GÜNDEM Haber Girişi : 09 Nisan 2024 12:50

Elazığ’da Muhtarlık seçiminde şok eden iddia! Elinden muhtarlığı alınan aday: Oyumu çizdiler!

Elazığ’da Muhtarlık seçiminde şok eden iddia! Elinden muhtarlığı alınan aday: Oyumu çizdiler!
Elazığ Merkez Pirinçci köyü muhtarlık seçimlerinde hile katıldığı iddiası gündeme oturdu

 

ALPARSLAN DİYARI- Elazığ Merkez Pirinçci köyünde 31 Mart yerel seçimlerinde yapılan Muhtar seçimlerinde iki aday arasında kıyasıya mücadele yaşandı. 

 

Elazığ Merkez Pirinçci köyü 1506’nolu sandıkta yapılan seçimlerde iki Muhtar adayı Güven Elbir ve Zirhan Elbir oy sayımı sonucunda 56-56 eşit oy aldılar.

 

KURAYI ZİRHAN ELBİR ÇEKTİ

 

Her iki muhtar adayının aldıkları ollar resmi olarak tutanaklar altına alındı.seçim kurulu Başkanı tarafından hazırlanan kura kağıtlarından boş oyu kendi elleriyle çeken Zirhan Elbir muhtarlığı kaybederken, yapılan kura sonucunda Muhtarlığı Güven Elbir’in kazandığı ilan edildi.

 

Elazığ Merkez Pirinçci köyü muhtarlık seçimlerinde muhtar belirlendikten sonra oylar ve tutanaklar mühürlenerek Elazığ Yüksek seçim kuruluna gönderildi.

 

 

Ertesi günü muhtar adayı Zirhan Elbir tarafından Yüksek Seçim kuruluna işaretli oy itirazı yapıldı.

Tekrar yapılan oy sayımlarında bir tane işaretli oy çıkınca, sandık başında Muhtarlığı kazandığı ilan edilen Güven Elbir’den, muhtarlık alınarak, bir oy farkla kazandığı ilan edilen Zirhan Elbir’e verdiler.

 

 

SEÇİM SONUCUNA BİR İTİRAZDA GÜVEN ELBİR’DEN GELDİ

 

Muhtarlığı elinden alınan aday Güven Elbir’in: Seçim günü sayılan oylarda işaretli oy yoktu, oy tornasına bu o oy bilerek atıldı.” iddiası gündeme oturdu.

 

Bir günlük muhtar olan Güven Elbir,Yüksek Seçim Kurulunun belirledikleri sandık görevlilerinin geçerli saydığı oy neden iptal edildi dedi ve Elazığ Yüksek Seçim Kuruluna resmi dilekçe ile başvurdu.

 

SANDIK BAŞINDAKİ GÖREVLİLER DİNLENSİN

 

Konu ile ilgili mağdur olduğunu belirten Güven Elbir,”Ben Elazığ merkez Pirinççi köyü 1506 nolu sandıkta muhtar adayıydım. Sandık açılıp geçersiz oylar çıkarıldıktan sonra rakibim Zirhan Elbir ile 56- 56 eşit oy aldım. Sandık başkanı kura sonucu muhtarlığı belli edeceğini söyledi ve kura çekimi yapıldı. Kura çekimini rakibim Z.E. ilk önce yaptı ve boş kâğıdı çekerek dolu kâğıt bana kaldı. Sandık başkanı beni tutanaklara alarak muhtar olarak ilan etti. kura çekimi sırasında okunmuş oy pusulaları masanın üstünde korumasız şekilde duruyordu. Herkes kuraya odaklandığı anda kötü niyetli seçime hile karıştıran biri tarafından adıma olan bir oy pusulasına çizgi atılmıştır ve bir gün sonra rakibim Z.E. ilçe seçim kurumuna verdiği yazılı dilekçe sonucu sandık açılmış ve çizilmiş olan oy pusulamı iptal etmiştir. il seçim kurumuna verdiğim dilekçe sonucunda tekrar sandık açılıp ve hakkımla kazandığım muhtarlık görevimi elimden alıp Zirhan Elbir’e vermiştir. YSK yetkililerinin bir an önce sandık başkanı memuru ve parti görevlilerinin görüşlerini alarak muhtarlık görevimin şahsıma verilmesini istiyorum.”dedi.

