YAŞAM Haber Girişi : 29 Aralık 2023 09:55

Günübirlik ev kiralama yönetmeliği değişti: Bunu yapmayanlara rekor ceza geliyor

Günübirlik ev kiralama yönetmeliği değişti: Bunu yapmayanlara rekor ceza geliyor
Milyonlarca konut sahibini ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı. Turizm amaçlı konutların kiralanmasına ilişkin düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı.

ALPARSLAN DİYARI- Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Söz konusu düzenleme yılbaşı itibarıyla yürürlüğe girecek.

 

 

Yönetmelik, konutların turizm amaçlı kiralanmasında geçerli olan kuralları belirliyor ve 1 Ocak 2024'te uygulanmaya başlayacak.

 

Belirlenen usul ve esaslara göre, konutların yerli veya yabancı kişilere tek seferde 100 gün veya daha kısa süreyle turizm amaçlı kiralanmasıyla ilgili izin belgesi başvurularında uygulanacak işlemler, konut nitelikleri, izin belgesi sahiplerinin uyması gereken hükümler ve kullanıcı ile izin belgesi sahibinin karşılıklı hak ve yükümlülükleri yönetmelikte detaylı bir şekilde açıklandı.

 

 

Yönetmeliğe göre, izin belgesi başvuruları e-Devlet üzerinden gerçekleştirilecek. Başvurular sırasında, kiraya veren gerçek kişinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı veya nüfus cüzdanı fotokopisi, yabancı uyruklu ise pasaport fotokopisi ile yabancı kimlik numarası veya vergi kimlik numarası ibrazı zorunlu olacak.

 

 

Ticaret siciline kayıtlı tüzel kişilerin ise vergi kimlik numarasıyla ticaret sicil numarası veya MERSİS numarasını belirtmeleri gerekecek. İzin belgesinde, belge sahibinin adı veya ticaret unvanı, konutun adresi, izin belgesi tarihiyle konutun bulunduğu ilin plaka koduyla başlayan belge numarası ve konutta konaklayabilecek azami kişi sayısı bilgileri yer alacak.

 

 

Ayrıca, Bakanlık tarafından hazırlanacak olan "turizm amaçlı konut" ibaresinin ve konutun bakanlığın denetimine tabi olduğuna dair bilginin yer aldığı soğuk damgayla işaretli plaket, turizm amaçlı kiralama yapılan konutun girişine asılacak.

 

 

REKOR CEZA GELİYOR

 

İzin belgesi alınacak konutlarda belirlenen kriterlere uymayanlar için para cezası getirildi. Bu kriterlere uygun olmayan konutlar için başvuru yapanlar, belirli niteliklere sahip olmaları gereken şartları karşılamak durumundalar.

 

 

 

Başvurulan konutlarda bulunması gereken nitelikler arasında en az bir yatak, tuvalet-banyo, yaşam alanıyla mutfak, kişi başı bir yastık, yastık kılıfı, çarşaf, iklim koşullarına göre pike veya yorgan, banyoda kişi başı banyo havlusu ve yüz havlusu, sıcak ve soğuk su sağlanması, duman alarm dedektörü, kapıların arka bölümlerinde kaçış merdiveninin yerini gösteren kroki çizimi bulunması, günübirlik kiralanan konutta kullanılan tefriş, iç dış dekorasyon, cihazların ve donanımların standartlara uygun olması, bakımlı, temiz ve çalışır durumda olması gibi unsurlar bulunuyor.

 

Ayrıca, her yatak odasının iki kişilik olacak şekilde hesaplanması ve yatak odası sayıları haricinde en fazla iki kişilik kapasite ilave edilmesi gerekiyor. Bu şartlara uygun olması durumunda dahi, aynı konutta konaklayabilecek kişi sayısı, üç yaşından küçük çocuklar hariç en fazla 12 kişi olarak belirlendi.

 

 

Konutun belirlenen koşullara uymaması durumunda, izin belgesi sahibine idari para cezası uygulanacak. Ayrıca, izin belgesi sahibi, her kullanıcı değişiminde konutun temizlik ve bakımını düzenli olarak yapmak/yaptırmak, haşere ile düzenli olarak mücadele etmek ve buna ilişkin kayıtları muhafaza etmekle yükümlü olacak.

 

Site veya bina yönetimi tarafından belirlenen kurallar, kullanıcılara yazılı olarak veya çevrim içi ortamda bildirilecek, bu kurallara uymayanlar hakkında da gerekli işlemler yapılacak.

 

"HABER MERKEZİ"

Resmi İlanlar