MUŞ Düzenleme Tarihi : 26 Ekim 2023 11:10 Haber Girişi : 26 Ekim 2023 11:32

En fazla Muş ve çevre illerde tüketiliyor! Her derde deva: Kilosu 1000 liradan satılıyor…

En fazla Muş ve çevre illerde tüketiliyor! Her derde deva: Kilosu 1000 liradan satılıyor…
Dünyaca ünlü Bitlis kara kovan balının hasadına başlandı. Daha çok Muş, Siirt, Van gibi çevre illerde tüketilen bal yurt içi ve yurt dışından rağbet görüyor.

 

ALPARSLAN DİYARI- Bitlis’te yüksek rakımlı bölgelerinde kurulan kovanlarda üretilen ‘Altın Bal’ ödülüne sahip dünyaca ünlü kara kovan balında hasat heyecanı yaşanıyor. Kilogramı 800-1000 liradan satışa sunulan karakovan balına Muş,  ve Türkiye’nin çeşitli illerinin yanı sıra yurt dışından da taleplerin olması üreticileri sevindiriyor.

 

 

Bitlis balı, dünyanın en prestijli bal yarışmalarından olan London International Honey Competıtıons (Londra Uluslararası Bal Yarışmaları) çerçevesinde bütün testleri başarı ile geçerek dünya birinciliği elde etmişti. Yaklaşık 130 ülkeden 153 arıcının katıldığı bu değerlendirmede 28 kategoride Bitlis balının dünya birincisi seçilmesi, kentteki arıcılara büyük mutluluk yaşatmıştı. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Bitlisli balcı Serdar Nevzat Ersan, dünyaca ünlü karakovan balının hasadına başladıklarını söyledi.

 

 

YOL ÜSTÜ BALI ALIP EVLERİNE GİDİYORLAR

 

Yaklaşık bin 200 çeşit endemik bitki türüne sahip olan Bitlis’te bal artık marka haline geldi. Bitlis’te üretilen baldan en fazla faydalanan illerin başında ise Muş, Siirt ve Batman gibi çevre iller geliyor. Ancak kilo fiyatının yüksek olması dar gelirlinin alım gücünü düşürüyor. Muş ve ilçelerinde ikamet edenler yol üstü güzergahlarında satılan ballardan almayı ihmal etmiyor.

 

HABER MERKEZİ

Resmi İlanlar