 

Elazığ merkez Pirinççi köyü 1506 nolu sandıkta oy sayımıma katılan görevliler dinlensin diyen Güven Elbir,” Demokratik hukuk kurulları içerinde Elazığ İl Seçim Kurulu tarafından görevlendirilen sandık başkanı ile sandıktaki görevlilerin ifadeleri alınsın. Bizler seçimde kullanılan oylar sayılırken oy seçimlerinde hepimiz gözlemci olarak oradaydık. Kullanılan oylarda her hangi bir işaret yoktu. Kura çekildi ben kazandıktan sonra, oylar torbalanınca Zirhan Elbir’in taraftarları tarafından bir oyum işaretlenerek sandığa atıldığını iddia ediyorum. Bana şahitlik yapacak kişiler ise Elazığ İl Seçim Kurulu tarafından görevlendirilen sandık başkanı ile sandıktaki görevlileridir. Bu kişilerin dinlenmesini talep ediyorum.”dedi.

 

İşte Elazığ Yüksek Seçim Kuruluna verilen dilekçe:

 

İL SEÇİM KURULU BAŞKANLIĞINA

                                              ELAZIĞ

İTİRAZ EDEN                       : Güven ELBİR- TCKN:17275946506

                                                 (1506 numaralı Sandık Muhtar Adayı)

İTİRAZ KONUSU    : Merkez ilçe seçim kurulunun muhtar adayı olduğum Elazığ Merkez Pirinççi köyü 1506 numaralı muhtarlık seçimlerine Zirhan ELBİR tarafından yapılan itiraz neticesinde verilmiş olduğu…..……………….numaralı kararına karşı itirazlarımdan ibarettir.

İTİRAZ TARİHİ                    : 31/03/2024 gün

İTİRAZA KONU OLAYLAR           :  Ben ülkemizde gerçekleşen 31/03/2024 tarihli mahalli ve idari seçimlerinde Elazığ ili Merkez ilçesi Pirinççi köyünde muhtar adayı olarak seçimlere katıldım.

Aday olduğum 1506 numaralı sandıkta oy verme işlemi sırasında muhtarlara ait oy pusulalarının olduğu kabinde hem kendim hem de sandık kurulu başkanı tarafından yapılan tespitlerde oy pusulalarımın üstüne tespit edemediğimiz şahıslar tarafından işaretler konulduğu fark edilmiş ve tarafıma ait bu oy pusulaları sandık kurulu huzurunda imha edilmiştir.

Ayrıca muhtar adayı Zirhan ELBİR oy verme işlemi süresi boyunca sandık kurulu başkanının yanına çeşitli bahanelerle giderek oy pusulasına işaret konulursa veya muhtar adayının üstü çizilirse bu kullanılan oyların geçerli olup olmayacağı gibi tuhaf ve kötü niyetli soruları birkaç kez sandık kurulu başkanına sordu.

Oy kullanma işlemi tamamlandıktan sonra sandık kurulu başkanı ve müşahitler huzurunda sandık içindeki bütün oy zarflar, sandık kurulu başkanı tarafından teker teker açılarak EKSİKSİZ, KUSURSUZ, TAHRİFATSIZ, İŞARETSİZ VE GEÇERSİZ SAYILMASINI ENGELLEYECEK HERHANGİ BİR MADDİ HATAYA, KUSURA SAHİP OLMADIĞINI ISPATLAMAK İÇİN sandık kurulundaki herkese, üç muhtar adayına gösterilerek ONAY alındıktan sonra TUTANAKLARA işletilmiştir.

