MALAZGİRT Haber Girişi : 30 Mayıs 2024 14:16

Malazgirtliler dikkat! İBAN'a para atmak yasak mı?

Malazgirtliler dikkat! İBAN'a para atmak yasak mı?
Son günlerde, İBAN üzerinden yapılan ödemelerle ilgili birçok soru gündeme gelmeye başladı. "İBAN üzerinden ödeme yasal mı?", "İBAN'a para atmak yasak mı?" gibi sorular, özellikle esnaf ve ticaret erbabının merak ettiği konular arasında yer alıyor.

ALPARSLAN DİYARI- Nakit parası olmayan vatandaşların sıkça başvurduğu İBAN aracılığıyla ödeme sistemi, Maliye Bakanlığı'nın dikkatini çekti. Kayıt dışı paranın takibini yapacaklarını açıklayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İBAN ödeme sistemine yönelik çalışmaların devam edeceğini belirtti. Peki, İBAN'a para atmak yasak mı? Hangi durumlarda yasal olarak kabul ediliyor? İşte bu konu hakkında detaylı bilgiler.

 

İBAN'A PARA ATMAK YASAK MI?

 

Uzmanlar, Maliye Bakanlığı'nın İBAN üzerinden ödeme talep eden esnafın peşine düştüğünü belirtiyor. İBAN’a ödeme yapan, yaptıran veya hesabını kullandıran kişilere yaptırım uygulanabilir mi? Uzmanlar, “Banka hesaplarına bloke koyulabilir, malvarlığı tamamen durdurulabilir” uyarısında bulunuyor.

 

İBAN'A PARA GÖNDERMEK YASAL MI?

 

Banka hesabı üzerinden tahsilat yapılması, işlemin tarafları ve miktarı doğru olduğu sürece elbette yasal. Ancak, banka komisyonundan, ödeme gecikmesinden veya vergiden kaçmak gibi nedenlerle başkalarının İBAN'ını kullanmak yasal değil. Üstelik bu durum, tüm taraflar için ağır cezalara neden olabilir.

 

FATURA KESMEDEN İBAN İLE ÖDEME ALANLARA CEZA VAR MI?

 

En masum ihtimalle, işletmenin ödemeyi kendi hesabına yaptırıp fatura kesmemesi durumunda, vergi mükellefiyeti varsa düzenlenmeyen her fatura için 3 bin 400 TL’den (2024 yılı için) az olmamak üzere fatura tutarının yüzde 10’u kadar özel usulsüzlük cezası kesilir. Bu tutarın 2024 yılı için yıllık toplamı 1.7 milyon TL’yi geçemez. Ayrıca ödenmeyen vergiler, yani şahıs mükellefiyeti için gelir vergisi, ticaret şirketi için ise kurumlar vergisi ile KDV, bir kat cezası ve aylık yüzde 3.5 faiziyle birlikte istenir. Vergi mükellefiyeti hiç yoksa bu cezalara, geriye dönük verilmeyen beyannamelerden kaynaklı cezalar da eklenir.

 

İBAN KULLANDIRMANIN CEZASI NEDİR?

 

İBAN’ını kullandıran veya "İBAN kiralayan" kişi, ilk olarak komisyon geliri elde ettiği gerekçesiyle yaptırıma maruz kalır. Vergi incelemesi sonucu, bu kişinin komisyon geliri karşılığı bunu yaptığı kanaatine varılır ve vergi, ceza ve faiz istenir. Ancak, bu karşılaşılabilecek yaptırımların en hafif kısmıdır. Vergi idaresi, durumu Cumhuriyet savcılığına ve Mali Suçları Araştırma Kurulu’na (MASAK) bildirebilir. Bu durumda, ‘banka nezdinde kendi adına ve başkası hesabına yazılı bildirim yapmadan hareket eden kimse’, 6 aydan 1 yıla kadar hapis veya 5 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır. (5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun-madde 15).

 

ESNAF, MÜŞTERİYİ İBAN İLE ÖDEMEYE ZORLAYABİLİR Mİ?

 

Mal veya hizmeti alanın hesabından satanın hesabına doğru tutarda ve açıklama ile gönderilen bir para varsa ve faturası kesiliyorsa mali ve vergisel düzenlemeler bakımından sorun olmaz. Ancak müşteri, POS cihazı üzerinden kredi kartı veya banka kartıyla ödeme yapmak istemesine rağmen "cihaz arızalı" gibi gerekçelerle İBAN’a ödeme için zorlanıyorsa bu durum yasaya aykırıdır. İşletmeler, kart hamillerinin yapmış oldukları mal ve hizmet alımlarının bedelini banka kartı veya kredi kartı ile ödeme taleplerini kabul etmek zorundadır. (Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu-madde 17).

 

HABER MERKEZİ

Resmi İlanlar