KÜLTÜR VE SANAT Haber Girişi : 18 Temmuz 2024 12:36

Malazgirt’te kazı çalışmaları: Vali Çakır’a sunum yapıldı

Malazgirt’te kazı çalışmaları: Vali Çakır’a sunum yapıldı
Malazgirt'te kazı çalışmaları hakkında sunum yapıldı.

ALPARSLAN DİYARI- Projenin bilimsel danışmanı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Çevik, Muş Valisi Avni Çakır ve beraberindeki heyete Malazgirt Savaşı'nın tespiti ve kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi. Yürütülen bu önemli çalışmalar, tarihimizin önemli bir dönüm noktasını aydınlatmayı amaçlıyor.

 

 


MALAZGİRT TÜRKLERİN EN ÖNEMLİ ZAFERİDİR

 

 

 

Prof. Dr. Adnan Çevik, kazı çalışmalarının detaylarını aktarırken, "Malazgirt Savaşı, Türk tarihinin en önemli zaferlerinden biridir. Bu savaş, Anadolu'nun kapılarını Türklere açmış ve büyük bir medeniyetin temellerini atmıştır. Kazı ve araştırma ekibi olarak, 5 yıldır bu tarihi olayın izlerini gün yüzüne çıkarmak için titizlikle çalışıyoruz" dedi.

 

 

12 ÜNİVERSİTEDEN AKADEMİSYENLER KATILIYOR

 

 


Çalışmalara 12 üniversiteden akademisyenin katıldığını anlatan Çevik, "Türkiye'deki en geniş, ilk kapsamlı savaş alanı arkeolojisini yürütüyoruz. Büyük zaferin yerini gerçek zaman ve gerçek mekâna bağlı olarak tespit etmeyi amaçlıyoruz. Hem savaşın izini teşkil eden metal objelere hem de savaşın yol açtığı insan kayıplarına yönelik çalışma yapıyoruz. Şu an kazı yaptığımız alan savaşın insan kayıplarına ilişkin olduğunu düşündüğümüz bir alan." dedi.

 

 

5 MEZARIN KAPAKLARINA ULAŞTIK

 

 

 


Güçlü bir mimari yapıyla çevrelenen 5 mezarın kapaklarına ulaştık. Burası daha çok, anıtsal duran bir yer. Henüz kapakları açmadığımız için neyle karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Dikkatimizi çeken bir mevki. Hedefimiz Selçuklu Şehitliği olma ihtimalinin olup olmadığını belirlemek. Bugüne kadar yaklaşık 650 metal obje Ahlat Müzesi'ne teslim edildi. Bunların içinde ok ve mızrak uçları, kılıç parçaları, kamalar, balta, gür başları gibi pek çok değişik ebatta savaş objesi var. En önemlisi de Bizans İmparatoru Diyojen'in baskı mührüydü. 38 gramlık kurşun bir mühür. Savaşın burada olduğunu belgeleyen deliller bunlar. Dolayısıyla bu çalışmalar neticesinde Malazgirt Savaşı'nın yerinin noktasal olarak tespitine ilişkin hedefe ulaşmaya çalışıyoruz.

 

 

 

Programa Muş Valisi Avni Çakır, Muş İl Jandarma Komutanı Mehmet Kasım Ermiş, Malazgirt Kaymakamı Göksu Bayram, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican ve çok sayıda akademisyen katıldı.


VEYSEL EŞİN


 

Resmi İlanlar