MUŞ Haber Girişi : 17 Mayıs 2024 02:30

MAUN’da çay bahane sohbetleri: Sosyoloji Üzerine 

MAUN’da çay bahane sohbetleri: Sosyoloji Üzerine 
Çay Bahane Sohbetleri’nin 14’üncü bölümünde, Sosyoloji alanında önde gelen isimlerden Prof. Dr. Nilgün Çelebi, “sosyoloji üzerine” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. 

ALPARSLAN DİYARI- Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican’ın da katıldığı programda Prof. Dr. Çelebi, sosyoloji bilimini “insan birliktelikleri üzerine söylenen sözler” olarak tanımladı. İnsan birlikteliklerini mikro, mezzo ve makro düzlemlerde ele aldı. Mikro düzlemdeki yüz yüze ilişkilerden, mezzo düzlemdeki kurumsal ilişkilere ve makro düzlemindeki toplum ve toplum üstü ilişkilere kadar uzanan bir çerçevede sosyolojinin kapsamını açıkladı.

 

 

SOSYAL GERÇEKLİK İNŞAA EDİLEBİLİR    

 

 

 

Konuşmasında günümüz toplumlarının karmaşıklığına da değinen Prof. Dr. Çelebi, hiçbir toplumun kendinden bağımsız olarak açıklanamayacağını belirtti. Komşuluk ilişkilerinden ticarete, spor etkinliklerinden sanatsal faaliyetlere kadar her türlü aktivitenin toplumları etkilediğine dikkat çekti.
Sosyal gerçekliğin inşa edilebildiğini savunan Prof. Dr. Çelebi, Peter L. Berger’in “Gerçekliğin Sosyal İnşası” kitabına değinerek bu süreci mikro düzeyden makro düzeye doğru ilerleyen bir gelişim seyri olarak açıkladı.

 

Programın son bölümünde ise katılımcıların sorularını yanıtlayarak,  genç sosyologlara tavsiyelerde bulundu.

 

 

VEYSEL EŞİN
 

 

Resmi İlanlar