EKONOMİHaber Girişi : 24 Ocak 2024 12:51

Malazgirtli Çakar’dan önemli açıklamalar! 2024’e ilişkin beklentilerini açıkladı

Malazgirtli Çakar’dan önemli açıklamalar! 2024’e ilişkin beklentilerini açıkladı
Piyasaların gözü Merkez Bankası'nın yarınki faiz kararına çevrilmişken Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar'dan dikkat çeken bir açıklama geldi.

ALPARSLAN DİYARI- Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar, Merkez Bankası'nın faiz artırım sürecini ocak ayı itibariyle tamamlayacağı kanaatinde olduğunu söyledi. Çakar, ayrıca doların 39-40 seviyesinde olacağını düşündüğünü belirtti. Çakar, son günlerde alarm veren kredi kartlarına yönelik bir sınırlama da gelebileceğini de söyledi.

 

TBB Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz artırım sürecini ocak ayı itibarıyla tamamlayacağı kanaatinde olduğunu belirterek "Son çeyrek içerisinde ülkemizde de faiz indirim sürecine doğru gidileceğini düşünüyorum" dedi.

 

Çakar, Ziraat Bankasının İstanbul Finans Merkezi'ndeki genel müdürlük binasında düzenlenen toplantıda, ekonomi ve bankacılık sektöründeki gelişmeleri değerlendirdi, 2024'e ilişkin beklentilerini paylaştı. Çakar'ın konuşması özetle şöyle:

 

'KREDİ BÜYÜMESİ BU YIL YÜZDE 40 CİVARINDA OLUR'

 

“Avrupa ve Amerika'dan çok ciddi anlamda sermaye girişi bekliyorum. ABD ve Avrupa'daki faiz indirimleriyle beraber iyi hikayesi olan gelişmekte olan ülkelere ciddi bir akış olacağını tahmin ediyorum.

 

Kredi büyümesinin bu yıl yüzde 40 civarında olacağını düşünüyorum. Kurun da bu yıl enflasyondan fazla artmayacağı kanaatindeyim. Doların 39-40 lira olacağını düşünüyorum.

 

Dövize yatırım yapmanın önümüzdeki dönem itibarıyla TL'den daha fazla getiri sağlamayacağı konusunda genel bir kanaat oluşmaya başladı. 2025 yılında TL'nin tekrar olağan mekanizmasına, mecrasına döndüğünü göreceğiz.

 

'KREDİ KARTINA SINIRLAMALAR GELEBİLİR'

 

Kredi kartları harcamalarındaki artış göze çarpmaktadır. Kredi kartı harcamalarına ilişkin enflasyon etkisini de yönetmek adına burada bir düzenleme olabileceği kanaatindeyim. Bunun birkaç tane yöntemi var; faiz oranı, taksit sınırlaması ya da kişinin harcayabileceği tutar konusu.

 

Maliyet vererek, faiz vererek aldığımız mevduatı şu anda Merkez Bankasında zorunlu karşılık tuttuğumuzda herhangi bir faiz almıyoruz. Zorunlu karşılıklarda en azından bir miktar faiz verilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Çünkü zorunlu karşılık olarak tutulan miktarın payı artmış durumdadır.

 

Kur Korumalı Mevduat ve dövizden dönüşümlü kur korumalı mevduat (DDM) toplamı bugün itibarıyla 88-89 milyar dolara düştü. Bir ara 3,4 trilyon lira, yani 126 milyar dolara kadar çıkmıştı. Bugün itibarıyla payı yüzde 16,8'e düştü. TL KKM'nin toplam mevduat içerisindeki payı yüzde 5'e düştü. Muhtemelen bu ay sonu ya da gelecek ay TL KKM bitmiş olur. Halihazırda DDM'nin yüzde 15-20'si standart TL mevduata geçiyor. Merkez Bankası; kur üzerindeki baskı, rezerv hususları dikkate alındığında DDM'nin hemen hızlı bir şekilde bitmesini istemiyor. 2025 yılında DDM'yi konuşmuyor olacağız. DDM tedrici olarak yavaş yavaş azalarak gündemimizden çıkacaktır.

 

Resmi İlanlar