Sayım esnasında KUSURSUZ, EKSİKSİZ, NOKTANSIZ, İŞARETSİZ, ÇİZİKSİZ VE TAHRİFATSIZ oylar sandık kurulu başkanı, sandık müşahitleri ve 3 muhtar adayı tarafından İPTAL EDİLMESİNİ GEREKTİRECEK hiçbir gerekçe gösterilerek itiraz edilmemiş ve geçerli sayılması için oybirliği ile her oy kabul edilmiştir.

Usulüne uygun olarak yapılan bu oy verme ve oy sayım işleminden sonra şahsımın ve Zirhan ELBİR’in oyları 56-56 olarak berabere çıkmıştır. Bu aşamadan sonra sandık kurulu başkanı yasaya göre muhtar adayının kura sonucu belirleneceğini söyleyerek seçimle ilgili yasal son kararı üç muhtar adayına da ilan etmiştir.

SANDIK KURULU başkanı yapılacak kura çekiminin 2 (iki) aşamalı gerçekleştirileceğini, birinci aşamadaki kura çekiminde muhtar adayını belirleyecek kurada çekim önceliğinin hangi adayda olacağının belirleneceğini, ikinci aşamada isi birinci kurada kazananın kura çekimini ilk gerçekleştireceğini söylemiştir.

Her 2 (iki) kura çekimi aşamasında 3(üç) muhtar adına kullanılmış oy pusulaları seçim komisyonu başkanının bulunduğu masa üzerinde KORUMASIZ, SAVUNMASIZ VE ÜSTÜNE DIŞARIDAN kötü niyetli kişi veya kişilerce seçim sonucunu bilerek, isteyerek ve tasarlayarak değiştirmek için oy pusulalarından birisine çizgi atılmasına müsait bir şekilde kalmıştır.

Muhtarlık için kura çekiminin belirleneceği yazı tura işlemi seçim komisyonu başkanının oy pusulalarını topladığı masanın önünde her iki tarafında destekçilerinden oluşan yaklaşık 40 kişilik bir seçmen topluluğunun önünde yapılmıştır. Bu aşamada ONAYLANMIŞ muhtarlık oy pusulalarının olduğu masanın etrafında ortam karmaşa halindeyken yazı-tura kura atışına iştirak etmişlerdir.

Yazı-Tura kura çekimi sonucunda asıl muhtarı belirleyecek kura çekiminde birinci önceliği Zirhan ELBİR kazanmıştır.

Yine aynı şekilde ikinci kura çekiminde Zirhan ELBİR, akrabaları ve diğer destekçileri sandık kurulu başkanı masasının önünde oy pusulalarının önünde ikinci çekime katılmışlar ve bu kura sonucunda ise şahsım muhtar olarak İLAN EDİLMİŞ ve sandık kurulu başkanı tarafından müşahitlere ve diğer muhtar adaylarına yapılan kura çekimi işlemine herhangi bir itirazlarının olup olmadığı sözlü olarak birkaç kez sorulmuş ve orda bulunan herkesin hayır yoktur Güven ELBİR’e muhtarlık hayırlı uğurlu olsun sözleriyle kabul edilmiştir.

Sandık kurulu başkanı, üye ve müşahitlerin bu kabul ve onayından sonra büyük bir sevinç yaşanmış, herkes şahsımı tebrik etmek için yanıma gelmiştir ve orada geçici süreli bir sevinç atmosferinden dolayı karmaşa oluşmasına yol açmıştır.

Yaşanan bütün bu kura çekimi sürecinde ve tebrikleşme aşamasında kötü niyetli, seçimin sonucunu etkilemeye ve değiştirmeye yönelik olarak DAHA ÖNCE SEÇİM KURULU BAŞKANI TARAFINDAN, ÜYE, MÜŞAHİTLER VE 3 (ÜÇ) MUHTAR ADAYINA GÖSTERİLEREK EKSİKSİZ, KUSURSUZ, TAHRİFATSIZ, İŞARETSİZ VE GEÇERSİZ SAYILMASINI ENGELLEYECEK HERHANGİ BİR MADDİ KUSURA SAHİP OLMADIĞI ISPATLANMIŞ oy pusulalarından bir tanesi üzerine işaret konularak İLÇE SEÇİM KURULUNA itiraz yapılarak seçim sonucunun değiştirilebileceği saikiyle MÜDAHALEDE BULUNULMUŞTUR.

