Malazgirt İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ekin Topuz, kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.
ALPARSLAN DİYARI- Karbonmonoksit, renksiz, kokusuz ve tatsız bir gaz olup, havaların soğumasıyla birlikte kapalı ortamlarda açılan ocaklar, bacası çekmeyen sobalar ve şofbenler gibi cihazların kullanımında ciddi bir risk oluşturuyor. Dr. Ekin Topuz, bu zehirlenmelerin ölümcül olabileceği uyarısında bulunarak, alınacak basit tedbirlerle ölüm vakalarının önlenebileceğini vurguladı.
KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİ NEDİR?
Karbonmonoksit, solunum yolu ile vücuda giren ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engelleyen zehirli bir gazdır. Özellikle kapalı alanlarda, yakıtın iyi yanmaması nedeniyle karbonmonoksit salınımı artar ve bu da zehirlenmelere yol açar. Yeterli tıbbi müdahale yapılmadığı takdirde kısa sürede ölümle sonuçlanabilir.
SOBA VE BACALARLA İLGİLİ ALINACAK ÖNLEMLER
Dr. Ekin Topuz, özellikle soba kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Aşağıda soba ve baca kullanımına ilişkin alınması gereken önlemler sıralanmıştır:
Soba yakılırken aşırı doldurulmamalı ve yatmadan önce kesinlikle yakıt eklenmemelidir.
Kömür sobalarında, yakıt üstten yakılmalı, alttan yakılmamalıdır.
Lodoslu havalarda soba yakılmamalı, yakılması zorunluysa, gece yatarken mutlaka söndürülmelidir.
Bacaların düzenli olarak temizlenmesi gerektiği unutulmamalıdır ve bacaların üst noktası çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksek olmalıdır.
Sobanın bulunduğu alan düzenli olarak havalandırılmalıdır.
ŞOFBEN KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Şofbenlerin doğru şekilde kullanımı da karbonmonoksit zehirlenmelerini önlemek adına büyük önem taşır. Dr. Ekin Topuz, şofben kullanımında şu önlemleri tavsiye etti:
Şofben mutlaka bacaya bağlanmalı, baca bağlantısı olmayan şofben kesinlikle çalıştırılmamalıdır.
Şofbenin monte edileceği mekan yeterli büyüklükte olmalı ve mümkünse banyo yerine balkona ya da havadar bir alana yerleştirilmelidir.
Bacaların yatak odası, merdiven sahanlığı gibi alanlardan geçirilmemesi gerekmektedir.
Gaz kaçağı durumunda, hemen gaz vanası kapatılmalı ve ortam havalandırılmalıdır.
ACİL DURUMDA YAPILMASI GEREKENLER
Karbonmonoksit zehirlenmesi durumunda hızla tıbbi yardım alınması çok önemlidir. Dr. Ekin Topuz, şu acil numaraları hatırlattı:
112 Ambulans
187 Doğalgaz Arıza İhbar Hattı
Sonuç olarak, Dr. Ekin Topuz, tüm vatandaşların kış aylarında karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirterek, bu basit ama etkili önlemlerle hayat kurtarılabileceğini söyledi. Karbonmonoksit zehirlenmesi, her yıl maalesef can kaybına yol açan bir sorundur, ancak dikkatli bir kullanım ve doğru önlemlerle bu tür felaketlerin önüne geçilebilir.
HABER VEYSEL EŞİN