Malazgirt’te Kanser tarama faaliyetlerinin ulaşılabilirliğinin arttırılması, vakaların zamanında tespit edilerek tedavi başarısının yükseltilmesi amacıyla temin edilen ''Mobil Kanser Tarama'' aracı hizmet vermeye başladı.
Malazgirt Devlet Hastanesi acil girişi önünde hizmet vermeye başlayan ''Mobil kanser tarama'' aracı Malazgirt ilçesinde yaşayan 30 ile 69 yaş aralığındaki kadınlara hizmet verecek.
Mobil Kanser tarama aracını ziyaret eden Malazgirt Devlet Hastanesi Müdürü Hüseyin Haydaroğulları Muş Valiliğiz, Malazgirt Kaymakamlığımız, İl Sağlık Müdürlüğümüz ve İlçe Sağlık Merkezimiz koordinesinde hastanemiz bahçesince kurulan ''Mobil Kanser Tarama'' halkımıza hizmet vermeye başladı dedi.
Hastane Başhekimi Uzman Doktor Esma Söylemez, ''Mobil Kanser Tarama'' aracımız hastane bahçemizde hafta içi her gün sabah saat 09’dan akşam saat 16:00’ya kadar hizmet verecek dedi.
Malazgirt İlçe Sağlık Müdürü olarak görev yapmakta olan Aile Hekimi Uzmanı Doktor Ayşe Güniz Çetin, her 8 erkekten 1’i ve her 11 kadından 1’inin kanser hastalığı sebebiyle yaşamını yitirdiğini, kanserin dünya çapındaki başlıca ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer aldığını ifade etti. Kanserle mücadelede en önemli basamaklardan biriminin erken tanı olduğunu vurgulayan Çetin, ''Mobil Kanser Tarama'' aracının işleyişi hakkında yaptığı açıklamada, Türkiye'de 2007'de kurulmaya başlayan Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezleri (KETEM) sayesinde düzenli olarak kanser taramalarının yapıldığını söyledi.
“Kadınlarımız şikayeti olmasa bile kanser taramalarına katılsın, kanserden korkmasın”
Malazgirt Devlet Hastanesi bahçesinde yaklaşık 10 gündür ''Mobil Kanser Tarama'' aracımızda ve hastane içerisindeki poliklinikte kanser tarama hizmeti verilmekte olduğunu belirten Çetin,"Malazgirtli kadınlarımız, aile hekimliklerimiz tarafından sırasıyla aranarak tarama hakkında bilgilendirilmekte ve randevu oluşturulduktan sonra Malazgirt Kaymakamlığı bünyesindeki Milli Eğitim müdürlüğümüzün de araç desteği ile köylerinden alıp merkezimize getirilmektedir. Hastaların hiçbir şikayeti olmasa bile taramaya katılması hayati öneme sahiptir. Çünkü kanser hastalığı şikayet oluşturacak düzeye ilerlediği zaman tedavi için geç kalınmış olabiliyor. Bu sebeple şikayeti olmasa da davet edilen tüm kadınlarımızı taramaya bekliyoruz. Hedefimiz erken dönemde tanı koyarak hastalarımızın etkin bir şekilde tedavi olmalarını ve sağlıklarına kavuşmalarını sağlamak. Bizler sağlık müdürlüğü olarak ilçemizdeki tüm 30-69 yaş aralığındaki kadınlarımıza tek tek ulaşarak onları taramadan geçireceğiz. Kanser taramalarına katılın, kanserden korkmayın.”dedi.
“Tarama merkezimizde Kürtçe bilen sağlık çalışanımız var”
Müdür Çetin,”Malazgirt’te hizmet veren ''Mobil Kanser Tarama'' aracımız ve hastane içindeki birimimiz içinde görev yapan Hatice Erdoğan’ın ekibinde Kürtçe bilen sağlık çalışanlarının da olması yöre halkıyla iletişim kanallarını kolaylaştırıyor. Tarama aracı ile giden özellikle bölge kadınlarına hitap edebilecek şekilde Kürtçe bilen personelin yanı sıra, bölgedeki kadınların taramaya katılabilmesi için muhtarlar aracılığıyla da tarama seferberliğine katılmalarını sağlıyoruz. Aile hekimliği birimlerinde görev yapmakta olan hemşire ve ebelerimiz bu konuda büyük bir özveri ile yoğun bir şekilde çalışarak köylerdeki kadınlara kanser ve tarama yöntemleri ile ilgili bilgi vermekte, kadınlarımız ise mobil araçla getirildiklerinde rahatlıkla kanser taramasına katılabilmektedir”dedi.
“Köylerimizde yaşayan genç kızlarımız, çekinmeden taramalara katılabilirsiniz.Sizin için buradayız.”
Çetin,”Özellikle bölgedeki genç kızlar ve kadınlar, sosyo-kültürel zorlukları en fazla yaşayan kesim. Ailevi engeller, ulaşım güçlükleri, hastanedeki işlemlerden korkmaları ya da erkek doktorlara muayene olmak istememeleri gibi nedenlerle düzenli kontrol yaptıramıyorlar. Hastaların taramaya katılımı devam ettikçe mobil kanser tarama aracını da Malazgirt’te bulunduracağız.”dedi.
Haber İlhan Güvenir