MUŞ Haber Girişi : 25 Mayıs 2024 05:00

Malazgirt Projesinde bulunan iskeletler MAUN’da masaya yatırıldı!

Malazgirt Projesinde bulunan iskeletler MAUN’da masaya yatırıldı!
Malazgirt Projesi kapsamında yürütülen antropoloji ve antik genom çalışmaları söyleşisi gerçekleştirildi. Programda Malazgirt Projesinde bulunan iskeletler masaya yatırıldı…

ALPARSLAN DİYARI- Muş Alparslan Üniversitesi’nde düzenlenen Kariyer Günleri kapsamında Antropolog Öğr. Gör. Dr. Ali Akbaba, öğrencilerle bir araya geldi. Dr. Akbaba, konuşmasında üniversitemiz paydaşlığında yürütülen “Malazgirt Savaş Alanının Tespiti Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırması Projesi”nin önemi ve amacını vurguladı.

 

 

Çok sayıda öğretim üyesi ve öğrencinin katıldığı sunumda, Malazgirt Projesi kapsamında bulunan iskeletler üzerinde yürütülen antropolojik çalışmalar hakkında detaylı bilgi verildi. Dr. Akbaba, iskeletlerin antropolojik analizlerinin hangi çalışmaları kapsadığını, metodolojisini ve bu çalışmalardan elde edilen verilerin demografik analizlerde nasıl kullanıldığını anlattı. Ayrıca, Muş Alparslan Üniversitesinde kurulmaya başlanan Antropoloji Laboratuvarının hem üniversite hem de bölge için taşıdığı önemi dile getirdi.

 

 

 

Sunumda, antik DNA (aDNA) çalışmalarının tarihçesi ve çalışma safhaları da ayrıntılı bir şekilde açıklandı. aDNA çalışmalarından elde edilen bilgiler örneklerle desteklenerek aktarıldı. Dr. Akbaba, kontaminasyonun aDNA çalışmaları için büyük bir engel teşkil ettiğini belirterek, aDNA laboratuvarlarının uluslararası standartlarını açıkladı.

 

 

Son olarak, Türkiye’deki üçüncü aDNA laboratuvarının kurulması için Muş Alparslan Üniversitesinde alt yapı çalışmalarının yürütüldüğü ve bu çalışmaların yakın bir zamanda tamamlanacağı müjdesini verdi. 

 

 

Dr. Akbaba, bu laboratuvarın hem bölgemiz hem de ülkemiz için taşıdığı önemi vurgulayarak, vizyonu ve desteği için Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’a teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.

 

Programın ardından Dr. İskender Dölek, Dr. Akbaba’ya teşekkür belgesi takdim etti.

 

 

HABER MERKEZİ
 

Resmi İlanlar