Çakır’ı ziyaret etti. Proje hakkında bilgi alan Vali Çakır, ABD'ye davet edilen ekibe başarılar dileyerek teşekkür etti.
Muş BİLSEM’i ziyaret eden Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç, deneyi hazırlayan öğrencileri tebrik etti. Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Enver Kıvanç, Cumhuriyetin 100. yıl etkinlikleri içerisindeki projelerden biri olan Türk astronotların uzaya gönderilmesi alanındaki çalışmalar doğrultusunda Bilim Sanat Merkezi öğrencilerinin uzayda yapılacak olan deneyler için geçen yıldan bu yana hazırlık yaptığını söyledi. Kıvanç, “Bu deneyler içerisinde seçilen ve uzayda Türk astronotlar tarafından deneyleri yapılacak olan 13 deneyin içerisinde yer alan propolisin mikro yer çekimi ortamındaki anti bakteriyel etkisi denenecek. Bu deneyden sonra inşallah insanlığa hizmet sunacak olumlu sonuçlar elde edileceği kanısındayız. 9 Ocak 2024 tarihinde uzaya gidecek olan astronotlarımızı da başarılar diliyorum. İnşallah olumlu sonuçlar alacağız” dedi.
Teknoloji Tasarım Öğretmeni Birsen Geçer ise, projenin 2 yıllık bir geçmişi olduğunu söyledi. Hazırladıkları deneyin çeşitli aşamalarda geçtikten sonra kabul edildiğini dile getiren Birsen Geçer, “Çeşitli aşamalarda geçerek deneyimiz kabul edildi ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nda gerçekleştirilecek 13 deneyden birisi. Çok farklı aşamalardan geçti. Yani şu ana kadar yapmış olduğumuz diğer projelere çok da benzemiyor. Propolisin anti bakteriyel etkisinin olumlu sonuçlarını gördükten sonra Türkiye Uzay Ajansı tarafından çağrı metni yayınlandıktan sonra bu projemizi Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yani yerçekimsiz ortamdaki bakteriler üzerinde denemeye karar verdik ve başvurumuzu yaptık. Öğrencilerimiz bu süreçte laboratuvarda çeşitli çalışmalar yaptılar. Geçtiğimiz Haziran ayında Ankara’ya gittik ve bu deneyi uygulayacak olan astronotumuza öğrencilerimiz tarafından eğitim verildi. Eğitimde astronotun deneyi uygularken nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda öğrencilerimiz tarafından eğitimler verildi” ifadelerini kullandı.
Öğrencileri tarafından hazırlanan deneyin kabul edilmesinin kendilerini çok mutlu ettiğini söyleyen Geçer şöyle konuştu, “Uzaya ilk kez bir Türk astronotumuzun gönderilmesi çok farklı bir şeydi ama bu astronotumuzun uygulayacağı deneyler arasında öğrencilerimizin deneyinin yer alması beni gerçekten çok mutlu etti. Çocuklarımız bizim geleceğimize yön verecekler. Bu çalışmanın onların ufuklarını açacağına, merak ve araştırma duygularını çok daha fazla arttıracağını düşünüyorum. Bu deneyin içerisinde yer aldıkları için çok mutluyum.”
Projenin amacına da değinen Geçek şunları kaydetti, “Geleceğimize yön verecek olan gençlerimizin böyle ufuk açacak bir bilimsel deneyin içerisinde yer almaları beni çok mutlu etti. Bu deneyimiz Uluslararası Uzay İstasyonu’nda uygulanıp sonuçlandıktan sonra biz dünyadaki anti bakteriyel özelliği de aynı uzay ortamındaki mikro organizmalar konusunda kullanılabilecek, bu rahatsızlıkları ya da hastalıkları önleyebilecek, tedavi edebilecek doğal bir anti bakteriyel seçenek olacaktır. Biz projemizin sonucunda bunu elde etmeyi düşünüyoruz.”
Projeyi hazırlayan öğrencilerden Baver Bingöl de, projeyi hazırlarken çok heyecanlı olduklarını söyleyerek, “Uzayda denenecek bir proje olunca ister istemez heyecanlanıyoruz. Sonuçta astronot 15 gün boyunca uzayda kalacak ve orada deneyeceği 13 deneyden biri de bizim deneyimiz. Bu deney de kendi alanında tek deney olması bizleri çok heyecanlandırıyor” şeklinde konuştu.
Deneyin başarılı sonuçlanacağını inandığını ifade eden Baver Bingöl sözlerini şöyle sürdürdü, “Bildiğiniz gibi propolis, arı kovanları korumak için kalkan görevi görüyor. Arılar kovana girerken öncelikle kendilerini propolis maddesine sürterek izole ederler ve kovana o şekilde girerler. Onun için de kovana giren farklı maddeleri veya hayvanları propolisle mumlayarak kendilerine zarar gelmesini engellerler. Bu deneydeki amaç da propolis maddesinin mikro yer çekimi ortamındaki bakterilere, mikroorganizmalara etkisinin nasıl olacağını göreceğiz. Eğer olumlu sonuç elde edilirse uzay çalışmalarında kullanılacak doğal, alternatif bir seçenek olacaktır. Sonucun olumlu olacağını tahmin ediyorum.”
Dilşah Avcı isimli öğrenci ise, projede yer aldığı için çok mutlu olduğunu söyleyerek şöyle konuştu, “Projemizin amacı propolisin anti bakteriyel ortamda etkisini test etmektir. 2 yıl önce yaptığımız çalışmalarda olumlu sonuçları gördük. Uzayda da aynı sonuçların alınacağını tahmin ediyorum.”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) görev yapacak ilk Türk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın 9 Ocak 2024’te uzaya gideceğini açıklamıştı. Uzaya çıkacak olan ilk Türk astronotu olacak olan Alper Gezeravcı, görev süresi 13 deney gerçekleştirecek. Bu deneylerden biri de Muş BİLSEM öğrencileri tarafından hazırlanan ‘Yer Çekimsiz Ortamda Propolisin Anti Bakteriyel Etkisi’ üzerine çalışması olacak.
"HABER: EMRULLAH ÖZBEY"