YAŞAM Haber Girişi : 17 Haziran 2024 07:55

Memleketi acemi kasaplar sardı! Binlerce kişi kendini kesti

Memleketi acemi kasaplar sardı! Binlerce kişi kendini kesti
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kurban Bayramı’nın il gününde kurbanlıklarını kendileri kesmeye çalışan ülke genelinde yaklaşık 16 bin kişinin sağlık kuruluşlarına başvurduğunu açıkladı.

ALPARSLAN DİYARI-Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, bayramın ilk gününde Ankara’da bin 274, İstanbul’da 840, İzmir’de 416 olmak üzere, ülke genelinde yaklaşık 16 bin kişinin kurban kesimi sırasında yaşadığı yaralanmalar sonucu sağlık kuruluşlarına başvurduğunu bildirdi.

 

Bakan Koca, "Kesimlerin profesyonel kişilerce yapılmaması bu gibi durumlara yol açıyor. Kurbanlarını henüz kesmeyenlerin buna dikkat etmelerini öneriyoruz. Daha ilk günden yaklaşık 16 bin kişi bayramı gönlünce geçiremeyecek" dedi.

 

İSTANBUL'DA 916 KİŞİ KURBAN KESERKEN YARALANDI

 

İstanbul'da Kurban Bayramı'nın ilk günü kesimhanede kalp krizi geçiren bir kişi hayatını kaybetti, kurban keserken yaralanan 916 kişi ise sağlık kurumlarına başvurdu.

 

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, bayramda meydana gelen yaralanmalar ile trafik kazalarına ilişkin verileri açıkladı.

 

Bugün saat 16.00'ya kadar kent genelinde toplam 918 vatandaşın kamu hastanelerine başvurduğu aktarılan açıklamada, bu yaralılardan 74'ünün 112 Acil Sağlık ambulanslarıyla uygun hastanelere nakledildiği bildirildi.

 

Açıklamada, 2 kişinin yaşamını yitirdiği, 21'inin genel durumunun orta, 2'sinin ise ağır olarak tedavilerinin devam ettiği kaydedildi.

 

Hayatını kaybedenlerden birinin Arnavutköy'de bir kesimhanede kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırılan 56 yaşındaki D.İ olduğu, E.A adlı diğer kişinin ise trafik kazası sonucu yaşamını yitirdiği öğrenildi.

 

ANKARA'DA 1274 KİŞİ HASTANELERE BAŞVURDU

 

Kurban Bayramı'nın ilk gününde kurban kesmeye çalışırken yaralanan çok sayıda kişi hastanelere başvurdu.

 

Kurban keserken kolundan yaralanarak Ankara Bilkent Şehir Hastanesine gelen Salih Gültekin, başından geçenleri gülerek anlattı.

 

Uzun yıllardır kurban kestiğini ve ilk kez böyle bir kaza yaşadığını anlatan Gültekin, "Arkadaşım eti parçalarken bıçağı koluma sapladı. Herhangi bir sorun yok şu anda." dedi.

 

Gültekin, "Yıllardır kurbanımızı keseriz ama bu yıl ilk defa acemi kasap olduk, bıçağı yedik." ifadelerini kullandı.

 

Yıllardır kurbanını kestiğini ve bu konuda artık ustalaştığını dile getiren Mesut Aktaş ise "Her sene kurbanımızı kendimiz kesiyoruz. Bu sene satırla yaraladım elimi." diye konuştu.

 

Elini derin kestiğini ve tendonlarının koptuğunu belirten Aktaş, "Kendime güvenen bir insandım, 'yok artık, ben yapmam' derdim ama bu akşam beni de televizyonda izleyecekler." dedi.

 

 

"ŞU ANDA 65 KİŞİ AKTİF OLARAK HAZIR BULUNUYORUZ"

 

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Murat Ergani, kurban kesimi sırasındaki yaralanmalar nedeniyle acil servislerin yoğun olduğunu söyledi.

 

Ekip olarak bayrama günler öncesinden hazırlandıklarını belirten Ergani, "Şu anda 65 kişi aktif olarak hazır bulunuyoruz. Gelen hastalarımızın tedavilerini planlıyoruz. Şu ana kadar 50 hastamıza hizmet verdik. Bunlardan 7'sini ameliyathaneye çektik, geri kalanların ilk müdahalelerini serviste bitirdik. Bu sayının gün sonuna doğru 100'ü geçeceğini düşünüyoruz." dedi.

 

Hastaneye başvuranların genellikle kasap olmadığı halde kurban kesmeye çalışan "acemi kasap"lardan oluştuğunu aktaran Ergani, en fazla yaralanmaların bayramın ilk günü meydana geldiğini anlattı.

 

Gün sonuna doğru profesyonel kasapların da yorgunluktan dikkatsiz davrandığını ve kendilerini kestiğini belirten Ergani, sıcak havalarda çok fazla çalışmaya bağlı olarak tansiyon düşebileceğini bu nedenle de yaralanmaların arttığını söyledi.

 

Ergani, bayramın ilerleyen günlerinde kıyma makinesiyle yaralanmaların artacağına dikkati çekerek, vatandaşları işi ehline bırakmaları gerektiği konusunda uyardı.

 

"İLK GÜN ERKEKLERİ, İKİNCİ GÜN KADINLARI GÖRÜRÜZ"

 

Doç. Dr. Burak Yaşar da Kurban Bayramı'nın birinci günü olmasına rağmen oldukça yoğun bir gün geçirdiklerini belirtti.

 

Yaşar, "Acil serviste bayramın ilk günü erkekleri, ikinci gün ise kadınları görürüz. Hem profesyoneller hem de acemiler bolca yaralanıyor. Profesyoneller, koruyucu ekipmanlarını kullanmadığı için daha çok yaralanıyor. Yüksek özgüven, yaralanmaya daha fazla davetiye çıkarıyor." dedi.

 

İZMİR'DE 416 KİŞİ HASTANELERE BAŞVURDU

 

İzmir'de kurban keserken yaralanan 416 kişi, hastanelerdeki tedavilerinin ardından taburcu edildi.

 

İzmir İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, saat 05.00 ile 18.00 arasında kurban kesimi sırasında yaralanan 416 kişinin, hastanelerin acil servisine başvurduğu belirtildi.

 

Açıklamada söz konusu kişilerin tedavilerinin ardından taburcu edildiği ifade edildi.

 

Öte yandan Buca Belediyesi zabıta ekipleri, Zafer Mahallesi'nde kurban kesimi sırasında hayvan atıklarının çevreye döküldüğü ihbarı üzerine bölgede incelemelerde bulundu. Kesim izni verilen mülkiyetteki kişinin kurallara uymadığını tespit eden ekipler, Kabahatler Kanunu'nun 43/1 maddesi uyarınca bu kişiye idari para cezası uyguladı ve bölgeyi temizletti.

 

KAYNAK AA

Resmi İlanlar