MUŞ Haber Girişi : 11 Ekim 2023 16:28

Malazgirt’te Kavun Festivali: Baldan tatlı kan şekerini yükseltmiyor

Malazgirt’te Kavun Festivali: Baldan tatlı kan şekerini yükseltmiyor
Muş Alparslan Üniversitesi, Malazgirt Kaymakamlığı ve Malazgirt Belediyesi işbirliğiyle baldan tatlı, insan sağlığına faydalı Malazgirt kavununun festivali düzenlendi.

ALPARSLAN DİYARI- İçeriğindeki şekerin düşük olmasının yanı sıra kalp sağlığı için önemli olan bolca potasyum içeren kavun için Malazgirt’te düzenlenen festival bisiklet ve koşu yarışmalarıyla başladı. Festival Belediye Meydanı'nda devam etti.

 

 

 

 

“ İLİMİZDE YAKLAŞIK 6 BİN DEKAR ALANDA 19 TON KAVUN HASADI GERÇEKLEŞTİRİLDİ”

 

Malazgirt kavununu tanıtma noktasında üretim yapan çiftçilere katkı sağlayacaklarını ifade eden Çakır,  şu ifadeleri kullandı, "Muş, Türkiye'nin en önemli 3. ovasına sahip. Malazgirt, Bulanık ve Liz ovaları tarıma müsait araziler. Bölgemiz kavunda çok ciddi anlamda artış var. 2022 yılında Muş'a yaklaşık 6 bin dekar alanda 19 ton kavun hasadı gerçekleştirildi. Bunun parasal tutarı 96 milyon lira. Bu yıl ise Malazgirt ve Muş'ta yaklaşık 20 bin 700 dekar alanda kavun üretimi gerçekleştirildi. Bu seneki hasadımız 30 bin ton kavun hasadı gerçekleştirildi. Bunun parasal karşılığı da yaklaşık 250 milyon liraya tekabül ediyor. İlimizde ciddi anlamda 300'den fazla ailede üretimle geçimini sağlıyor."

 

 

 

 


“MALAZGİRT KAVUNUNUN COĞRAFİ İŞARETİNİ ALMAK İÇİN GİRİŞİMLERDE BULUNACAĞIZ”

 

Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, “Üniversitenin bünyesinde Malazgirt kavunu araştırıldı. Biz Cumhuriyet arşivlerinde 1950'lı yılların ortalarında itibaren Malazgirt ilçesinde özellikle Karadeniz’den gelen bir ailenin özel bir kavun türü getirdiğini o kavun türünün insanlar tarafından talep görmesiyle yayılanlaştırıldı Malazgirt Kavunu. Çok güzel bir kavun, kıymetini hep birlikte bileceğiz.  Ziraat Mühendisi arkadaşlarımızla ürettiklerimizden örnekler aldık. Bu örneklerin analizlerini yapacağım. Üzerinde çalışmalar yapacağız. Bilimsel bir çalışma haline getireceğiz. Malazgirt kavununun coğrafi işaretini almak için girişimlerde bulunacağız. Malazgirt kavununu marka haline getireceğiz. Malazgirt kavununun pazar alanını genişleteceğiz” İfadelerini kullandı.

 

 

 

 

Malazgirt Kaymakamı Göksu Bayram, “Sabah güzel etkinlikler oldu. Bisiklet ve koşu yarışması oldu. Festivalimizin birincisi ve önümüzdeki yıllarda yapılacak festivalleri hayırlı olmasını istiyorum. Herkese iyi eğlenceler diliyorum” dedi.

 

 

“KAVUN FESTİVALİNİ BİR RİTÜEL HALİNE GETİRECEĞİZ”

 

 

Malazgirt Belediye Başkanı Cengiz Altın,  “Etkinliğimiz, amacı emekçi çiftçimizin değerini anlatmak ve bilmektir. Üretimin ne kadar önemli olduğunu festivallerle gündeme getirmek için program düzenledik. Organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Birinci festivalimiz kutlu olsun. Kavun festivalini bir ritüel haline getireceğiz. Hepimize hayırlı olsun.”

 

 

 

 

 

FESTİVAL HALK OYUNLARI VE KAVUN YEME YARIŞMASI RENKLİ GÖRÜNTÜLER OLUŞTURDU

 

 

Dereceye girenlere ödülleri takdim edildiği festivalde vatandaşlara kavun dağıtıldı.

 

Festivale, İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Kasım Memiş, İl Emniyet Müdürü Serkan Karaman, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.

 

HABER: KADER AKÇİL

 

 

 

 

 

 

 

 

Resmi İlanlar