GÜNDEM Haber Girişi : 07 Nisan 2023 13:58

Malazgirt’in Tarihsel Boyutuna Bir Kitap Daha  

Malazgirt’in Tarihsel Boyutuna Bir Kitap Daha  
Yazarlığını Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) öğretim üyesi ve yazar Doç. Dr. İrşad Sami Yuca’nın yaptığı ‘Cumhuriyet Döneminde Malazgirt’ adlı kitap raflardaki yerini alarak okuyucularla buluştu.

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nde görev yapan Doç. Dr. İrşad Sami Yuca, bu eserle akademik yayınlarına bir yenisini daha ekledi. Yuca’nın yazarlığını yaptığı ‘Cumhuriyet Döneminde Malazgirt’ adlı eseri Malazgirt’in 1923 ve 1960 arası siyasi, toplumsal ve kültürel gelişimine ışık tutmaktadır.


Cumhuriyet dönemi modernleşmesi sürecinde  Malazgirt taşrasında sosyal, siyasal ve kültürel hayatı konu edinen kitap, erken cumhuriyetten çok partili döneme geçiş yıllarını kapsayan zaman zarfında mikro tarih ve kültür yönetimini merkeze alarak bu dönemde yaşananları gözler önüne sermektedir.

 

Eserin makro planda Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçişi; mikro planda ise Malazgirt ve taşrasındaki idari, siyasi ve sosyo-kültürel yaşantının değişimlerini ele aldığını söyleyen yazar Yuca “ Malazgirt ilçesinin yakın dönem tarihi hep önemli bir konuma sahip olmuş olup merak edilen birçok tarihsel olayı barındırmaktaydı. Bu bakımdan Malazgirt’in tarihsel boyutuna yeni bir ışık tutacağını umduğum kitap; Malazgirt’in tarihsel ve kültürel yönlerini, toplumsal ve kimlik noktalarındaki meselelerine değinmektedir. Kitabın, sosyal bilimler içerisinde kent tarihi çalışmalarına katkılar sunacağını da düşünüyorum” ifadelerine yer verdi. 

 

DOÇ. DR. İRŞAD SAMİ YUCA KİMDİR?
1981 yılında Bulanık Mollakent'te doğdu. İlk ve orta öğrenimini Ankara'da tamamladı. Lisans eğitimini 2000-2004 çalışma arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nde tamamladı. 2005 yılında İngiltere'ye giderek burada dil eğitimini ve akabinde London Metropolitan University'de European Studies programından 2008 yılında yüksek lisans (MA) derecesini almayı hak etti. Türkiye'ye dönerek Gazi Üniversitesi SBE Enstitüsü TC Tarihi ABD'da 2014 yılında doktorasını tamamladı. 2018 yılında doçent oldu. 2009 yılından beri Muş Alparslan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nde çalışmaktadır. Yayınlanmış bilimsel kitap ve makaleleri bulunmaktadır.

Resmi İlanlar