EĞİTİM Haber Girişi : 04 Kasım 2023 13:57

Muş Alparslan Üniversitesi’nde ‘Mevsimsel Geçiş Hastalıkları’ farkındalık semineri 

Muş Alparslan Üniversitesi’nde ‘Mevsimsel Geçiş Hastalıkları’ farkındalık semineri 
Muş Alparslan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal ve Akademik Farkındalık Topluluğu, ‘Mevsimsel Geçiş Hastalıkları’ için bir farkındalık semineri düzenledi. 

ALPARSLAN DİYARI- Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal ve Akademik Farkındalık Topluluğu tarafından, mevsimsel geçiş döneminde olunması ve il genelinde salgın hastalıkların artış göstermesi nedeniyle konuya dikkat çekmek amacıyla ‘Mevsimsel Geçiş Hastalıkları’ semineri düzenlendi.

 

 

 

 

Sabahattin Zaim Konferans Salonu'nda gerçekleşen etkinliğin koordinatörlüğünü Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Özgür Yeşilyurt yaptı. ‘Mevsimsel Geçiş Hastalıkları’ adlı seminerinin bu haftaki konuğu Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yılmaz oldu. Mevsimsel geçişlerde artış gösteren uyuz, menenjit, boğmaca/difteri, kızamıkçık, kızamık, kızıl, bitlenme, uçuk, molluscum contagiosum, kolera gibi hastalıklarına dikkat çekti. 

 

 

 

 

MEVSİMSEL HASTALIKLAR: SONBAHARDAN KIŞA, KIŞTAN İLKBAHARA GÖRÜLÜYOR

 

Prof. Dr. Yılmaz; "Mevsimsel geçişlerine göre sıklıkla sonbahardan kışa geçişte ve kıştan ilkbahara geçişte gerek etkenlere gerekse konağa bağlı özelliklerden kaynaklanan epidemiler görülebilmektedir. Aile enfeksiyonu şeklinde seyreden birçok etkende artış görülmektedir. Klinik şekillerine göre ise yaz ve bahar aylarında sıklıkla gastroenteritler (isal vb.); kış aylarında ise üst solunum yolu enfeksiyonları, pnömoni (zatürre) (nezle/grip vb.) görülebilmektedir. Bazen epidemiler pandemiye dönüşmekte ve büyük halk kitlelerini enfekte edebilmektedir. Mevsimsel geçişlerde sıklıkla salgın yapma yeteneğine sahip Kızamık, Kızamıkçık, Rota Virüs, Entero Virüs, Pikorna Virüsler (COVID, SARS vb.), Kabakulak, Suçiçeği salgınları görülebilmektedir. Nadiren de olsa viral menenjitler ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir. Bakteriyal etkenlerden üst solunum yolu enfeksiyonları (Streptokok/Kızıl, Hemaphilus, Pnömokok enfeksiyonları salgınlar ortaya çıkarabilmektedir. Söz konusu etkenlerden Hemaphiluslar özellikle 5 yaş altı çocuklarda; pnömokoklar ise yetişkinlerde menenjit salgınları yapabilmektedir” diye konuştu.

 

 

 

 

Muş Alparslan Üniversite Sabahattin Zaim Konferans Salonu'nda gerçekleşen Seminere akademisyenler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. 

 

HABER: EMRULLAH ÖZBEY

 


 

Resmi İlanlar