GÜNDEM Haber Girişi : 27 Ekim 2023 17:23

Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrası dolarda yeni zirve!

Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrası dolarda yeni zirve!
Merkez Bankası’nın ekim ayına ilişkin faiz artırımı kararı Dolar/TL’de yeni tarihi zirveyi getirdi. Eylül ayından beri günlük yükselişini sürdüren Dolar/TL, bugünde yeni bir rekora imza attı.

ALPARSLAN DİYARI- Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun ekim ayı toplantısında politika faizini yüzde 35'e yükseltmesinin ardından bugün TL mevduat payının artırılması ve sadeleşmeye yönelik yeni adımlar açıklandı.

 

Piyasa verileri, artan küresel jeopolitik risklerin Türkiye'ye etkisi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta ortasındaki “Hamas terör örgütü değildir” çıkışı ile daha da yakından takip edilirken, Merkez Bankası’nın faiz kararı döviz piyasasını hareketlendirdi. Kararın ardından Dolar/TL güne 28.54 seviyesinden başlayarak, yeni tarihi zirvesini gördü.


MERKEZ’DEN ‘DEZENFLASYONDA KARARLILIK MESAJI’

 

Seçimlerin ardından başlayan faiz artırımına ek olarak, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyici adımlar da devam ediyor. Son beş ayda 2,650 baz puan artışla politika faizini yüzde 35'e çeken TCMB, sıkılaştırmanın süreceği, dezenflasyonda kararlı olduğu mesajını verdi.

 

TCMB ayrıca bugün Resmi Gazete ve basın duyurusuyla bankacılık sisteminde TL mevduat payının artırılmasına ve sadeleşmeye yönelik adımlar da açıkladı. TL nakdi kredilerden yüzde 30 menkul kıymet tesisi ve fatura karşılığı kredi uygulamalarına son verildi.

 

GÜN İÇİNDE ABD’DEKİ ENFLASYON VERİLERİ İZLENECEK

 

TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmaya yönelik aylık TL payı artış hedefi gerçek kişiler için yüzde 2.5'ten yüzde 3.5'e yükseltildi. TL ticari kredilere referans oranın 1.8 katının üzerinde kullandırılan kredilere yönelik menkul kıymet tesisi uygulamasının da kaldırılacağı açıklandı.

 

Bugün iç gündemde takip edilecek bir veri yer almıyor. ABD'de günün ilerleyen saatlerinde ABD PCE enflasyon verileri izlenecek.

 

Gelecek hafta TCMB'nin yayımlayacağı üç aylık enflasyon raporu piyasalarda yakından takip edilecek. TCMB'nin 2024 sonu için enflasyon tahmini yüzde 33 seviyesinde iken piyasa tahmini yüzde 40-yüzde 45 arasında.

 

TL 4 YDA YÜZDE 26.5 DEĞER KAYBETTİ

 

Dolar/TL, Eylül başından bu yana devam eden günlük yükselişini bugün de sürdürdü. Kur güne yeni zirve olan 28.54 seviyesinden başladı. Bu verilere göre TL, dolar karşısında yıl başından beri yüzde 33.6 değer kaybetti. Kur üzerinde kamu kontrolünün gevşediği Haziran ayından bugüne TL'deki değer kaybı ise yüzde 26.5 seviyesinde.

 

JEOPOLİTİK RİSKLER VE TÜRKİYE'YE ETKİLERİ İZLENİYOR

 

Artan küresel jeopolitik gerilim sonrası BIST-100 endeksi geçen hafta yüzde 7 civarında geriledi. Endeks bu hafta ise Pazartesi, Salı ve dün yüzde 3 civarı yükselirken Erdoğan'ın Hamas açıklamasını yaptığı Çarşamba günü yüzde 7 düştü.

 

Erdoğan partisinin grup toplantısında, "Hamas bir terör örgütü değil, topraklarını ve vatandaşlarını koruma mücadelesi veren kurtuluş ve mücahitler grubudur... İsrail'e gitme projemiz vardı iptal (ettik), gitmeyeceğiz" dedi. Erdoğan siyasi, diplomatik, gerekirse askeri tüm yolları devreye alacaklarını da söyledi.

 


Analistler Erdoğan'ın açıklamasına kadar Ortadoğudaki gerilimin Türkiye ekonomisine oldukça sınırlı bir etkisi olmasını bekliyordu. Erdoğan'ın açıklamaları sonrası ise Türkiye'nin İsrail, ABD ve Batı ülkeleriyle ilişkilerini daha yakından takip edilmeye başladı.


HABER MERKEZİ


 

Resmi İlanlar