Seçimden bir gün sonra, seçim esnasında oynanan ve seçimin sonucunu değiştirmeye yönelik KÖTÜ NİYETLİ VE KİRLİ OYUNUN ikinci aşaması devreye sokulmuş ve kaybeden muhtar adayı Zirhan ELBİR her nasıl bilebiliyorsa oy pusulalarından 1(bir) tanesi üzerinde işaret amaçlı atılmış bir çiziğin olduğunu iddia ederek İLÇE SEÇİM KURULUNA dilekçe ile oyların tekrar sayılması amacıyla başvuruda bulunmuştur.

Akabinde ilçe seçim kurulu aday olarak bulunduğum ve kura sonucu muhtar seçildiğim 1506 numaralı sandığı tekrardan açarak sayım yapmış ve Zirhan ELBİR’in iddia ettiği ve sadece kendisinin bildiği adıma verilmiş 1 (bir) oy pusulası üzerinde tükenmez kalemle çizilmiş bir çizik olduğu tespit edilmiş ve bu oy iptal edilmiştir.

Seçim gecesi olan 31/03/2024 tarihinde sayımlar sandık kurulu başkanı, üye, müşahitler ve 3 (üç) muhtar adayının huzurunda oylar teker teker gösterilmesine ve o esnada EKSİKSİZ, KUSURSUZ, TAHRİFATSIZ, İŞARETSİZ VE GEÇERSİZ SAYILMASINI ENGELLEYECEK HERHANGİ BİR MADDİ KUSURA SAHİP oy pusulası bulunmamasına ve oy pusulalarına karşı herhangi bir itirazda bulunulmamasına rağmen oy sayımı sona erdikten ve sonuçlar tutanaklara geçirildikten sonra yaşanan sevinç ve kutlamalar esnasına meydana gelen karmaşadan yararlana daha önceden kötü niyetini planlanmış bir kiş veya kişiler tarafından organize olarak haraket eden yukarıda söylediğim kişiler tarafından tarafıma verilmiş 1 (bir) adet oy pusulası üstüne çizik atıldığı MUHAKKAKTIR.

Yine seçimi kazandığım açıklandıktan sonra diğer muhtar adayı Zirhan ELBİR hal, haraket ve davranış ve sözleriye orada bulunan taraftarlarıma sataşmalarda bulunmuş ve bizi bir kavganın içine çekmeye çalışmıştır.

Zirhan ELBİR tarafından planlanarak ve tasarlanarak oluşturulan bu davranışlardan sonra seçim kurulu başkanı ve üye olay yerinde bulunan jandarmanın haberdar edilmesiyle uzaklaştırılmış ve oyları ilçe seçim kuruluna teslim edebilmiştir.

Yukarıda anlattığım yaşanan bütün bu olayların bire bir şahitleri sandık kurulu başkanı, sandık kurulu üyesi ve müşahitler olup konunun bütün boyutlarının sağlıklı olarak değerlendirilebilmesi açısından kurulunuzun ihtiyaç duyması halinde yukarıdaki SORUMLULARI dinlenmesini arz ederim.

İl Seçim Kurulunuzca 1506 nolu sandığın tekrar açılarak ilçe seçim kurulunca geçersiz sayılan oyumun kurulunuzun değerli başkanı, memur ve üyelerine gösterilerek tespit edilmesini istiyorum.

Yukarıda yazmış olduğum bütün sabit gerçekleri değerli kurulunuzun dikkate almasını ve kazanmış olduğum MUHTARLIĞIMIN bu yasal süreç sonucunda telafisi mümkün olmayan bir haksızlığın ve hukuksuzluğun önüne vicdani olarak geçerek tarafıma vermesini istiyorum.

 

Saygılarımla arz ederim.

 

                                                                                                                    Güven ELBİR

                                                                                                          Elazığ Merkez Pirinççi Köyü

 

"HABER MERKEZİ"

 

Resmi İlanlar