MUŞ Haber Girişi : 28 Eylül 2023 16:07

Diyarbakır’dan görüp Muş'a taşıdı.. İlk defa deneme amaçlı ekildi: 1 dekardan 400 kilogram verim

Diyarbakır’dan görüp Muş'a taşıdı.. İlk defa deneme amaçlı ekildi: 1 dekardan 400 kilogram verim
Muş'ta ilk defa deneme amaçlı 3 dekara ekimi yapılan pirincin hasat öncesi son bakımı yapıldı. 1 dekar alandan yaklaşık 400 kilogram verim bekleniyor.

ALPARSLAN DİYARI- 3 milyon 570 bin dönüm tarım arazisi ile Türkiye'nin üçüncü ekilebilir alanına sahip olan Muş Ovası'nda 3 dekarlık alana ekilen çeltiğin hasat öncesi son bakımı yapıldı. Muş Ovası'nda devlet desteği ile ilk defa ekilen çeltik, yağmurlama yöntemi ile sulandı. Yaklaşık 114 günde olgunlaşan pirinçten dekarda yaklaşık 400 kilogram verim bekleniyor. Diyarbakır Karadağ’da gördüğü çeltik ekimini Muş’ta deneyen çiftçi Diyadin Yılmaz, ilk ürününü almanın heyecanını yaşıyor.

 

 

Pirinç tarlasını ziyaret eden Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, çiftçilerin taleplerine göre farklı ürünleri denemeye devam edeceklerini ifade ederek, “114 günlük dönemde olgunlaşmaya gelen bir üründür. Şu anda alanda gördüğümüz kadarıyla da bu çeşit bizim ilimize de uygundur. Biz özellikle de Diyarbakır’ın Karacadağ pirincinde uygulanan yöntemi burada uyguladık” dedi.

 

 

 

 

1 dekar alandan yaklaşık 400 kilogram verim beklediklerini ifade eden Gün, ilk hasadı önümüzdeki günlerde yapacaklarını ifade ederek, “Yağmurlama sulama yöntemiyle gerekli sulama yapıldı. Su miktarı konusunda ve su kısıtı konusunda da demonstrasyona örnek oldu. Şu anda süt olum devresinde, inşallah kısa sürede kendini olgunlaştıracak. Şu andaki çalışmaya baktığımızda evet çiftçimize de katılıyoruz. Bu ovada çeltikte yetiştirilir, güzel bir ürün de elde edileceği öngörülmektedir.” şeklinde konuştu.

 

 

DİYARBAKIR’DAN MUŞ’A TAŞINDI

 

Muş’ta çiftçilik yapan Diyadin Yılmaz, Diyarbakır’da görüp etkilendiği pirincin aynısını Muş’ta ekimini yaparak diğer çiftçilere de örnek olduğunu belirterek, "Diyarbakır Karadağ ziyaretimde bir çiftçi dostumun pirinç tarlasını gezdim ve çok etkilendim. Ben de Muş’ta pirinç ekmeye karar verdim. Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne başvurdum. Tarım desteği ile tohum bulduk. Bize tohumda destek verdi. Şu an hasat öncesi tarlayı ziyaret ettik. Gayet güzel başak tutmuş. Önümüzdeki yıl daha fazla ekim yapacağım. Diğer çiftçilere de tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

HABER MERKEZİ

Resmi İlanlar