YÖK Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki 2’nci öğretim programlarının kapatıldığını açıkladı.
ALPARSLAN DİYARI- Mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme diyetetik ve bazı temel bilim programlarının kontenjanlarında düşürme yoluna gidildi.
'259'uncu Üniversitelerarası Kurul Toplantısı' Yükseköğretim Kurulu'nda gerçekleştirildi.
YÖK Başkanı Erol Özvar, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, erişilebilir ve kapsayıcı bir yükseköğretim sistemi anlayışıyla hareket ettiklerini belirterek, "Ülkemizin tüm kesimleri için nitelikli yükseköğretime adil erişim sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz" dedi.
“İSTİHDAM BAĞI AZALAN PROGRAMLARIN KONTENJANLARINI AZALTIYORUZ”
Özvar, YÖK olarak, gelecek dönem için belirledikleri vizyonun önemli başlıklarından birini de istihdama duyarlılığın oluşturduğunu belirterek, "İstihdamla bağı azalan programların kontenjanlarını kademeli olarak azaltıyoruz. Yükseköğretim Yürütme Kurulunca alınan karar doğrultusunda, gelecek akademik yıldan itibaren Çocuk Gelişimi, Felsefe, Sosyoloji, Tarih ve Türk Dili Edebiyatı açık öğretim programlarına 'ikinci üniversite' kapsamında sadece 35 yaş üstündeki öğrenciler kayıt yaptırabilecek. Başta öğretmenlik mesleği olmak üzere ülkemizin istihdam dengesini yakından gözeterek bu kararları alıyoruz. Nitekim, farklı ön lisans ve lisans programlarında öğrenim gören öğrencimizin öğretmenliğe geçiş fırsatı yakalamak adına 35 yaş sınırı getirdiğimiz programlara ‘ikinci üniversite’ kapsamında yoğun bir şekilde yöneldikleri görülmektedir. Aldığımız karar bu durumu kontrol altına almayı ve sürdürülebilirliği sağlamayı amaçlamaktadır" ifadelerini kullandı.
“EN ÖNEMLİ ÇALIŞMAMIZ DEVLET ÜNİVERSİTELERİMİZDEKİ İKİNCİ ÖĞRETİM PROGRAMLARININ KAPATILMASI”
Beşeri sermaye dahil olmak üzere ülkenin kaynaklarının etkin kullanımı konusunda çok hassas davrandıklarını söyleyen Özvar, şöyle devam etti:
"Bir taraftan istihdam odaklı yeni programlarla üniversitelerimize ilave kontenjanlar verilirken diğer taraftan da mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme-diyetetik ve temel bilimlere özgü bazı programlardaki eğitim-öğretim kalitesini yükseltmek amacıyla piyasa beklentilerinin üzerinde mezuniyete yol açan kontenjanlarda ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda yeni düzenlemeler yapılmış ve öğretim elemanları sayısı, derslik ve benzeri kapasite dikkate alınarak düşürülme yoluna gidilmiştir.
Bu dönem üniversitelerimizdeki program kalitesini artırmaya yönelik belki de en önemli çalışmamız devlet üniversitelerimizdeki ikinci öğretim programlarının kapatılması olmuştur.
Vakıf üniversitelerinde, devlette olduğu gibi, ikinci öğretim programları yerine istihdama duyarlı ve geleceğin mesleklerine uygun programlara dönüştürülmesi temin edilecektir. Vakıf üniversitelerimizin de gelecek yıla yönelik planlamalarını buna göre yapmalarını bekliyoruz."
İKİNCİ ÖĞRETİM NEDİR?
Üniversite ikinci öğretim, normal öğretim saatlerinin dışında, genellikle akşam saatlerinde gerçekleştirilen bir eğitim programıdır.
Bu program, iş hayatındaki veya farklı sebeplerle gündüz derslerine katılamayan öğrencilere yönelik olarak tasarlanmıştır.
İkinci öğretimde dersler, öğleden sonra veya akşam saatlerinde başlar ve gece geç saatlere kadar sürebilir.
Öğrenciler, örgün öğretimdeki gibi aynı diploma ve akademik unvanları kazanırlar, ancak eğitim ücreti genellikle daha yüksektir. Bu sistem, üniversitelerin mevcut fiziksel ve akademik kaynaklarını daha etkin kullanmalarını sağlar ve daha fazla öğrencinin eğitim almasına olanak tanır.
HABER MERKEZİ