Ülkedeki ekonomik sıkıntılardan kaynaklı ihtiyaç sahibi aileleri sayısında artış, hayırsever sayısında düşüş olduğunu vurgulayan KALBİM-DER Başkanı Mustafa Özün, Muş’ta ihtiyaç sahibi ailelerin taleplerine karşılık vermekte güçlük çektiklerini söyledi.
ALPARSLAN DİYARI- KALBİM-DER Başkanı Özün, eski ile yeni arasındaki mukayesemizde ihtiyaç sahibi ailelerin sayısı arttı. Hayırsever sayısı azaldı. Ciddi bir sosyal sorumluluk boşluğu oluştu. Bizler gönül elçileriyiz, aracı vazifesi tayin etmekteyiz. Talebi olan sayısız fakir ve muhtacımız var, hayırseverlerimize çağrımız duyarsız kalmasınlar. Bize ulaşsınlar. Bizden yana beklentiler büyük” dedi.
İHTİYAÇ SAHİBİ VE MUHTAÇ GÖZETMEYE BAŞLADIK
Özün, “ihtiyaç sahibi ve muhtaç gözetmeye başladık. ihtiyaç sahibi kişilerin süre gelen bir durumu içerirken muhtaç ise erken vadede çare bekleyendir bizim için. Özellikle eğitim sezonu başlangıcı ile asgari ücretle çalışanlarda da bir talep yoğunluğu oluşmaya başladı. Okul kıyafeti yazlık kışlık, başlangıç itibari ile kayıt giderleri bununla birlikte defter kalem çanta vs diğer ihtiyaçlar 3 öğrencili bir evde asgari ücrete dayanıyor. Kirası olan, öğrencisi olan kendisini fakirden sayıyor artık. Biz artık yardım faaliyetlerimizde fakir arayamaz olduk çünkü herkes ihtiyaç sahibi oldu. Üzülüyoruz talep değerlendirmelerimizde gerçekten sonuçları aynı ölçüde görüyoruz. Nasıl olur içinden nasıl çıkılır bilemiyorum ama en azından bugünleri bugün ihtiyaç sahibi olan herkesin bir şekilde günü atlatmasına vesile olabiliyorsak bundan memnuniyet duyar olduk. Eski ile bugün arasında ciddi makas farkı var ve kapanma durumu ekonomik bağlamda çok güç görünüyor. Düzelmemiz imkânsız. Var olanlar yok olanlara destek olarak bir nebzede katkıda bulunarak yardımlarımıza devam edeceğiz” dedi.
DOĞU BATI FARKI ORTADAN KALKTI
Bugün doğuda yaşayan vatandaşla batıda yaşayan vatandaşın benzer mağduriyetlere sahip olduğunu belirten Başkan Özün” Sosyal yaşam paydaları göz önünde bulundurulduğu vakit doğuda farklı batıda farklı söylemleri ağırlıkta olsa da bugün o işin aslında öyle olmadığını görüyoruz. Batıda yaşam neyse doğuda da aynı durumda. Muhtaçlara, ihtiyaç sahiplerine, mağdurlara ve taleplere baktığımız zaman tek maaşlı ailede eşit ölçüde geçim sıkıntısı yaşıyor. Durum gittikçede kötüye gidiyor.”dedi.
DEVLETİN VERDİĞİ ESKİSİ GİBİ YETMİYOR
Geçmiş yıllarda sağlık problemi yaşayan vatandaşların yol yada sevk yardımı olarak aldığı para gidiş geliş ve oradaki yemek ihtiyaçlarını da fazlasıyla karşılıyordu. Bugün sağlanan destek sadece gidişe anca yetiyor. Önceki destek 300 yada 400 TL olsa da vatandaş gidip geliyor yeme ihtiyacını karşılıyor belki cebinde parası dahi kalıyordu. Şimdi 1000 TL ye çıkan bu yardımlar bir komşu ilimiz Elazığ’a sadece gidiş parasına anca yetiyor. Peki soruyorum bu vatandaş aldığı parayı sadece gidiş 2 kişi 100 TL. Hasta bu sonuçta refakatçi yada yaşlı yada çocuk nasıl dönecek ne yiyip içecek dedim ya durum gerçekten çığırından çıkmış durumda. Devlet destekleri de yeterlilik sağlamıyor artık ve bu insanlarda bize ulaşıyor bizden destek bekliyor ”şeklinde konuştu.
HABER TUNCAY ÇANGA