Memur-Sen 40. İl Temsilcileri Toplantısı Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-Sen Yönetim Kurulu ve İl Temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Ankara Kızılcahamam’da gerçekleştirilen ve sendikal faaliyetlerin istişare edildiği toplantıda konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 1 milyonu aşan örgütlü gücüyle kamu görevlilerinin sorunlarını çözme noktasında Memur-Sen teşkilatının gücüne inandıklarını belirterek, “Rahmetli Mehmet Akif İnan’ın temellerini attığı bu erdemli yürüyüşümüzde büyük küçük demeden kamu görevlilerinin çözüm bekleyen sorunlarını tek tek ele alarak çözüme kavuşturduk. Bizler bu sorunların çözüm kaynağının kişilerin değil örgütlü gücümüzün eseri olduğunu gayet iyi biliyoruz. Bizler teşkilat olarak ne kadar büyürsek elde edeceğimiz kazanımlar da o kadar büyük olacaktır. Hatırı sayılır bir emek ve büyük mücadelelerle büyüyen teşkilatımızda önümüze bir hedef daha koyuyor; 15 Mayıs’ta 1 milyon 150 bin üye sayısını yakalayacağımıza da yürekten inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Konuşmasında Uluslararası Emek Konfederasyonu’nun 1. Olağan Genel Kurulu’nu (ILC) gerçekleştirmenin heyecanını yaşadıklarını dile getiren Yalçın, “Yerelden Evrensele Soylu Mücadele” mottosuyla çalışmalarını sürdüreceklerine vurgu yaparak, “Bizler emeğin ve mücadelenin evrensel olduğuna inanarak bu yola çıktık. Emek örgütleri olarak sendikal tabanı büyütmek, ‘Birlikten kuvvet doğar’ sloganıyla tüm dünyada adil paylaşım bilinci oluşturmak için ILC’ de elimizi taşın altına koyduk. Bundan sonraki süreçte de sadece ülkemizin değil tüm dünyadaki mazlum coğrafyaların emekçileri adına çalışmaları paydaşlarımızla birlikte yürüteceğiz” ifadelerini kullandı.
“DESTEĞİMİZ DEVAM EDECEK”
Ali Yalçın, Siyonist İsrail’in Filistin’de gerçekleştirdiği soykırıma da değinerek şunları söyledi: “Maalesef 7 Ekim tarihinden bu yana kanayan bir yaramız var. Memur-Sen teşkilatı olarak birçok eyleme, basın açıklamasına ve boykot çalışmasına imza attık. Omuz omuza vererek çıktığımız bu yolda Filistin’de katillere karşı direnen kardeşlerimize buradan bir kez daha selam gönderiyor bu soylu mücadelede hayatını kaybedenlere ise rahmet diliyorum. İnanıyoruz ki başkenti Kudüs olan Filistin devleti yeniden ayağa kalkacak ve kendilerine gösterilen zulmün hesabını elbet soracaktır. Teşkilat olarak bizlere düşen de Filistin’de verilen mücadeleye desteğimizi artırarak devam ettirmektir.”
“MEVCUT YASA SORUNLARI DERİNLEŞTİRİYOR”
Genel Başkan Yalçın’ın konuşmasının ardından söz alan Muş İl Temsilcisi Mahir Barışan, mevcut yasa ve yönetmeliklerin çalışma hayatındaki sorunları çözmek bir yana çoğu yerde ve zamanda mevcut sorunları daha da derinleştirdiğini ifade etti. Özellikle 4688 sayılı sendika kanunun hak elde etme kazanım sürdürme noktasında ihtiyaca cevap vermediğini ifade eden Barışan, grev hakkı, iş bırakma hakkı gibi çalışma hayatında kamu çalışanlarının eylem yapma alanını sınırlandırdığı gibi kamu işverenini özlük ve ekonomik hakları verme noktasında keyfiyete sevk ettiğini söyledi.
