Sakarya Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beyza Ustaoğlu, Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsa Cürebal ve Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Coğrafya Ana Bilim Dalı doktora öğrencisi Muhammed Mustafa Özdel, Türkiye'de zeytin tarımının iklim değişikliğinden nasıl etkileneceğini, 2050 ve 2070 yılları için "ılımlı" ve "kötümser" iki ayrı senaryoda inceledi.
2 yıl süren arazi ve modelleme çalışmaları kapsamında Türkiye’deki tüm alanlar, zeytin için "uygun olmayan", "çok az uygun olan", "uygun olan", "çok uygun olan" ve "son derece uygun olan" şeklinde 5 kategoriye ayrıldı ve küresel sıcaklık artışı, ılımlı senaryoda, yüzyıl sonunda 2 veya 3 derece, kötümser senaryoda ise 4 derece olarak baz alındı.
Türkiye'nin, küresel olarak zeytinyağının yaklaşık yüzde 15’ini ürettiği aktarılan araştırmaya göre, yağlık zeytin ağaçlarının yüzde 15'i İzmir, yüzde 14'ü Aydın, yüzde 13'ü Muğla ve yüzde 9'u Manisa'da bulunuyor. Sofralık zeytin ağaçlarının ise yüzde 28'i Manisa'da, yüzde 19'u Bursa'da, yüzde 10'u Mersin'de yer alıyor. Türkiye genelinde yaklaşık 320 bin ailenin zeytin üretimiyle geçindiği hesaplanıyor.
Ege Bölgesi’nde en belirgin değişimlerin Manisa’da görüleceği, zeytinciliğe "uygun" olan alanların, yerlerini, "çok az uygun" alanlara bırakacağı, Karadeniz kıyılarında ise özellikle Kırklareli’nden Trabzon’a uzanan kıyı hattı boyunca zeytinciliğe uygun sahaların artacağı tahmin ediliyor.
Ilımlı senaryonun 2070 yılı projeksiyonlarına göre, Marmara Bölgesi'nde Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Yalova ve Kocaeli, Karadeniz Bölgesi'nde ise Samsun, zeytin yetiştiriciliği açısından önemli potansiyel sahalara karşılık gelebilir. Ege ve Akdeniz bölgelerinin kıyı kesiminde yayılış gösteren yetiştiriciliğe uygun alanların potansiyellerini koruduğu senaryoya göre, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştiricilik için düşük potansiyele sahip olabilecek "çok az uygun" alanların yayılış alanını genişletebileceği tahmin ediliyor.
Kaynak: AA