Araştırma kuruluşu Prognos AG’ye göre 2030’da Almanya’da yaklaşık üç milyon vasıflı işçi, teknisyen, araştırmacı ve tıp elemanı eksiği olacak. Bu nedenle hekimlerden sonra matematik ve bilgi teknolojileri mühendisler de Almanya'yı tercih ediyor.
Almanya’da çalışmak için en çok başvuru yapanlar arasında doktorlar, fizyoterapistler, hemşireler ve diğer sağlık çalışanları yer alıyor. Ardından da MINT olarak adlandırılan matematik, bilgi teknolojileri, doğa bilimleri ve teknoloji alanlarındaki meslekler geliyor. Alman Ekonomi Enstitüsü’ne göre, MINT mesleklerinde yabancı çalışan sayısı 2012’den 2022’ye yüzde 190 artarak 202 bine ulaştı.
MINT mesleklerinde AB dışındaki ülkelerden istihdam edilenler çoğunlukta. En çok yabancı çalışan 24 bin 662 ile Hindistan'dan geliyor. Türkiye ise 11 bin 249’la ikinci sırada. Üstelik Türkiye’den giden insan kaynağı artıyor. Sadece son altı ayda Almanya’da MINT mesleklerinde istihdam eden Türk sayısı 1311 yükseldi.
Üçüncü olarak da elektrik ustası, kuaför, tesisatçı, marangoz gibi mesleki yeterlilik belgesi gerektiren işlerde çalışanlar geliyor. Diploma veya mesleki yeterlilik belgesi olanlar önce denklik alıyor, sonra da danışman firma aracılığıyla iş görüşmesi yapıyor. Anlaşma sağlanması halinde de sözleşme imzalıyor. Ardından da çalışma vizesiyle Almanya’ya yerleşiyor.
Burada aranan dil yeterliliği şartı meslek grubuna göre değişiyor. Kullanılan kodlardan A1 başlangıç, C1 ise ileri seviyeyi ifade ediyor. Bu derecelendirmeye göre hemşirelerde B2, hemşire yardımcıları ve diğer sağlık çalışanlarında B1, doktorlarda ise C1 seviye aranıyor. Mesleki eğitim gerektiren diğer işlerde ise A1 yeterli görülüyor. Bunun dışında hekimlere hastayla iletişim ve rapor yazımı konularında yeterliliklerinin ölçüldüğü başka bir dil sınavı daha yapılıyor.
Başvurdukları mesleki eğitimi tamamlayan kişiler hemşire, elektrik teknisyeni, sıhhi tesisatçı, kuaför veya çilingir olabiliyor. Burada aranan Almanca yeterliliği seviyesi ise B1. 12 yıllık temel eğitimini tamamlamış herkes bu eğitimlere başvurabiliyor. Genelde haftada dört gün pratik, bir gün teorik eğitim oluyor. Kişi bir yandan eğitim görürken bir yandan da ayda ortalama bin euro maaş alıyor.
Almanya’da işe veya mesleki eğitime başvuru dışında ülkede çalışmak için başka bir yol daha var: Turist vizesiyle giderek orada iş bulmak. Bunu yapabilmek için şart koşulan asgari brüt gelir yeni yasayla yıllık 42 bin euro’ya düştü.
Ancak Onan Danışmanlık’ın sahibi Anıl Anlargu “Burada kişinin mümkünse biraz Almancası olmalı. Tabii, bir de turist vizesi alması gerek” diyor. Türkiye’de danışmanlık hizmeti sunan Almanya Göç Ajansı’na göre ekstra nitelik gerektirmeyen inşaat işçisi, depocu gibi meslek gruplarından da Almanya’ya gitmek için çok fazla başvuru oluyor. Ancak Almanya ‘nitelikli işçi alımı’ yaptığından bu başvurular reddediliyor.
Fiyatlar firmaya ve hizmete göre değişiyor. Yalnızca vize oturum işlemleri için alınan danışmanlık ücreti yaklaşık 200 euro. İş garantili sistemlerde ise genelde bir veya iki maaş kadar ücret alınıyor. Almanya’da bir hemşire maaşı yaklaşık 3 bin euro. Buradan hesapla danışmanlık ücreti 6 bin euro yani yaklaşık 180 bin liraya kadar çıkabilir. Ancak Almanya’da ciddi bir istihdam açığı olduğundan bazı firmalar ücreti Almanya’daki işe alım firmalarından tahsil ediyor.
Örneğin Anıl Anlargu “Mesleki eğitim için başvuranlardan 1000 euro talep ediyoruz ancak bunu tüm işlemler tamamlanıp vize çıktıktan sonra alıyoruz. İstihdam için başvuranlardan ise ücret almıyoruz, işe alım firması bize ödüyor” diyor.
(HABER MERKEZİ)