MANŞET Haber Girişi : 16 Haziran 2024 14:02

Malazgirt savaşına katılan askerlerin mezarları nerede? Malazgirt için bir kurtuluş mu?

Malazgirt savaşına katılan askerlerin mezarları nerede? Malazgirt için bir kurtuluş mu?
Türklere Anadolu'nun kapılarını açan Malazgirt Savaşı'nın yapıldığı alanın tespiti amacıyla yürütülen proje kapsamında, yeni kazı alanlarının belirlenmesi için yüzey araştırması çalışmaları devam ediyor.

ALPARSLAN DİYARI-Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izniyle 2020 yılında hayata geçirilen "Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma Projesi", Ahlat Müzesi başkanlığında ve Muş Alparslan Üniversitesi işbirliğiyle yürütülüyor. Projede, 12 üniversiteden gelen 42 alanında uzman akademisyen görev alıyor.

 

KAZI ÇALIŞMALARININ GÜNCEL DURUMU

 

Kazı çalışmalarında, bugüne kadar Malazgirt Savaşı'nda kullanıldığı değerlendirilen 700'e yakın ok ve mızrak ucu, savaşa dair metal objeler ve sikkeler bulundu. Ayrıca, tespit edilen 30 mezar açıldı ve 13-14. yüzyıla tarihlendirilen bir han ortaya çıkarıldı. Akademisyenler, 1071 yılındaki savaşın yaşandığı alanın izini sürmek için Malazgirt ilçesinin farklı noktalarında yüzey araştırması yapıyorlar.

 

Bu çalışmaların ardından belirlenecek alanlarda, akademisyenlerce yeni kazı projelerinin başlatılması hedefleniyor.

 

 

 

"MALAZGİRT OVASI'NI TARADIK"

 

Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, proje kapsamında elde edilen buluntuların çok önemli olduğunu belirterek, "Malazgirt Ovası'nın neredeyse tamamını taradık ve haritasını çıkardık. Ekibimiz, Malazgirt Kalesi'nde, Türbetepe mevkisinde ve Afşin bölgesinde kazı çalışması yaptı. Özellikle Afşin bölgesindeki kazılarda bulduğumuz kemiklerin analizleri, Malazgirt Savaşı'nın olduğu dönemi vermişti ve bu da bizi heyecanlandırmıştı," dedi.

 

 

 

"MALAZGİRT SAVAŞI'NIN CEREYAN ETTİĞİ YERİ BELİRLEMEYE ÇALIŞIYORUZ"

 

Projeye bilimsel danışmanlık yapan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Çevik, Türkiye'deki ilk kapsamlı savaş alanı arkeoloji çalışmasını yürüttüklerini vurgulayarak, "Yüzey araştırmalarımızda elde edeceğimiz sonuçlarla yeni kazı alanlarını belirleyeceğiz. Malazgirt Savaşı'nın cereyan ettiği yeri belirlemeye çalışıyoruz," ifadelerini kullandı.

 

"TÜM TEKNOLOJİK İMKANLARDAN YARARLANIYORUZ"

 

Projenin koordinatörlüğünü yapan arkeolog Dr. Ahmet Oğuzhan Karaçetin, yüzey araştırmasıyla Malazgirt Savaşı'nı lokalize etmeye çalıştıklarını belirterek, "Ülkemizdeki en kapsamlı savaş alanı arkeolojisi çalışmalarından birini gerçekleştiriyoruz. Tüm teknolojik imkanlardan yararlanıyoruz ve verileri dijitalleştiriyoruz," dedi.

 

SONUÇLAR VE GELECEK PLANLARI

 

Aytaçdüzü mevkisinin savaşın yaşandığı yerlerden biri olduğunu değerlendiren ekip, bu bölgede yoğun bir yüzey araştırması yaparak savaşa dair metal buluntulara ve insan kayıplarına ilişkin verilere ulaşmayı hedefliyor. Jeoradar çalışmalarıyla tespit edilen alanlar koordinatlandırılarak haritalara işlenip kazıya başlanacak.

 

Bu kapsamlı çalışma, hem tarihi olayların daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacak hem de Malazgirt'in kültürel mirasını gün yüzüne çıkarmayı amaçlıyor. Proje, uluslararası arkeologlar ve antropologların da katılımıyla daha da genişleyecek.

 

KAYNAK AA

Resmi İlanlar