YAŞAM Haber Girişi : 05 Mart 2021 14:59

İŞÇİLER ARTIK DAYANIŞMA AİDATI ÖDEYEREK İSTEDİKLERİ SENDİKAYA ÜYE OLABİLECEK

İŞÇİLER ARTIK DAYANIŞMA AİDATI ÖDEYEREK İSTEDİKLERİ SENDİKAYA ÜYE OLABİLECEK

İŞÇİLER ARTIK DAYANIŞMA AİDATI ÖDEYEREK İSTEDİKLERİ SENDİKAYA ÜYE OLABİLECEK

Sendikalar ve toplu iş sözleşmesi Kanununun 39. Maddesinin 4. Fıkrası Anayasa Mahkemesinin kararıyla iptal edildi. Kamu işçileri kendi özgür iradeleriyle Kim emek için, işçi için, mücadele ediyorsa ona göre kendi seçimini yapabilecektir. Sendikalara üye olma zorunluluğu kalktı.

6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 39.Maddesinin (4) Numaralı fıkrasının dördüncü cümlesinin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verilmiştir. Ve kamu işçisi artık geriye dönük ücret farklarını almak için yetkili sendikaya üye olmak zorunda değildir. İşçi artık istediği sendikaya üye olabilir veya hiç bir sendikaya üye olmadan dayanışma aidatı dilekçesi vererek geriye dönük tüm haklardan faydalanabilecektir.

Tüm birlik iş sendikası Genel Başkanı Servet Demir konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Sarı sendikalara Mahkûm olmadan işçi odaklı emekçi odaklı sendikamıza bütün işçileri bekliyorum. Biz bu yola çıkarken işçi ve emekçilerin yanında olacağımıza söz verdik. Hak vuku buldu rabbim nasip ederse önümüzdeki süreç çok güzel olacak anayasa mahkemesinin verdiği bu karar bütün işçi ve emekçi kardeşlerime hayırlı olsun dedi.

Tüm birlik iş sendikası Teşkilatlanma Genel Başkan Yardımcısı Cengiz Velioğlu; “Kamu işçilerinin merakla beklediği bu karar ne anlam ifade ediyor. Yetki almış ama toplu iş sözleşmesi süreci uzun süren sendikaların "Bize üye olmazsanız geriye dönük haklarınızdan faydalanamazsınız" sözlü tehditvari, söylemlerinin artık tarih olduğunu gösteriyor. İşçi hür iradesi ile istediği sendikaya üye olabilecek. Alınmış olan bu kararın kamuda çalışan ülkemin bütün işçilerine hayırlı olmasını diliyorum dedi.

Tüm birlik iş sendikası Genel sekreteri Semra Kaçmaz, ise “03.03.2021 tarihinde resmi gazetede yayımlanan işçilerin toplu iş sözleşmesi imza sürecindeki ücret farklarını alabilmesi için yetkili sendikaya üye olma zorunluluğunun kalkması biz işçilerin zaten var olan anayasal sendikal özgürlüğümüze büyük katkı sağlamıştır.

Kaçmaz, “Dolayısıyla sendikal haklarımızı işverenlerimizden alabilmemizin ilk kapısı, çalıştığımız kurumlarda sendika seçmekten başlıyor. Çalıştığımız üniversitede, bakanlıkta veya herhangi bir işletmede sendikanın var olabilmesi için, kurumda çalışan tüm işçilerin en az 50 fazlasının üyeliğini alması gerekmektedir. Sendikasız kalmayalım! Sendika seçelim! E devlet üzerinde Tüm birlik iş sendika kodumuz 537 olup tüm işçi arkadaşları sendikamıza bekliyorum dedi.

 

Resmi İlanlar