MALAZGİRT Haber Girişi : 25 Haziran 2023 15:50

Dünya tarihini yeniden yazdıracak keşif ! Anadolu’nun kapısı Malazgirt’te bulundu?

Dünya tarihini yeniden yazdıracak keşif ! Anadolu’nun kapısı Malazgirt’te bulundu?
Malazgirt savaşının yapıldığı ovada yapılan kazı çalışmalarında bulunan insan kalıntılarının yanı sıra, savaşa ait çok önemli bir parçanın bulunduğu belirtiliyor. Bulunan bu eser dünya tarihinde çok önemli bir yer edinecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Ahlat Müzesi, Muş Alparslan Üniversitesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi iş birliğiyle 2020'de hayata geçirilen projeyle Dünya tarihinin yeniden yazılmasına vesile olacak yeni keşifler olduğu belirtildi. 


Muş Valiliği,Malazgirt Kaymakamlığı ve Malazgirt Belediyesinin desteklediği proje kapsamında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Çevik'in bilimsel danışmanlığında 12 üniversiteden 40 akademisyenle savaşın yaşandığı yerin tespit edilmesi amacıyla 3 noktada kazı çalışmaları sürdürülüyor.

 


“DÜNYA TARİHÇİLERİNİ HEYECANLANDIRACAK” 


Prof. Dr. Adnan Çevik ve ekibinin Malazgirt ilçesinde yaptıkları kazı çalışmalarında bulunan insan kalıntılarının yanı sıra, savaşa ait çok önemli bir parçanın bulunduğu belirtiliyor. Bulunan bu eser dünya tarihinde çok önemli bir yer edinecek. Dünya tarihçilerini heyecanlandıracak bu bulgu çok yakın bir tarihte bakanlık tarafından dünya ve Türkiye kamuoyu ile paylaşılacak. 


Kazı çalışmalarının 2023 yılı birinci etabı çalışmalarının son gününlerinde Malazgirt Tarihi Milli Parkındaki Millet Bahçesinde son gelişmeler değerlendirildi.  Malazgirt Kaymakamı Göksu Bayram, Belediye Başkanı Cengiz Altın ve Malazgirtli vatandaşlar ile kısa bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Çevik ve kazı ekibi ile Malazgirt vatandaşlarla sobet ettiler


“İKİNCİ ETAP ÇALIŞMALAR BAYRAMDAN SONRA”


"Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma" projesi kapsamında 2023 yılı birinci etabını bitirdiklerini  İkinci etaba çalışmalar ise bayramdan sonra başlayacağı belirtildi 

Şu anki kazı çalışmalarını Afşin Mahallesi’nde gerçekleştiren ekip önemli bulgulara ulaştı. Ekip  müslüman mezarlığı olarak tespit edilen  alanda çalışmalarını sürdürüyor

 


“Önemli Açıklamalar için hazır olun, yakında Bakanlık Kamuoyuna Açıklayacak”

Şu anda, savaşın geçtiği değerlendirilen alanlarda bulunan  savaşa ait objeler var. Bu objeler içinde dünya tarihini değiştirecek nitelikte olan çok önemli bir obje var. 2020`den bu yana Malazgirt Savaşı’nda kullanıldığı düşünülen 336 ok, mızraklar ve savaşa dair metal objelere ulaşıldı. Ayrıca tarih dünyasını heyecanlandıracak çok önemli bulgular bulundu. Bulunan savaş ile ilgili objeleri önümüzdeki günlerde  Bakanın açıklama yapacağı belirtiliyor. Önemli Açıklamaların yapılacağı dile getirilirken,   Bakanlık kamuoyuna açıklayacağı bilgiler şimdiden merak edilmeye başlandı.
 

Resmi İlanlar