SAĞLIK Haber Girişi : 03 Ekim 2024 13:00

Ekim ayı meme kanseri farkındalık ayı: Kadınlarımızı erken teşhis için adım atmaya davet ediyoruz

Ekim ayı meme kanseri farkındalık ayı: Kadınlarımızı erken teşhis için adım atmaya davet ediyoruz
İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ekin Topuz, Ekim ayının Dünya Sağlık Örgütü tarafından "Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı" olarak ilan edildiğini hatırlatarak, tüm kadınlarımızı erken teşhisin önemine dikkat çekmek için harekete geçmeye davet etti.

ALPARSLAN DİYARI- Meme kanserinin, ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık görülen ve en fazla ölüme neden olan kanser türü olduğunu belirten Dr. Topuz, bu hastalığın erken evrede teşhis edilmesinin mümkün olduğunu vurguladı.

 

Dr. Topuz, "Sağlıklı kadınlarımızı, 20 yaşından itibaren ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapmaya, 40-69 yaş arasında ise 2 yılda bir mamografi çektirmeye ve yılda bir kez düzenli muayene yaptırmaya çağırıyoruz. Kendi kendine meme muayenesi yapmayı bilmeyen kadınlarımız aile hekimlerinden bu konuda bilgi alabilir," dedi.

 

 

 

ÜCRETSİZ TARAMA VE EĞİTİM HİZMETLERİ SUNULUYOR

 

İlçemizde Aile Sağlığı Merkezleri’nde (ASM), il merkezinde ise Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve Sağlıklı Hayat Merkezi’nde (SHM) meme kanseri taramaları ücretsiz olarak yapılmaktadır. Ayrıca bu merkezlerde halka meme kanseri hakkında eğitimler verilmekte, kendi kendine meme muayenesi (KKMM) eğitimi sunulmakta ve bilgilendirici broşürler dağıtılmaktadır.

 

MEME KANSERİ İÇİN DEĞİŞTİRİLEBİLİR VE DEĞİŞTİRİLEMEYEN RİSK FAKTÖRLERİ

 

Dr. Topuz, meme kanserinde yaşam tarzıyla ilişkili değiştirilebilecek risk faktörlerine dikkat çekti. Obezite, fiziksel aktivite eksikliği, doğum kontrol hapı kullanımı, alkol ve sigara tüketimi gibi faktörlerin riski artırdığını belirten Topuz, "Sağlıklı yaşam alışkanlıkları, meme kanseri riskini azaltmada önemlidir," diye ekledi.

 

Bununla birlikte, kadın olmak, yaşlanmak, genetik yatkınlık ve ailede meme kanseri öyküsü gibi değiştirilemeyen risk faktörleri de göz ardı edilmemelidir.

 

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

 

Dr. Topuz, meme kanserinin erken teşhisinin tedavi başarısını önemli ölçüde artırdığını belirterek, "Erken teşhis hayat kurtarır. Kadınlarımızın düzenli taramalarını yaptırmaları ve belirtileri göz ardı etmemeleri büyük önem taşımaktadır," dedi.

 

 

MEME KANSERİNİN BELİRTİLERİ

 

Dr. Topuz, meme kanserinin en sık rastlanan belirtisinin memede ağrısız bir kitle olduğunu ifade etti. Bunun yanında meme derisinde kaşıntı, yanma, portakal kabuğu görünümü, meme ucunda çekilmeler ve kanlı akıntı gibi belirtilerin de meme kanserinin habercisi olabileceğini hatırlattı.

 

TEDAVİ VE KORUNMA

 

Meme kanserinin tedavisinde cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi gibi çeşitli tedavi seçenekleri bulunduğunu belirten Dr. Topuz, meme kanseri riskini azaltmada sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite ve sağlıklı kiloda kalmanın önemli rol oynadığını vurguladı. "1,5-2 yıl süreyle emzirmek de meme kanseri riskini azaltan bir faktördür," dedi.

 

Meme kanseri farkındalık ayında, tüm kadınlarımızı sağlık kontrollerini ihmal etmemeye davet ediyoruz.

 

HABER VEYSEL EŞİN

 

 

Resmi İlanlar