GÜNDEM Haber Girişi : 22 Ekim 2023 10:30

İlk kez ev alacaklara düşük faizli kredi fırsatı geliyor

İlk kez ev alacaklara düşük faizli kredi fırsatı geliyor
   Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ev sahibi olmak isteyen birçok kişiye sevindirici haberler vermişti. Düşük faizli konut kredisini içeren müjdeli haberin detayları belli oldu. İşte ayrıntılar…

ALPARSLAN DİYARI- Vatandaşlar, artan konut kiraları nedeniyle ev sahibi olmakta güçlük yaşıyor. Bankaların faiz oranlarının yüksekliği, ev almak isteyenleri bu fikirden caydırırken, ev sahibi olmak isteyenlerin imdadına hükümetin yeni projeleri yetişiyor.

 

Hükümet, iki veya üç ev alıp yatırım aracı olarak kullananlara karşı bir formül üzerinde çalışıyor. Bu formülde ilk kez ev sahibi olacak vatandaşlara düşük faizli kredi imkanı tanınması düşünülürken, yatırım aracı olarak kullananlara karşı da yüksek faiz oranları ile önüne geçilmesi ön görülüyor.

 


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanması beklenilen ve 1.20 düşük faizli olacağı belirtilen konut kredisine ilişkin çalışmalarda sona gelindi.

 

Çalışmaların bitmesi ile birlikte Ekim ayında Meclis'te ilk kez ev alacaklara düşük faizli konut kredisi düzenlemesinin geçmesi bekleniyor.

 

Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında ilk evini alacakları destekleyeceklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bu kapsamda katılım Finans ve kalkınma bankacılığı konuları gündeme geldiğini belirtti. Yılmaz, “Buralarda etkili şekilde yine iyi projelere destek olan, parası olana değil bir sistemi nasıl geliştiririz bunlar konuşuldu. Konut arzı konusunda daha fazla artırma, birinci konut edinimini daha güçlü şekilde teşvik edecek mekanizmalar üzerinde durduk. DPT ve Dünya Bankası ortak çalışma yapmıştı. Tasarruf oranlarını artırıyor. Kamu olarak ilk konut edinimini destekleyici çerçeve içinde hareket edeceğiz" dedi.

 

KONUT KREDİSİNDE ŞARTLAR NE OLCAK?


Önceki kampanya detaylarında taşınmazı alacağı şehirde son 1 yılda konut satmamış olmak, hisseli bir konuta sahip olsa dahi hisse oranının %50'den fazla olmaması gerekir. ilk kez ev alacaklar için belli bir süredir o şehirde bulunması gerekiyor.

 

İkinci evine alacak olanlara evin değerinin yüzde 90'ı yerine yüzde 22.5 oranında kredi imkanı verilirken, ilk kez ev alacaklara ise yüzde 1.20 oranında faiz oranı üzerinden satışlar yapılacak.

 

Vade süresi ise 15 yıl olarak belirlenmesi ön görülüyor. 180 aya bölünmüş taksitlerle ödeme yapılacak.

 

HABER MERKEZİ

 

Resmi İlanlar