GÜNDEM Haber Girişi : 03 Kasım 2023 14:37

İktidara yakın medya günler öncesinden asgari ücrete yapılacak zammı sızdırdı! Milyonları heyecanlandıran gelişme

İktidara yakın medya günler öncesinden asgari ücrete yapılacak zammı sızdırdı! Milyonları heyecanlandıran gelişme
Milyonlarca çalışanın merakla beklediği 2024 Ocak zammı için hazırlıklar başladı. Bakan Vedat Işıkhan işçi ve işveren açısından çalışmalara başlandığını ifade etti. Peki, yeni asgari ücret nasıl belirlenecek? Belirlenen rakam belli oldu.

ALPARSLAN DİYARI- Çalışanların merakla beklediği 2024 Ocak zammı için yeni detaylar belli olmaya devam ediyor. Aralık ayından toparlanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalara başladı.

 

Yaklaşık 8 milyon çalışanı ilgilendiren asgari ücret tutarı diğer çalışanları ve sektörleri de doğrudan etkiliyor.

 

Enflasyonun göz önünde bulundurulduğu yeni asgari ücret tutarı nasıl belirlenecek? Masaya gelecek rakamlar neler? İşte o hesaplar...

 

 “21 YILDIR ASLA TAVİZ VERMEDİK”

 

Sabah'ta yer alan habere göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, herkesin memnun kalacağı bir asgari ücret tutarında anlaşmaya varılacağını umduğunu aktardı.

 

Çalışanı, enflasyona ezdirmediklerini dile getiren Işıkhan, "21 yıldır bu konuda asla taviz vermedik, bundan sonra da vermeyeceğiz” ifadelerine yer verdi.

 

HAZIRLIKLAR BAŞLADI

 

Önümüzdeki ay toplanacak olan Asgari Ücret Tespit komisyonu için hazırlıklar başladı. İşçi kesiminin temsili olacak olan Türk-İŞ ve işveren kesimini temsili olacak olan TİSK yeni adgari ücret tutarı için çalışmalara devam ediyor.

 

 “EN ETKİLİ VERİ ENFLASYON"

 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu yeni tutarı belirlerken en etkili olan veri enflasyon olarak öne çıkıyor. Bundan dolayı yeni asgari ücret belirlenirken 6 aylık enflasyon hem de yıl sonu enflasyon önem kazanacak.

 

ZAM ORANLARI BELLİ OLDU

 

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan da Orta Vadeli Programda öngörülen yüzde 65'lik yıl sonu enflasyonu rakamını bir kez daha tekrarladı.

 

Enflasyon, hem Hem OVP'nin hem de Merkez Bankası'nın öngörüsü yıl sonu için yüzde 65 oldu.

Yüzde 65'lik yıl sonu enflasyon öngörüsüne göre 6 aylık enflasyonun yüzde 38'e yakın olması bekleniyor. Toplu sözleşme ile memurlar ve memur emeklileri için artış oranı ise yüzde 49'u geçiyor. Bu rakamın üzerine eklenecek olan refah payı ile yüzde 50'ye yakın bir artış bekleniyor.

 

 “NET RAKAM 17.103,48 TL'YE ÇIKACAK”

 

Son yapılan temmuz zammı ile beraber asgari ücret tutarı net 11.402,32 TL oldu. Bu tutar için memur baz artışı taban olarak alındığında ise yüzde 50’lik bir artışla net rakam 17.103,48 TL'ye çıkacak.

 

6 aylık enflasyona göre artış yapılmasına karar verilirse yeni asgari ücret net 15.735,20 TL olacak.

 

Enflasyon üzerinde belirlenen yeni tutarlar göz önünde bulundurulduğunda yüzde 38'lik 6 aylık enflasyon oranının refah payı ile yüzde 50'ye çıkartılması bekleniyor. Bu durumda ise yeni tutarın 17 bin liranın üzerine çıkacağı ön görülüyor

 

ARA ZAM OLACAK MI?

 

Yıllık olarak belirlene asgari ücret tutarı enflasyondaki artış nedeniyle son 2 yıldır Haziran ayında yapılan ara zam ile yeniden belirleniyordu.

 

 

Masadaki yıllık enflasyonun konuşulmasıyla beraber enflasyon dikkate alınarak ara zam formülü de yeniden gündeme gelebilir ancak 2024 yılı için ara zam yapılıp yapılmayacağı henüz net değil.

 

ÖZEL SEKTÖR NE YAPACAK?

 

Asgari ücrette yapılan artışlar özel sektör çalışanlarının gelirlerini de yukarı doğru çekiyor. Asgari ücretle çalışanların maaşı artınca onların üzerindeki ücretlerde de yükselme oluyor.

 

Özel sektörde de genelde asgari ücrete yapılan artış oranları baz alınıyor. Bu arada asgari ücretteki vergi istisnasının devam etmesi bekleniyor.

 

HABER MERKEZİ

Resmi İlanlar