GÜNDEM Haber Girişi : 17 Kasım 2023 07:30

En düşük emekli maaşı 10 bin TL'yi geçecek mi?

En düşük emekli maaşı 10 bin TL'yi geçecek mi?
7500 TL'ye mahkum edilen en düşük emekli maaşının ne kadar olacağı milyonlarca emekli tarafından merakla bekleniyor. Peki, yeni dönemde emekli maaşı kaç TL olacak?

ALPARSLAN DİYARI- Son emekli zammıyla birlikte milyonlarca emekli hüsrana uğradı. En düşük emekli maaşı olan 7500 TL'ye mahkum edilen emekliler, enflasyon altında ezildi. Peki, 2024 yılı emekliler için nasıl geçecek? Hükümet her sene bir sonraki yıllara attığı tek haneli enflasyon sözünü bu kez de 2026 olarak belirlerken, emekli maaşları için ne gibi adımlar atılacak? 

 


Yıl sonu muhtemel zam oranlarına göre, en düşük enflasyon beklentisi olan yüzde 65'te SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına yüzde 37,76 oranında, memur ve emekli memur maaşlarına ise yaklaşık olarak yüzde 49,45 oranında artış yapılması bekleniyor. En yüksek tahmin yüzde 68 oranındaki enflasyonun gerçekleşmesi halinde ise SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına yüzde 40,28, memur ve emekli memur maaşlarına yüzde 52,19 oranında zam yapılması öngörülüyor.

 

6 AYLIK FARK VE ENFLASYON ORANI İLE MAAŞLAR NETLEŞECEK

 

Emekli ve memurların alacağı 6 aylık enflasyon farkı da netleşecek. SSK ve Bağ-Kur emekli aylıkları, yılda iki defa artış oranlarına göre yükseliyor. Bu durumda, SSK ve Bağ-Kur emekli aylıkları önümüzdeki ocak ayında 2023’ün ikinci altı aylık enflasyon oranına bağlı olarak artacak.


EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞININ 10 BİN TL'Yİ GEÇMESİ BEKLENİYOR

 

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) ikinci 6 aylık dönem için öngördüğü yüzde 37,76’lık enflasyonun gerçekleşmesi halinde en düşük kök ücret olan 5 bin 500 TL'nin 7 bin 500 TL'yi geçmesi bekleniyor. Bu doğrultuda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emeklilere yönelik "Emeklilerimizi daha da rahatlatacak çözümleri geliştirdik, çok yakında uygulayacağız" ifadelerinin ardından emekli aylıklarında yeni bir düzenleme yapılarak 6 aylık enflasyon oranının üzerinde bir artış yapılması düşünülüyor. Tüm bunlar hesaplandığında en düşük emekli maaşının 10 bin lirayı geçmesi bekleniyor.


HABER MERKEZİ


 

Resmi İlanlar