GÜNDEM Haber Girişi : 27 Temmuz 2023 09:09

Dev etçil çekirgeler Türkiye'yi istila edecek mi?

Dev etçil çekirgeler Türkiye'yi istila edecek mi?


ALPARSLAN DİYARI- Havaların ısınmasıyla beraber Türkiye’nin doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki illerinde etçil çekirgeler görülmeye başlandı. En son Siirt’te görülen devasa çekirgenin ardından Şırnak Van, Batman ve Mardin'e uyarı geldi.

 
DEV ETÇİL İLE KARŞILAŞTI 

 

Kurtalan ilçesinde çiftçilik yapan Veysel Özçelik, bahçesinde bakım çalışması yaparken yaklaşık olarak 20 santimetre olan etçil bir çekirge ile karşılaştı. Çekirgenin büyüklüğü karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen Özçelik, hayatında ilk defa böyle büyük bir çekirge gördüğünü söyledi. 


"DOĞAL ORTAMINA BIRAKTI"

 

Bu canlıların insanlara karşı bir zararının olmadığını ve zararlı böcekleri yiyerek beslendiğini duyduğunu aktaran Özçelik, "Çekirgenin zararsız olduğu görünce de onu doğal ortamına bıraktım" dedi. 


Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen Fakültesi Zooloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, muhabirlere, “saga ephippigera” türü etçil çekirgelerin istilacı olmayan ve zararlı böcekleri yediği için yararlı bir tür olduğunu söyledi. 


UZMANLARDAN UYARI GELDİ

 

Dokunulmadığı sürece bu çekirgelerin insanlardan kaçtığına işaret eden Satar, “Daha çok bizim bölgemizde görünen bir tür. İnsanlar büyüklüğünden korkuyor, hemen öldürmeye çalışıyor. İstilacı bir tür değil. Tarıma zarar veren böcekleri yiyorlar, faydalı bir tür. Avcı böcek bunlar. Sayıları arttı, bu bizi sevindiriyor. Lütfen zarar vermeyelim.” dedi. 

 

Haber Merkezi

 

Resmi İlanlar