YAŞAMHaber Girişi : 07 Mayıs 2024 14:23

Ev almak hayal mi? Büyükşehirlerde herkes kiracı

Ev almak hayal mi? Büyükşehirlerde herkes kiracı
İstanbul'da kiralık daire fiyatları artarken, satılık daire fiyatları ise düşüyor. Emlak piyasasındaki durgunluk merak konusu olurken, uzmanlar, piyasanın zaman içerisinde kendisini realize ettiğini söylüyor

ALPARSLAN DİYARI- Fiyatlardaki düşüşün bir nedeni de ev sahiplerinin paralarını faize yatırma isteği.

 

Son 3 aydır kiralık konut fiyatları büyükşehirlerde artarken, satılık ev fiyatlarında ise bir gerileme yaşanıyor. Son bulgulara göre, konut fiyatları mart ayında Türkiye genelinde reel anlamda ilk kez geriledi.

Satılık daire fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre nominal olarak yüzde 5.1  düşerken, kiralar ise tersine şekilde arttı.

 

Kira fiyatları bir yıl önceki döneme göre yüzde 55-58 arasında yükselirken, konut satışlarında yaşanan durgunluğun en önemli sebebi ise faiz oranlarındaki artış ile İstanbul ve Anadolu şehirleri arasındaki fiyat uçurumdan kaynaklanıyor. 

 

Son tabloyu yorumlayan Uzmanlar ise, piyasanın kendi kendini realize ettiğini ifade ederek, "Satış fiyatlarının gerilemesinde 2 başlık öne çıkıyor. İlki piyasa konut fiyatlarını kendi kendine realize etmiş olması. Gerilemenin ikinci sebebi, büyükşehirler ile taşra şehirleri arasındaki fiyat uçurumu. Örneğin Isparta'da bir gayrimenkul 3 milyon TL'den, 3.5 milyon TL'ye çıkabilir ancak İstanbul'daki bir gayrimenkul, 10 milyon TL'den 15 milyon TL'ye çıktığı zaman aradaki fark çok yüksek oluyor" dediler.

 

Yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 57,3’e, Ankara’da yüzde 79,8’e, İzmir’de ise yüzde 80,5’e düşerken, ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları İstanbul’da 192,3 TL, Ankara’da 139,4 TL, İzmir’de ise 168 TL olduğu belirtildi.

 

EV ALMAK HAYAL 

 

Kiralık konut fiyatlarında yılbaşında yaşanan artış, yerini durgunluğa bıraktığına da dikkat çeken Uzmanlar, "Şubat ve Mart aylarında fiyatlar sabitlendi veya bazı bölgelerde düşüş görüldü. Bu durum şu an konut kiralamak isteyen kişiler için bir fırsat oluşturuyor. İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerde yaşayan kişiler, bir an önce gayrimenkullerini satarak döviz veya faize yatırmak istiyor. 10 yıl önce yüzde 34 kiracı, yüzde 64 ev sahipliği oranı varken, günümüzde bu oran yüzde 44 kiracı yüzde 56 ev sahibi olarak yükseldi. Büyükşehirlerde ev almak hayal oldu. Konut kredilerinin faizleri bile ödenebilecek rakamlar değil" şeklinde konuştular.

 

2025'DE ARTACAK

 

Uzmanlar, konut fiyatlarının reel anlamda gerilemesinin en büyük nedenini artan konut kredi faizleri ve bireysel mevduat getirisinin fazla olmasına bağlarken, şunları söylediler: "Konut piyasasında bu sene durağanlık olsa da 2025 yılında tablo tersine dönecek. Merkez Bankası'nın faiz indirim sürecine girmesiyle, mevduat sahipleri bu mevduattan çıkacaktır. 2025'in ikinci yarısı ve 2026'da konuta tekrardan yönelim olacağını düşünüyorum. Ayrıca, kentsel dönüşüm süreci de konut fiyatlarının artışına katalizör görevi üstlenecektir."

 

İstanbul'da ortalama satılık konut metrekare fiyatları 38 bin 461 TL, Ankara'da 20 bin 961 TL ve İzmir'de 31 bin 818 TL olarak gerçekleşirken, Mart ayında ülke genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 150,4 TL oldu.

 

 

SEKTÖRE DESTEK ÇAĞRISI

 

"Her ne kadar seçim sonrası sürece ilişkin olumsuz beklentiler ortadan kalksa da, konut talebinin düşük kalacağı ve bankacılık sektöründe konut talebini destekleyecek bir hamle gelmeyeceği beklentisi yeni projelere başlama iştahını düşürüyor. Sektör olarak kenetlenme zamanı."

 

“Artan kira fiyatları ile inşaat maliyetlerinin yükselmesi, gayrimenkul yatırımlarını olumsuz yönde etkiliyor. Bu durum, konut sahibi olma girişimlerini zorlaştırırken, kira ödemek yerine ev sahibi olmayı tercih edenlerin sayısı da azalmakta."

 

"HABER MERKEZİ"

Resmi İlanlar