EKONOMİ Haber Girişi : 01 Temmuz 2024 11:45

Mehmet Şimşek: Türkiye'de asgari ücret düşük değildir

Mehmet Şimşek: Türkiye'de asgari ücret düşük değildir
Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Habertürk canlı yayınında ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

ALPARSLAN DİYARI- Asgari ücretin düşük olduğunu savunanlara katılmadığını belirten Şimşek, "Türkiye'de asgari ücret düşük değildir" dedi. Şimşek, Asya, Latin Amerika ve bazı Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında Türkiye'nin asgari ücretinin en yüksekler arasında olduğunu vurguladı.

 

Şimşek, AK Parti iktidarı döneminde asgari ücrette ciddi artışlar yapıldığını, dolar bazında önemli bir artış yaşandığını belirtti. Ayrıca, enflasyonun yüzde 42'ye kadar düşmesi durumunda reel ücret artışlarının hissedileceğini ifade etti.

 

GRİ LİSTE VE CARİ AÇIK KONUSUNDA AÇIKLAMALAR

 

Türkiye'nin gri listeden çıkmasına ilişkin de konuşan Şimşek, gri listeden çıkmanın zor olduğunu ancak bu konuda önemli adımlar atıldığını söyledi. Cari açık konusunda başarı sağlandığını ve Mayıs 2023'te yıllık cari açığın 57 milyar dolardan 26 milyar dolara düştüğünü belirtti.

 

EMEKLİ ZAMMI VE EYT

 

Bütçe açığı ve EYT konusunda da değerlendirmelerde bulunan Şimşek, bütçe dengelerinin iyileşmesinde önemli mesafeler kat edildiğini söyledi. Gelecek sene bütçe açığının milli gelire oranını yüzde 3'ün altına çekmeyi hedeflediklerini ekledi.

 

ASGARİ ÜCRET ZAMMI VE ENFLASYON

 

Asgari ücretin AK Parti hükümetleri döneminde ciddi oranda arttığını belirten Şimşek, Haziran 2024 itibariyle asgari ücretin 524 dolar olduğunu söyledi. Enflasyonun düşmesiyle birlikte reel ücret artışlarının yaşanacağını ve alım gücünün hissedileceğini ifade etti.

 

HABER MERKEZİ

Resmi İlanlar