Tıp tarihinde 10 bin doğumda bir görülen, 'Jejunoileal Atrezi' adı verilen ince bağırsakta tıkanıklıkla doğan Muşlu Toprak Eren Kaya, Elazığ'da yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu.
Çocuk cerrahisi uzmanı Opr. Dr. Fikret Ersöz, hastanın Muş'tan geldiğini belirterek konuşmasında şunları söyledi: Normal günde doğmuş bebekti, prematüre değildi. Karında şişlik ve yeşil renkte kusmaları nedeniyle hastane bize sevk etti. Muayene ettiğimizde bir sorun olduğunu anladık. Tetkiklerde bağırsağın bir bölümünün olmadığını düşündük ve ameliyat kararı aldık. Hastamızı 55 gün önce ameliyat ettik. Ameliyat ettiğimizde çok nadir görülen bir bağırsak atrezisi şekli ile karşılaştık. Biz buna tip 3B ileal atrezi diyoruz. Bağırsak yoklukları çok nadirdir ama bağırsağın bu şekilde bir yokluğu daha da nadir. Hastamızı iki defa ameliyat ettik. Önce bağırsağın sağlam kısmını ve bağırsağın hiç kullanmamış anne karnındaki bağırsağın lumeni bile belli belirsizdi. Bunu da dışarı almak zorunda kaldık belli süre. Daha sonra hastamızı besledik. İlk ameliyattan 15 gün sonra ikinci ameliyatımızı yapıp bağırsağı birleştirdik ve şu anda hastamız besleniyor, kakasını yapıyor, kilo almaya başladı. Bu hastalarda yaşama şansı çok zordur. Yani en fazla yüzde 15-20 civarında bir yaşama şansları vardır. Ama Allah'a şükür biz bugün bebeğimizi ailesine teslim ettik bu bizim için çok büyük mutluluk gerçekten. Bu hastalıklar 10 binde bir görülen hastalıklar"
Bebeğin babası Kenan Kaya ise, "Muş'tan geliyorum. Yaklaşık iki ay önce bebeğimiz dünyaya geldi. Beslenemiyordu, beslendiği zaman kusuyordu. İstanbul ve Ankara'daki hocalar bebeğimizin yaşama ihtimallerinin çok az olduğunu söylediler. Biz de ufak çaplı bir araştırmanın sonucunda Fikret hocanın Elazığ'da olduğunu, burada bu ameliyatı başarıyla yapabileceğini duyduk, getirdik. Fikret hocam yaparım dedi ve yaptı. Teşekkürler, Allah razı olsun onlardan. Bebeğimizi sağlıklı bir şekilde aldık. İnşallah sağlıklı bir şekilde büyür, vatanına milletine hayırlı bir evlat olur" dedi.
HABER MERKEZİ