Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) , kaliteli ve donanımlı eğitimi ile genç üniversitelilerin en çok tercih ettiği üniversite olmasıyla birlikte, 2023-2024 eğitim öğretim yılına kültürel, sosyal ve sportif imkânlarıyla göz kamaştırıyor.
ALPARSLAN DİYARI- Vermiş olduğu kaliteli eğitimin yanında kültürel, sosyal ve sportif imkânlarıyla genç üniversiteler arasında en fazla tercih edilen üniversitelerden biri olan Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) yeni dönemde öğrencileri için tüm hazırlıklarını tamamladı.
Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) 2023-2024 eğitim öğretim yılı için tüm hazırlıklarını tamamlayarak yeni öğrencilerini beklemeye başladı. Bünyesinde toplam 10 fakülte 1 yüksekokul 6 meslek yüksekokulu bulunduran Muş Alparslan Üniversitesinde bu yıl verilen öğrenci kontenjanının dolması bekleniyor. Bir yandan fiziki imkanlarını iyileştiren, diğer yandan bilimsel alt yapısını güçlendiren Muş Alparslan Üniversitesi, öğrencilerin eğitimlerinin yanında sosyal imkanlarını da geliştirecek çalışmaları hayata geçirmeyi sürdürüyor. Akademik dönem içerisinde öğrencilerinin eğitimlerinin yanında gerek sosyal gerekse sportif ve kültürel etkinliklere katılmaları noktasında çalışmalarını yürüten Muş Alparslan Üniversitesi, öğrencilerin kendilerini çok yönlü bir şekilde geliştirmelerine olanak tanıyor.
Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, 2023-2024 yılında üniversitelerini tercih eden öğrencilere bir mesaj yayınlayarak şunları dile getirdi: “Bu yıl gerçekleştirilen YKS sonuçlarına göre üniversitemizde öğrenim görme fırsatı yakalamış olduğunuz için sizleri ve ailelerinizi yürekten tebrik ediyorum. Hayatınızın en güzel yıllarını geçireceğiniz bu eğitim yuvasının sizlere bir ömür kullanacağınız kabiliyetler ve yetenekler kazandırmasını diliyorum. Bizleri tercih etmenizden dolayı çok büyük bir mutluluk duyduğumuzu bilmenizi istiyorum.
Sizler bizim yarınlarımızsınız. Yarınlarımızı birlikte inşa etmek adına üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getireceğimize lütfen inanınız. Bu güvenli şehirde, donanımlı fizikî mekânları ve yeterli sosyal imkânları ile yemyeşil bir külliye ortamında idealist ve öğrenci merkezli akademik kadromuzla hayatı öğrenecek, kariyer basamaklarınıza giden ilk adımları onlarla beraber atacaksınız. Şimdiden başarılar diliyorum.
Takip edeceği rotası belli olmayan gemiye hiçbir rüzgâr yol gösteremez. O sebeple kazanmış olduğunuz bölümlerde hayatınızın bundan sonraki yol haritasını gösterecek güzergâhları, hedeflerinize varırken mola vereceğiniz durakları gelin hep birlikte belirleyelim. Yol tedariki olarak yanınızda taşıyacağınız azık torbanızı üşenmeden, sabırla ve hep birlikte dolduralım.
Muş Alparslan Üniversitesinin sadece üniversite yıllarınızda değil, mezuniyet sonrası yaşamınızda da sürekli sizinle olacak hocalarının rehberliğinde yeni ufuklara yelken açmaya var mısınız? Yuvanıza hoş geldiniz, sefalar getirdiniz.” İfadelerini kulandı.
Külliyemizde yıl boyunca öğrencilerimizin ve personelimizin katılımına yönelik futbol, voleybol, masa tenisi gibi çeşitli branşlarda sportif turnuvalar tertiplenmektedir. Bu sayede öğrencilerimizin ve personelimizin ders ve çalışma dışı zamanlarını verimli bir şekilde değerlendirmesi ve sağlıklı bir yaşam sürmelerine katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Bunun yanında özellikle Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen ulusal düzeydeki birçok müsabakaya üniversite düzeyinde katılım sağlanmaktadır.
Merkez Külliyemizde bulunan ve içerisinde ulusal standartlara uygun basketbol, voleybol, hentbol, badminton vb. faaliyetlerin yapılmasına uygun çok amaçlı spor sahamız bulunmaktadır. Spor sahamız 1.250 seyirci kapasitesi sahip durumdadır. Kompleks bir yapıda inşa edilen ve içerisinde Çok Amaçlı Spor Salonu, Jimnastik ve Güreş Salonu, Boks Antrenman Salonu, Fıtness Kondisyon Salonu ve Yüzme Havuzlarının bulunduğu binamız 9.000 m 2 alana sahiptir. Salonumuzda 5 adet giyinme odası ve duş bulunmaktadır.