“EYLEM SEÇENEKLERİ DEĞERLENDİRİLEBİLİR”
Konfederasyonun kılık kıyafet serbestliğindeki eylemini hatırlatan Barışan, “Mutlak surette yetkili konfederasyon olarak nasıl ki 12 milyon 300 bin imza toplayıp serbest kılık kıyafetin gelmesi için eylem yapıp tarihe kayıt düştüysek aynı mücadeleyi ve karlılığı 4688 sayılı yasanın değişmesi için de gösterip pek ala tarihe kayıt düşebiliriz. Onun için eylem seçeneğimiz her zaman masada olmalı. İş yavaşlatma, iş bırakma, imza kampanyası ile mutlaka ama mutlaka eylem yaparak veya eylem takvimi açıklayarak yasanın değişmesi veya revize edilmesini sağlamalıyız” dedi.
“MÜLAKAT KALDIRILMALI”
Mülakat sistemine değinen Barışan sözlerini şöyle sürdürdü, “Mülakatın mutlaka kaldırılması gerekiyor. Mülakat, memnuniyetsizlik üretmeye devam ediyor. Gerek idarecilik, gerekse öğretmen atamalarında yapılan mülakatların her 3 kişiden 2 kişiyi küstürmektedir. Bu durum sosyal hayatta ve kamusal alanda birçok soruna yol açmaktadır. Mutlak surette mülakatın kaldırılması gerekmektedir. Bunun için sadece söylemde bulunmak yetmez, eylem yapmak gerekir.”
“ÜCRET SKALASI YENİDEN BELİRLENMELİDİR”
Memur maaşlarının enflasyon karşısında gün be gün eridiğini ve çalışma hayatındaki ücret skalasının yeniden belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Barışan şu ifadeleri kullandı, “Eşel mobil sistemi mutlaka hayata geçirilmelidir. Bu sistem hayata geçirilirse ücretlerin enflasyon karşında erimesinin engellenecektir. 3600 ek göstergenin verilmesi bir milattır. Bunun Gelir Vergisinin yüzde 15 ile sabitlenerek taçlanması gerekmektedir. Bunun için gerekli çalışmalar ivedilikle yapılmalıdır.”
“TEŞKİLATÇILIKTA DUYGUSALLIK OLMAZ”
İlleri ziyaret eden Memur-Sen’e bağlı iş kollarının genel başkan ve yardımcılarının Memur-Sen İl Temsilciliklerini de ziyaret etmesi gerektiğini altını çizen Barışan şunları kaydetti, “Teşkilatçılıkta duygusallık olmaz. Teşkilat çalışmaları kapsamında illerimizi dolaşan genel başkan yardımcıları ve genel başkanların kendi başkan ve temsilcilerinin sığ ve haset kokan bakış açılarına pirim vermeden mutlak surette Memur Sen İl Temsilciliklerini ziyaret etmelidir. Bunu yapmayan genel başkan ve genel başkan yardımcıları bu gibi toplantılarda bize teşkilat ve dava dersi vermemelidir. Tutarlı olmalıdır. Teşkilatın geleceği kimsenin heva ve hevesine kurban edilmemeli, gelecek nesilleri oportünizmin dehlizlerine sürükleyecektir. Bu durum ileride telafisi olmayan durumlara, tamir edilemeyecek hasarlara neden olacaktır. Oysa yapılacak bu tür ziyaretler teşkilatçılıktaki aidiyeti artırır ama maalesef bazı genel başkanlar bu hassasiyeti göstermemektedir. Bu durum bu teşkilata yakışmamaktadır.”
Her durum ve şartta üyesinin yanında duran bir teşkilata mensup olmanın gururunu yaşadığını söyleyen Barışan, üyesini ve teşkilat liderlerini sahiplenen bir lidere sahip olmanın kendilerine özgüven aşıladığını, alanda daha rahat hareket ettiklerini, hakkı söyleme noktasında sözlerini esirgemediklerini söyledi.
"HABER: HARUN SEÇKİN"