MANŞETHaber Girişi : 13 Mayıs 2023 19:06

KOSGEB destekleri 10 Milyon TL ye çıkarıldı

KOSGEB destekleri 10 Milyon TL ye çıkarıldı

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Muş İl Müdürü Kenan Mergen, İthal ürünleri yerli imkânlarla üretmek isteyen KOBİ’lere verilen desteğin 10 Milyon TL’ye çıkarıldığını söyledi.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), İthal ürünleri yerli imkânlarla üretmek isteyen KOBİ’lere destek sunan KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım (TEKNOYATIRIM) Destek Programını yeniden düzenlendi. Düzenlenen program ile verilen desteğin üst limiti 10 Milyon TL oldu.

Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan KOSGEB Muş İl Müdürü Kenan Mergen, programın çağrı esaslı olmadığını yıl boyunca başvuru alınacağını belirterek şunları söyledi: “İthal ürünleri yerli imkânlarla üretmek isteyen KOBİ’lere destek sunan KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım (TEKNOYATIRIM) Destek Programı yeniden düzenlendi. Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) Ürün Geliştirme (Ür-Ge) yenilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan ürünler ile orta-yüksek ve yüksek teknoloji alanında yer alan ve cari işlemler hesabına katkı sağlayacak ürünlerin üretimini ve ticarileştirilmesini sağlamak amacıyla hazırlanan KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım (TEKNOYATIRIM) Destek Programı ile yerli ve milli ürünler üretilerek teknolojinin tabana yayılması ve ülkemizin ihracatının artırılması hedefliyoruz.

Orta yüksek ve yüksek teknoloji alanındaki ürünlere 10 milyon TL’ye kadar destek verilecek. Program çağrı esaslı olmayıp, yıl içerisinde sürekli başvuruya açık tutulacak olup program için şartları taşıyan herkes istediği zaman başvuru yapabilecek. Destek almaya hak kazananlar, talep etmeleri halinde komite kararında belirtilen tahmini geri ödemeli destek tutarının %35’lik kısmını erken ödeme olarak projesine başladığında alabilecek.” diye konuştu.

Yüzde 70’i geri ödemeli, yüzde 30’u geri ödemesiz

Mergen, program kapsamında verilecek olan destekler ile ilgili olarak ise şunları söyledi: “Destek programı kapsamında uygulanacak destek oranı, makine-teçhizat desteği ve yazılım giderleri desteği yüzde 70’i geri ödemeli, yüzde 30’u geri ödemesiz olmak üzere % 60’ tır. Personel giderlerine ise yüzde 100 oranında geri ödemesiz destek verilecek. Makine-teçhizat ve yazılım giderleri için yerli malı belgesi bulunması durumunda geri ödemesiz destek oranına yüzde 15 ilave edilecek.

Düşük/orta-düşük teknoloji alanında yer alan ürünler için geri ödemeli 1 milyon 400 bin TL, geri ödemesiz 600 bin TL olmak üzere toplamda 2 milyon TL destek sağlanırken, orta-yüksek/yüksek teknoloji alanında yer alan ürünler için ise geri ödemeli 7 milyon TL, geri ödemesiz 3 milyon TL olmak üzere toplam 10 milyon TL’ye kadar destek verilecek. Toplam proje süresi 36 ayı geçemeyecek.” şeklinde konuştu.

Resmi İlanlar