Spor Salonumuz içerisinde jimnastik ve güreş antrenmanlarının yapılmasına uygun branş ile ilgili materyallerin bulunduğu bir adet antrenman salonumuz bulunmaktadır.
Spor Salonumuz içerisinde boks antrenmanlarının yapılmasına uygun branş ile ilgili materyallerin bulunduğu bir adet antrenman salonumuz bulunmaktadır.
Spor salonumuz içerisinde bulunan ve muhtelif özelliklerde fıtness aletlerinin bulunduğu salonumuz öğrenci ve personelimize ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Spor salonumuzda bulunan iki adet yarı olimpik yüzme havuzumuz öğrenci ve personelimize hizmet vermektedir. Havuzlarımız 25*12,5 metre ebatlarında olup derinliği 2,20 metredir.
Üniversitemize ait Çiftlik yerleşkesinde öğrencilerimizin ve personelimizin ücretsiz kullanımı için bir adet halı sahamız bulunmaktadır.
Külliyemizin yanında bulunan Güzeltepe Kayak Merkezinde, üniversitemizde görevli öğretim elemanlarımız aracılığıyla personelimize ve öğrencilerimize yönelik ücretsiz kayak kursları düzenlenmektedir. Envanterimizde bulunan kayak malzemelerinin kullanıldığı bu kurslar ücretsizdir.
Külliyemizdeki tüm çalışanların ve öğrencilerimizin yanı sıra lojmanlarda yaşayanların ihtiyaçlarını giderebilmesi ve kaliteli zaman geçirebilmesi için tasarlanan Çarşı Merkezimiz, haftanın her günü hizmet vermektedir.
Öğrencilerimizin, akademik ve idari personelimizin, lojman sakinlerinin ve misafirlerimizin çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için hizmet veren 2240 m 2 kapalı alana ve sahip Çarşı Merkezinde, hâlihazırda BİM, pide fırını, kırtasiye salonu yer almaktadır.
Külliyemiz Yemekhanesine ve İkinci Merkezi Dersliklere yakın konumuyla erişimi kolay bir noktada bulunan Çarşı Merkezi, üniversitemizdeki sosyal hayatı renklendirmektedir. Çarşı Merkezinde bulunan BİM’de bir evin mutfak ve temizlik ihtiyaçlarını karşılayacak geniş bir ürün yelpazesi yer alıyor. Hesaplı, güvenilir ve güler yüzlü alışveriş imkânı sunan marketten her çeşit gıda ve temizlik ürünü ihtiyacı, şehir merkezine gitmeden karşılanabiliyor.
Çarşı Merkezindeki günlük taze ekmek satışı yapılan pide fırını ve pastanede, açma, simit, poğaça, hamur işleri de bulunuyor. Lezzetli pide ve lahmacun çeşitleriyle öğlen ve akşam yemekleri için cazip bir alternatif oluşturan pide fırını ve pastaneye personelimiz ve öğrencilerimiz yoğun ilgi gösteriyor.
Çarşı Merkezinde arkadaşlarınızla huzurlu ve nezih bir atmosferde sohbet etmenin yanı sıra açık alanlarda eğlenceli vakit geçirebiliyorsunuz. Kadınlar ve erkekler için ayrı mescitleri ve lavaboları bulunan Çarşı Merkezimizde, geniş otopark sayesinde taşıtlarıyla gelecek misafirlerimizin de rahatı düşünülmüştür.
Hem Muş’taki hem de ulusal pek çok vakıf, cemiyet ve dernek tarafından öğrencilerimize sağlanan çeşitli burs imkânları konusundaki bilgilendirme ve talepler ilgili birimlerimize sevk edilmektedir.
Üniversitemize, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Burs-Kredi Yönetmeliğinin 8’inci maddesi uyarınca, YKS kontenjanının %20’si kadar burs kontenjanı ayrılmaktadır.
Öğrencilerimiz, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunun 46/k maddesi kapsamında üniversitemiz bünyesindeki farklı birimlerde kısmî zamanlı olarak çalışabilmektedir.
Öğrencilerimize hem iş ve hayat tecrübesi edinme hem de maddi destek imkânı sağlayan kısmi zamanlı öğrenci uygulaması için Ekim aynın ilk haftasında ilana çıkılmakta ve başvuran öğrenciler arasından koşulları uygun olanlar, birim değerlendirme komisyonları tarafından seçilmektedir.
Her yıl akademik dönemde 120 öğrencimize kısmi zamanlı çalışma sisteminde istihdam sağlanmaktadır.
Muş-Diyarbakır (Kulp) Yolu 7. km’de bulunan külliyemize, şehir merkezinden hareket eden otobüslerle ulaşılabilmektedir.
