SAĞLIK Haber Girişi : 30 Mayıs 2024 14:29

Malazgirt ilçesine yaz geldi! Kene tehlikesini de beraberinde getirdi

Malazgirt ilçesine yaz geldi! Kene tehlikesini de beraberinde getirdi
Topuz; Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin (KKKA) öldürücülüğü yüksek, zoonotik (hayvanlardan bulaşan), tedavisi için özgün ilacı veya aşısı bulunmayan bir enfeksiyon hastalığı olduğunu söyledi.

ALPARSLAN DİYARI- Dünya genelinde görülen bir hastalık olduğunu fakat Türkiye’nin son yıllarda en çok KKKA hastalığı görülen ülkelerden biri olarak ön plana çıktığını belirten Topuz: “Önceden genellikle Kelkit Vadisi’nde görülen hastalığın, iklim değişikliği ve küresel ısınma etkisiyle artık alanının Muş-Malazgirt dahil olmak üzere genişlediğini ve insanlarda özellikle ilkbahar-yaz aylarında enfeksiyonun arttığını gözlemlemekteyiz. Bu sebepten İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak, eğitim ve olası/kesinleşmiş vakalarda filyasyon çalışmalarına ağırlık vermiş bulunmaktayız.” dedi.

 

 

BELİRTİLERİNİ TEK TEK SIRALADI

 

“Kene tutunan kişiler, kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal; ilerleyen safhada çeşitli bölgelerden kanama gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya birkaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. KKKA şüphesi olan bireyin kanı, vücut sıvıları veya dokularıyla temas durumunda, temas eden kişi veya kişiler de 14 gün boyunca belirtiler açısından takip edilmeli."

 

 

KENEDEN KORUNMA YOLLARI

 

Hastalıktan korunmanın birkaç basit önlemle mümkün olduğunu belirten Dr. Topuz: “Tarla ve yeşillik alanlarda kenenin tutunmaması için mümkün olduğunca vücudu örten, keneyi tespiti kolaylaştıran açık renkli giysiler giyilmeli. Pantolon paçaları, mutlaka çorabın içine sokulmalı. Tarladan her dönüldüğünde soyunarak tüm vücutta kene olup olmadığı detaylıca kontrol edilmeli.” dedi.

 

 

SAKIN KENEYİ ÇIPLAK EL İLE ÇIKARMAYIN

 

Dr. Topuz: “Kene vücuttan ne kadar doğru ve erken çıkarılırsa hastalık riski o kadar azalır. Keneler kesinlikle çıplak el ile çıkarılmamalı; eldiven, bez, naylon poşet gibi bir malzeme ile nazikçe ve patlatılmadan çıkarılmalıdır. Kene güvenli şekilde çıkarılamıyorsa mutlaka hızlıca en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.” diyerek, Malazgirt halkını KKKA hastalığı konusunda farkındalık sahibi olmaya ve çevresini bilinçlendirmeye davet etti.

 

HABER VEYSEL EŞİN

 

 

Resmi İlanlar