MALAZGİRT Haber Girişi : 12 Ekim 2023 13:11

Malazgirt kavunu adına neden festival düzenlendi? Sağlığa faydası nelerdir! Faydaları saymakla bitmiyor…

Malazgirt kavunu adına neden festival düzenlendi? Sağlığa faydası nelerdir! Faydaları saymakla bitmiyor…
Malazgirt kavunu yılardır civar il ve ilçelerin en çok rağbet ettiği kavun olarak bilinir.

 

Malazgirt kavunu kendine has tadı ve özeliğiyle vatandaşların tercih ettiği kavun çeşidi olarak bilinir. Her yıl Eylül-Ekim aylarında hasatı yapılan kavun bir çok il ve ilçede sevk ediliyor.  


Bu yıl Muş Alparslan Üniversitesi, Malazgirt Kaymakamlığı ve Malazgirt Belediyesi işbirliğiyle “Baldan tatlı, insan sağlığına faydalı “ sloganıyla birincisi düzenlen Malazgirt 1. kavununun festivaliyle Malazgirt kavunu tanıtılmaya başlandı. 

 


 

"MALAZGİRT KAVUNUNU MARKA HALİNE GETİRECEĞİZ"

 

Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, konu ile ilgili festivalde yaptığı açıklamada Malazgirt Kavunun kendine özgü bir aroması var dedi.

 

Alican,” Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican ise Malazgirt kavununun çok lezzetli olduğunu belirterek "Cumhuriyet arşivlerinde 1950'li yılların ortalarından itibaren Malazgirt ilçesinde, Karadeniz Bölgesi'nden gelen bir ailenin özel bir kavun türünü ilçeye getirdiği, o kavun türünün insanlar tarafından talep görmesiyle yaygınlaştırıldığı yer alıyor. Ziraat mühendisi arkadaşlarımızla üreticilerden örnekler aldık. Bu örneklerin analizlerini yapacağız. Malazgirt kavununun coğrafi işaretini almak için girişimlerde bulunacağız. Malazgirt kavununu marka haline getireceğiz." ifadelerini kullandı.

 

 

 

Malazgirt kavununun faydaları

 

Bu yıl ilk defa 1. Düzenlenen Malazgirt Kavun Festivali neden yapıldı. Malazgirt kavunun özellikleri nelerdir?


Malazgirt kavunu sıcak havayı sevdiği için yaz aylarında yetiştirilir. Kavunun olduğunu ve kendine has aromasından ve yumuşamasından anlaşılır. Kavunun tam olduğunu en iyi anlamak için içinde yumuşak ve beyaz çekirdeği olması, yassı ve sarı yeşil renkte olmasıyla anlaşılır.

 

 

Malazgirt kavunu kokusu ve tadı sağlık açısından çok önemlidir. Yüksek vitamini ve besinleri ile sağlıklı yaşam kalitesini arttırır. Kavun A,B, C vitaminleri sağlamaktadır.

 

KAVUN VİTAMİNLERİ AŞAĞIDAKİ GİBİDİR

B vitamini ve kompleksi
B1 vitamini
B3 niasin
B5 pantetokin asit
B6 pridoksin
E ve K vitamini
Sodyum
Potasyum
Magnezyum
Demir
Bakır
Alfa-beta karatenleri

 

 

 

Malazgirt Kavunun Sağlığa Faydaları

 

Malazgirt kavunu sindirimi kolay olduğu için kavun faydalı bir meyvedir. Malazgirt Kavunun sağlığa en büyük faydası vitaminleridir. 

Malazgirt kavununda kanseri önleyici etkiler var

Malazgirt kavunu kanseri önleyici özelliği bulunan kavun çok sık rastlanan kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir. Göz sağlığınızı da koruyan kavun strese de iyi gelir. Bağışıklığı güçlendiren kavun kırmızı kan hücrelerini uyararak bağışıklık sistemini arttırır. 

 

Malazgirt kavunun faydalarını aşağıda şöyle sıralayabiliriz.

 

Bağışıklık sistemini güçlendirir.
İnsomnia sorununu giderebilir.
Kavun kalp ve damar sağlığını korur.
Kavun göz sağlığını korur.
Kavun kanseri önleyebilir.
Kavun diyabetik nefropati önler.
Kavun stresle mücadele etmeye yardımcı olur.
Bağırsağa faydalıdır.

 


HAMİLE KADINLAR İÇİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEZ

 

Gebe kalmak isteyen kadınlar kesinlikle kavun tüketmelidir. Kavun bol miktarda folat içerdiği için üremeyi arttırır. Kavun folat hücerelerini koruduğu için tüketilmesi gerekir.

 

MALAZGİRT KAVUNUN CİLT İÇİN FAYDALARI NELERDİR

 

Cildi nemlendiren kavun C vitamini içerir. Kozmetik firmaları cilt bakım ürünlerinde kavunu sıkça kullanmaktadır. Cilt sağlığı için çok önemlidir.

 

Kavun ayrıca egzama ve saç dökülmelerine karşıda faydalıdır. Saç dökülmesini engelleyen kavun saç çıkmasını ve uzamansına da yardımcı olur.

 


Haber İlhan Güvenir
 

Resmi İlanlar