YAŞAMHaber Girişi : 15 Nisan 2024 10:11

Maaş çok çalışan yok, ara eleman sıkıntısı

Maaş çok çalışan yok, ara eleman sıkıntısı
İŞKUR, Türkiye'deki ara elaman sıkıntısını bir kez daha gözler önüne serdi. Uzmanlar, herkesin üniversite mezunu ve beyaz yakalı olmak için çabaladığını belirtiyor. 

ALPARSLAN DİYARI-Kimse, mobilya ustası, kaynakçılık, konfeksiyon gibi işlerde çalışmak istemeyince üretim düşüyor. Sektör temsilcileri de dertli.Türkiye İş Kurumu'nun yaptığı araştırmada, en çok aranan meslekler belirlendi. Bu meslekler  arasında, konfeksiyon işçisi, makineci (dikiş), lojistik elemanı, temizlik görevlisi, satış danışmanı/uzmanı, ayakkabı imalatçısı, garson, inşaat işçisi, ahşap mobilya imalatçısı,  kaynakçı bulunuyor. Araştırma Türkiye'de yaşanan ara elaman sıkıntısın bir kez daha gözler önüne sererken, yeni bir tartışma başlattı. Özellikle Z kuşağının hayalleri arasında yer almayan  mesleklere istihdamın nasıl olacağı merak edilirken, artan üniversite sayısının bir yandan da genç işsizliğe neden olduğu gündeme getirildi. 

Sektör temsilcileri, ara elaman bulamadıkları için eksik kadro ile çalışıyor.

 

KONTENJAN SINIRLAMALI

 

Eğitim Sosyoloğu Tunay Kamer, üniversite sayısının yeterli olduğunu belirterek, "Ülkemizde üniversite sayısının artması, özellikle Anadolu’da maddi imkânsızlıklar içinde yaşayan gençlerin yükseköğrenime erişimini sağlayabilmek açısından büyük önem taşıyor. Ancak üniversitelerde, verilen eğitimin kalitesi ile ortaya konan bilimsel çıktıların ve yapılan araştırmaların ölçümlenmesi ve mevcut istihdam verilerinin doğru okunması gerekiyor. Bunun için de ülkemizdeki sektörlerin istihdamda ihtiyaçlarının belirlenmesi; ihtiyaç fazlası öğrenci taleplerinin, bölümlerde veya programlarda kontenjan sınırlandırmasıyla başka alan ve bölümlere yönlendirilmesinin sağlanması gerekiyor" diye konuştu.

 

MEZUN OLMA ÇABASI

 

Kamer, üniversitelerdeki eğitimin geleceğin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde planlanması gerektiğinin de altını çizerek, şunları söyledi: "Üniversitedeki öğrencilerimizin kaliteleri birçok gelişmiş ülke ile aynı ya da daha üst seviyede denilebilir. Liselerden mezun olan öğrencilerimizin ortalaması gerçekten de gelişmiş ülkelerden aşağı düzeyde değil. Ülkede liseden mezun olan neredeyse herkes üniversite öğrencisi olmak için uğraşıyor. Hatta bu uğraş yıllarca sürebiliyor. Ülkemizdeki sistemin eksikliği ya da yanlışlığı tam olarak burada başlıyor"

 

"Ara elaman olarak tanımlanan işlerde çalışacak personel bulunamazken üniversite mezunlarının işsiz kalması buna en somut örneklerden. Üniversiteden mezun olan kişiler toplumda saygın kabul edilen ve ekonomik açıdan daha fazla gelir elde edilen beyaz yakalı işler olarak da tanımlanan sektörlerde görev almak için diğer sektörleri tercih etmiyor. Ara elemanların özlük haklarında yasal ve ekonomik açıdan düzenlemeler yapılması bu sektörlere yönelimin artmasını sağlayacaktır."

 

 

İŞKUR'un araştırmasına göre, inşaat, imalat ve perakende sektörlerinde yoğun bir ara eleman sıkıntısı yaşanıyor.

 

KALİFİYE ELEMAN YOK

 

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Nebioğlu ise ara eleman sıkıntısından yakınırken, "Birçok sektörde teknik eleman da bulunamıyor. Bu eksikliği sadece seramikçi, fayansçı, alçıcı olarak düşünmeyin. En basit kaba inşaatta başlayan, demir veya kalıp ustası bulunamıyor. Kalifiye eleman kesinlikle yok" değerlendirmesinde bulundu.

 

MASA BAŞI İSTİYORLAR

 

İstanbul Ayakkabıcılar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Karaman da, bazı dönemlerde siparişlere yetişmekte güçlük yaşandığını anlatırken, "Eğer siparişin varsa, yapamıyorsan, tek sebebi eleman olmamasından. Çoğu genç masa başı iş yapmak istiyor. Kimse ara mesleklerde çalışmak istemiyor. Ancak ara elemanlar günümüzde 50 bin TL'ye yakın maaş alıyor" dedi.

 

"HABER MERKEZİ"

Resmi İlanlar