SAĞLIK Haber Girişi : 23 Ekim 2023 13:09

Erken tanıyı önemseyin! Körlüğe bile neden olabilir

Erken tanıyı önemseyin! Körlüğe bile neden olabilir
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erkin Kır, gözde retina tabakasının yapıştığı yerden ayrılması ile ortaya çıkan ve ciddi bir göz hastalığı olan retina yırtığında erken tedavinin önemli olduğunu söyledi

ALPARSLAN DİYARI- Retina yırtığı, gözde retina tabakasının yapıştığı yerden ayrılması ile ortaya çıkan ciddi bir göz hastalığı.

 

Gözdeki ani uçuşmalar, ışık çakmaları veya kararma gibi belirtilerle kendisini belli edebilen retina yırtılması her ne kadar ağrısız olsa da görme ile ilgili ciddi sonuçlara neden olabiliyor.


Bu semptomlarla karşı karşıya kalan hastanın en kısa sürede bir göz doktoruna başvurması gerektiğini vurgulayan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erkin Kır, yaşla birlikte arka vitreus dekolmanına bağlı olarak retina yırtığı oluşabildiğini, erken tanı ve tedavisi yapılmadığında bu durumun körlükle sonuçlanabileceğini vurguladı.

 

Ağ tabakasında olabilecek zayıf alanlar nedeniyle retina yırtıklarının daha kolay oluştuğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kır, yüksek miyop olan ve gözüne darbe almış kişilerde özellikle bu durumun önem kazandığını kaydetti.

 

Gözde ani ışık çakmaları ve uçuşan siyah noktaların retina yırtığının göstergeleri olduğunu anlatan Prof. Dr. Erkin Kır, bu belirtileri yaşayanların mümkün olan en erken zamanda bir göz muayenesi olması gerektiğini kaydetti.

 

ARGON LAZER YÖNTEMİ İLE BAŞARILI SONUÇLAR ALINABİLİYOR

 

Retina yırtığının tedavi edilmezse retina dekolmanına yol açabileceği bilgisini veren Prof. Dr. Erkin Kır, hastalığın erken dönemde tespitiyle birlikte argon lazerle başarılı sonuçlar alındığını ifade etti.

 

Kır, sözlerine şöyle devam etti: “Retina yırtığında 5 – 6 dakikalık lazerle müdahalenin ardından hasta günlük yaşantısına dönebiliyor. Retina dekolmanında başlangıçta hastanın görmesi iyi olabilir. Ancak genellikle günler içinde görme kaybıyla sonuçlanır. Bu nedenle vakit kaybetmeden cerrahi tedavi gerekir. Cerrahi tedavide vitrektomi denilen ameliyat en sık uygulanan yöntemdir. Gecikmeden uygulandığında başarı oranları oldukça yüksektir”


HABER MERKEZİ

 

 

Resmi İlanlar