MALAZGİRT Haber Girişi : 19 Temmuz 2023 10:26

Malazgirtli genç biçerdöveriyle memleketinde hasada başladı: Gurur ve mutluluk veriyor!

Malazgirtli genç biçerdöveriyle memleketinde hasada başladı: Gurur ve mutluluk veriyor!
Malazgirtli genç biçerdöveriyle memleketine hizmet ediyor

 

ALPARSLAN DİYARI- Biçerdöveriyle memleketinde hasada başlayan Malazgirtli genç, kendi çiftçilerine hizmet etmenin gurur verdiğini söyledi.

5 Yıldır biçerdöver operatörlüğü yaparak Malazgirt Ovası'na gelen biçerdöver operatörü Mehmet Nuri Çakar, tarlalarda toz duman içinde çalışarak ailesinin geçimini sağlıyor. Şimdide bir adet biçerdöver alarak kendi memleketinde çalışmanın gurunu yaşıyor.

 

Hububat hasadı döneminde ekmek parasını kazanmak için ailelerinden uzakta zor koşullarda çalışan biçerdöver operatörlerinden biri de Mehmet Nuri Çakar.

 

 

"Hasat dönemini zorluklarla geçiriyoruz"

 

Biçerdöveriyle havanın ısınmasıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesinde başlayarak yola çıkan Çakar, memleketine gelerek yaz döneminde tozlu tarlalarda buğday hasadı yapıyor. Tahıl ürünlerinin hasadının başlamasıyla  bazen günde 12 saatten fazla mesai harcıyor.

 

Malazgirt’te arpa hasadının ardından buğday hasadına başlayan çiftçiler bu yıl havaların erken ısınması nedeniyle hasada erken başladılar. 

Hasat dönemini zorluklarla geçiriyoruz diyen Malazgirtli biçerdöver operatörü Mehmet Nuri Çakar, Biçerdövercilik çok zor meslek. Gece gündüz çalışıyoruz ve çok zorluk çekiyoruz. İlçemizde buğday hasadı başlamış bulunmaktadır. Geçen hafta başlatılan arpa hasadının ardından bu hafta da buğday hasadına başlandı.”dedi

 

 

"İlçemde çalışmaktan gurur duyurum"

 

İlçemizde biçerdöver olmadığından dolayı genelde Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki Batman, Mardin ve Diyarbakır illerinden geliyorlar. Biz biçerdöver operatörleri olarak sırasıyla önce Mardin, Diyarbakır, Malazgirt ve Ağrı olarak hasada başladık. Şu an kendi doğup büyüdüğüm ilçe olan Malazgirt’te hasada başlamış bulunmaktayız. İlçemizin verimli ovalarında kendi çiftçilerimize hizmet etmek bize gurur ve mutluluk vermektedir. Her yıl ilçemize yaklaşık 40-50 arası biçerdöver gelmektedir” dedi.

 

 

“BEREKETLİ BİR SEZON GEÇİRİYORUZ”

 

Malazgirt’te gelen biçerdöverlerin büyük bir çoğunluğu son model araçlar olduğu ifade eden Çakar, “Biz bu konuya çok dikkat ediyoruz. Çünkü çiftçimizin dört gözle beklediği hasadının boşa gitmemesi adına bunu önemsiyoruz.

 

Muş, Bulanık, Malazgirt ve Liz ovalarında ağırlıklı olarak hububat ekiliyor. Günde yaklaşık olarak 200 dönüm biçiyoruz. Sabah ilk önce biçerdöverin bakımını yapıyoruz. Bakım bittikten sonra gece yarısına kadar çalışıyoruz. Gün geliyor, bazen 24 saat çalışıyoruz. Bu yıl yağışların iyi olması nedeniyle verim de arttı, Bir dönümde 400 kilogram verim alıyoruz. Bereketli bir sezon geçiriyoruz, üreticilerimizin de yüzü gülüyor. Kazançlarının bol ürünlerinin bereketli olmasını diliyorum." şeklinde konuştu.

İlhan Güvenir

 

 

Resmi İlanlar