1992 yılından beri sivil ulaşıma açık olan Muş Sultan Alparslan Havalimanı şehir merkezine 17 km, Bitlis’e 80 km, Hasköy ilçesine 20 km, Sungu beldesine ise 5 km uzaklıktadır. THY, AnadoluJet, Pegasus gibi firmalar tarafından her gün İstanbul’a, Ankara’ya direkt ve Bursa’ya(perşembe,cuma,pazar) direkt, diğer şehirlere aktarmalı seferler yapılmaktadır.
Diyarbakır, Elazığ, Erzurum ve Van’a takriben üç saatlik mesafedeki Muş’a ülkemizin birçok ilinden düzenli otobüs seferleri bulunmaktadır. Elazığ ve Erzurum"a hergün VIP özel firma araçlarıyla iki satte bir ulaşım sağlanmaktadır.
Van Gölü Ekspresi, demiryolları ağının önemli bir kesişme noktasında bulunan Muş’tan, Ankara yönüne Salı ve Perşembe günleri saat 12.10’dahareket etmektedir. Van Gölü Ekspresi,Pazartesi ve Çarşamba günleri de saat 12.10’da Muş’tan Tatvan yönüne hareket etmektedir. Elazığ-Tatvan arasında işleyen posta treni ise Pazartesi, Çarşamba, Cumartesi günleri saat 09.05’teElazığ yönüne; Salı, Cuma ve Pazar günleri ise 12.10’da Tatvan yönüne gitmektedir.
Akademik personele ve lisansüstü eğitim alan öğrencilerimize hizmet veren laboratuvarlarımızda yapı malzemeleri analizi, fizik, kimya, biyoloji ve mühendislik alanlarında hem araştırma hem de analizler yapılmaktadır.
Merkezi Araştırma Laboratuvarları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yönetilen laboratuvarlarımız, akademisyenleri BAP, TÜBİTAK, DPT, KOSGEB vb. alanlarda projeler yapmaları hususunda teşvik etmenin yanı sıra bölgemizde faaliyet gösteren ve laboratuvar ihtiyacı olan tüm kamu kurumları ve üniversitelerin laboratuvar ihtiyaçlarını karşılamayı da amaçlıyor.
Sanayi kuruluşları ve diğer üniversiteler ile disiplinler arası bilimsel ve teknolojik projeler üretilmesini sağlamak için çalışmalar yürütülen laboratuvarlarımız, bünyesindeki araştırmacıları ile bilimsel yayınlar üreterek bilim literatürüne katkı sağlamak ve gerek ülkemizde gerekse de dünyanın farklı yerlerinde düzenlenen bilimsel içerikli etkinliklere katılarak üniversitemizin buralarda temsil edilmesini de sağlamayı hedefliyor.
Teknolojik gelişmeleri sürekli izleyerek günün koşullarına uygun çalışma ortamları sağlayan laboratuvarlarımızda araştırma ve analiz merkezlerinden oluşan bir birim oluşturmak ve bu birimin çatısı altında bireysel olarak ulaşılması zor olan alet, cihaz ve kimyasal malzemeleri araştırma yapmak isteyen bilim insanlarının hizmetine sunmak amaçlanıyor.
Merkezi Laboratuvarlarımızın nihai misyonu ise nitelikli personeli, altyapısı ve olanakları ile alanında uluslararası düzeyde kabul gören niteliklere ulaşmış, Türkiye’nin ender laboratuvarından biri olmaktır.
Laboratuvarımızdaki Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometresi (GC-MS) cihazı kimyasal karışımları ayırmada ve bileşenleri moleküler düzeyde tanımlamada kullanılırken, HPLC cihazı ise analitik ayırma teknikleri amacıyla en yaygın kullanılan cihazdır.
Duyarlılığı, kantitatif tayinlere kolaylıkla uyarlanabilir olması, uçucu olmayan veya sıcaklıkla kolayca bozunabilen bileşiklerin ayrılmasında kullanılabilen cihazlar arasında Real Time PCR cihazından da floresan boyalar kullanılarak gerçek zamanlı DNA’nın belirlenmesi ve miktarının gösterilmesi için yararlanılabilmektedir. Görüntüleme cihazı sayesinde dokudaki spesifik bir proteini analiz etmeyi sağlayan moleküler bir biyoloji tekniği sayesinde dokuda bulunan bir proteinin varlığı, büyüklüğü, konsantrasyonu, konsantrasyon değişimleri, farklı gruplar arasındaki konsantrasyonların karşılaştırılması gibi araştırmalar yapılabiliyor.
Merkezi Laboratuvar bünyesinde hizmet veren yapı malzemeleri analizi kısmında ise Agrega, Beton, Karot, Demir Çekme Presi, Parke-Bordür Pres deneyleri, zemin mekaniği, sıcak asfalt bütüm yüzdesini belirlemeye yarayan ABA cihazı, asfalt bütüm çökelmesini test eden pernatasyon cihazları bulunuyor.
(HABER MERKEZİ)