YAŞAM Haber Girişi : 27 Temmuz 2023 12:47

Ekmek 7 lira, gözüme uyku girmiyor

Ekmek 7 lira, gözüme uyku girmiyor
Dışarı çıkmayın çağrılarına rağmen çalışmak zorunda kalıyorlar.


Aydın’da 44 derece sıcaklıkta, belediye hoparlörlerinden yapılan sıcakta dışarı çıkılmaması yönündeki anonslara, meteoroloji ve uzmanların uyarılarına rağmen tarlalarda çalışan çiftçiler ve tarım işçileri, “Nasıl dışarı çıkmayalım, çalışmazsak aç kalırız” diyerek ürünü tarlada bırakmamaya çalışıyor.

 


Meteoroloji, uzmanlar art arda uyarıyor, ‘sıcakların en yoğun olduğu bugünlerde dışarı çıkmayın’ diyor. Hava sıcaklıklarının 44 derece ile mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Aydın'ın İncirliova ilçesinde, belediyenin hoparlör sisteminden sürekli ‘sıcağa çıkmayın’ anonsları yapılıyor.


Ama onların, yani çiftçilerin ve tarım işçilerinin bu uyarılara uyma lüksü yok. Ürün para etmezse de, günlük yevmiyeler az gelse de üretmek zorundalar. Eğer çiftçi üretici tarlaya gitmezse ürün tarlada kalacak.


İşçi çalışmazsa aç kalacak. Bu nedenle 44 derece sıcağa rağmen tarlada domates, biber, çilek toplanıyor. Pamuk çapalanıyor. Sürekli artan girdi fiyatlarına rağmen ürünü gereken değeri görmeyen üretici de, zor şartlarda çalışan tarım işçileri de yaşamlarından memnun değil.

 


“ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ, YOKSA AÇ KALIRIZ”

 

SÖZCÜ muhabirine aşırı sıcaklara kalmamak için sabah saat 04.00'de işbaşı yaptıklarını söyleyen tarım işçileri, “Güneşin altında, bu sıcaklarda baygınlık geçiriyoruz, tansiyondan öleceğiz diye korkuyoruz. Ekmek parası için, çoluk çocuğumuzun karnını doyurmak için çalışıyoruz. Çalışmak zorundayız. Belediye günde kaç defa anons ediyor, sıcağa çıkmayın diye. Nasıl çıkmayalım, nasıl çalışmayalım, çalışmazsak aç kalacağız. Geçim sıkıntısı yaşıyoruz. Onun için herkes yatağında iken biz tarlaya gelip çalışıyoruz. Hırsızlık yapmak istemiyorsak, çocuklarımıza helal kazanç götürmek istiyorsak çalışmak zorundayız. Her gün her şeye zam geliyor, bir tek bizim yevmiyelerimize zam gelmiyor. Aldığımız para bir pazar masrafına yetmiyor. Bir torba un için üç gün çalışmak zorundayız” dedi.
 

 

Haber Merkezi

Resmi İlanlar