GÜNDEM Haber Girişi : 23 Haziran 2024 12:36

İkinci EYT dalgası geliyor: 500 bin kişiyi ilgilendiren düzenleme!

İkinci EYT dalgası geliyor: 500 bin kişiyi ilgilendiren düzenleme!
EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) düzenlemesinin ardından, Bağ-Kur'lu küçük esnaf da prim gün sayısının SSK'lı çalışanlarla eşitlenmesini bekliyor.

 

 

ALPARSLAM DİYARI-Yeni düzenlemeyle, 5 yıl erken emeklilik imkanı tanınacak ve 1 milyon kişinin yararlanacağı belirtiliyor.

 

BAĞ-KUR PRİM GÜN SAYISINDA DÜŞÜŞ

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Bağ-Kur'luların prim gün sayısının 7200'e düşürülmesi yönündeki çalışmaların sürdüğünü duyurdu. İkinci EYT düzenlemesi için geri sayım başladı.

 

EV KADINLARINA ERKEN EMEKLİLİK

 

Ev kadınları için de erken emeklilik imkanı sağlanacak. Yapılan maliyet hesabıyla, daha az primle ve çocuk sayısına göre erken emeklilik mümkün olacak.

 

EMEKLİ MAAŞLARINDA ADALET

 

Emekli maaşlarının gün sayısına göre daha adil bir şekilde dağıtılması gerektiği belirtiliyor. En düşük emekli maaşı 10 bin TL'ye çıkarken, gün sayısı daha fazla olanların daha yüksek maaş alması öngörülüyor.

 

ADIM ADIM YAPILACAK DÜZENLEMELER

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla birlikte gündeme gelecek olan yasal düzenleme ile ev kadınları sosyal güvenceye kavuşacak ve yıpranma hakkı benzeri bir uygulama ile erken emekli olabilecek. SSK ile Bağ-Kur primlerinin eşitlenmesi de erken emeklilik imkânı getirecek. Aile Koruma Kalkanı paketi ile gündeme gelecek olan sistem 4 ayaklı yürütülecek:

 

SİGORTASIZ EV KADINLARININ GÜVENCESİ VE EMEKLİLİĞİ

Hiç sigortası olmayan ya da bugüne kadar çalışma imkânı bulamamış ev kadınlarının sosyal güvencesi ve emekliliği sağlanacak.

 

Çocuk Sayısına Göre Erken Emeklilik:

 

Anneler için çocuk sayısına göre erken emeklilik imkânları devreye alınacak.

 

ÇALIŞAN ANNELER İÇİN YIPRANMA DÜZENLEMESİ:

 

Çalışan anneler için yıpranma düzenlemesi ile hem yaş şartı hem de prim desteği ile erken emeklilik sağlanacak.

 

DOĞUM BORÇLANMASI:

 

Sigortadan önce dünyaya gelen çocuklar için doğum borçlanması yapılarak prim kazanma imkanı sağlanacak.

 

PRİMLERİ DEVLET ÖDEYECEK

 

İlk adımda, sosyal güvencesi olmayan ve primi bulunmayan ev kadınları için sigorta sistemi devreye alınacak. Anneler, isteğe bağlı sigorta sistemi ile sosyal güvenceye kavuşturulacak. Ödenecek primlerin her ay üçte birini devlet karşılayacak. Ev kadınları daha az prim ödeyerek daha erken emekli olabilecek ve sosyal güvence ile birlikte sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanabilecek. Aynı anda yürütülecek olan Bağ-Kur SSK prim eşitliği gerçekleştiğinde, 5400 gün olan kısmi emeklilik şartı 4500 güne kadar çekilebilecek.

 

ÇOCUK SAYISINA GÖRE YAŞ ŞARTI

 

Ev kadınlarına getirilecek sosyal güvence ve emeklilik hakkı, anneler için daha avantajlı olacak. Çocuk sahibi olan ev kadınları, isteğe bağlı sigorta yaptırdıklarında kendilerine verilecek prim desteğinin yanında erken emeklilik hakkına da kavuşacak. Fiili hizmet zammı olarak belirtilen yıpranma sistemi ile çocuk sayısına göre hem prim katkısı hem de yaş şartında esneklik sağlanacak. Anneler için her yıl primlerine belli miktarda ekleme yapılacak. Burada kriter, çocuk sayısı olacak.

 

YIPRANMA HAKKI GELECEK

 

Ev kadınlarına uygulanacak yıpranma, çalışan anneler için de geçerli olacak. Çalışan annelere de çocuk sayısına göre prim eklemesi yapılacak. Bu eklenen primler ile daha az çalışıp daha çok prim sahibi olan anneler için yaş şartı da geriye çekilecek. Her yıl 90 günü bulan bir prim desteği sağlanacak. Bu, 4 yıl çalışan bir annenin 5 yıl prim kazanması anlamına gelecek. Anne ne kadar fazla prim kazanmış ise yaş şartı da o kadar geriye gidecek. Örneğin, anneye 2 yıllık bir prim eklenmiş ise yaş şartı 2 yaş geriye çekilecek. Burada da çocuk sayısı önemli kriter olacak.

 

Bu düzenlemelerle birlikte, milyonlarca kişinin erken emeklilik hayali gerçeğe dönüşecek.

 

HABER MERKEZİ

Resmi İlanlar