YAŞAM Haber Girişi : 28 Mayıs 2024 10:14

Elektrik borcu yüzünden Mazgirt ilçesi susuz kaldı: Halk isyanda

Elektrik borcu yüzünden Mazgirt ilçesi susuz kaldı: Halk isyanda
Mazgirt ilçesinde elektrik borcu nedeniyle yaşanan kesintiler, halkı susuz bıraktı ve büyük tepki topladı.

ALPARSLAN DİYARI- 31 Mart seçimlerinde AK Parti'den CHP'ye geçen belediyede, geçmiş dönemden kalan 1 milyon 291 bin 425 liralık elektrik borcu nedeniyle enerji şirketi, ilçedeki 5 deponun kuyu suyu pompaları ve klorlama makinesinin elektriğini kesti.

 

SEÇİM SONRASI BORÇ KRİZİ

 

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde CHP adayı Ümit Tayhava, Tunceli'nin Mazgirt ilçesinde 401 oy alarak belediye başkanı seçildi. Belediye, yapılan devir teslimle 45 milyon 534 bin lira borçla devralındı. Bu borcun içinde 1 milyon 291 bin 425 liralık elektrik borcu da bulunuyordu.

 

ELEKTRİK KESİNTİLERİ VE SU SORUNU

 

Geçmiş döneme ait elektrik borcu nedeniyle enerji şirketi, ilçedeki 5 deponun kuyu suyu pompaları ile klorlama makinesinin elektriğini kesti. Başkan Ümit Tayhava, kesinti nedeniyle şebeke suyunda klorlama yapamadıklarını ve bunun ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. İlçe sakinleri de bu duruma isyan etti. Belediye, 1300 nüfuslu ilçede dağdaki doğal kaynaktan gelen bir şebeke suyuyla içme suyu deposunu doldurarak geçici çözüm sağlamaya çalıştı.

 

BAŞKAN TAYHAVA'DAN AÇIKLAMA

 

Belediye Başkanı Ümit Tayhava, yaşanan durumu şöyle anlattı: "Yerel seçimlerde belediyeyi büyük sıkıntılar ve borçla aldık. 45 milyon 534 bin liralık bir borç bize kaldı. Elektrik şirketi, önceki dönemden kalan borçları bizden tahsil etmeye çalıştı ve elektriğimizi kesti. Su kesilemez, biz burada kamu hizmeti veriyoruz. Hastaneye, okullara, emniyete, jandarmaya, kurumlara ve vatandaşa su sağlıyoruz. Elektrik kesintisi nedeniyle su pompalarımız ve klorlama makinelerimiz çalışmıyor. Bu da halk sağlığı için ciddi bir risk oluşturuyor."

 

ELEKTRİK ŞİRKETİ VE MAHALLE MUHTARLIĞINDAN AÇIKLAMA

 

Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş. yetkilileri, "Belediyenin borcu vardı. Kendileriyle görüştük, borcu ödeyeceklerini söylediler. Ancak ödeme yapmayınca bir kısım depoların elektriğini kestik. İlçenin genel şebeke suyunu kesmedik" dedi.

 

Mahalle muhtarı Kemal Güngör, "Elektrik kesildiği için sular kesildi. Mahallemizde su yok, mağduruz" diye konuştu. İlçe sakinlerinden Yılmaz Işık ise, "Pompaların elektriğini kesmişler, sularımız akmıyor. Yağmur yağmasına rağmen kuraklık çekiyoruz. Mağduruz, zor durumdayız" dedi.

 

HALKIN TEPKİSİ

İlçe sakinleri, elektrik borcu nedeniyle yaşanan kesintilerden dolayı büyük mağduriyet yaşıyor. Başkan Tayhava, enerji şirketinden süre istemelerine rağmen borç nedeniyle elektriğin kesildiğini ve bu durumun halk sağlığını tehdit ettiğini vurguladı. Halk ise susuz kalmalarından dolayı büyük tepki gösterdi.

 

HABER MERKEZİ

 

Resmi İlanlar