MUŞ Haber Girişi : 26 Ekim 2023 14:18

Cumhuriyet kadını 100 yaşında, Muş’ta asırlık çınarın hikayesi

Cumhuriyet kadını 100 yaşında, Muş’ta asırlık çınarın hikayesi
Cumhuriyetimiz 100 yaşında. Cumhuriyet’in yüzüncü yılında Muş’un Kırköy beldesinde yaşayan 100 yaşındaki Raziye Asıltekin yaşam hikayesini anlattı. 

ALPARSLAN DİYARI- Muş Merkez Kırköy beldesinde yaşayan ve Cumhuriyetle yaşıt olan Raziye Nine, hayat hikayesini www.alparslandiyari.com medya gurubuna anlattı. 1923 yılında dünyaya gelen Raziye Asıltekin, 6 çocuğu ve 40 torunu ile Kırköy’de beldesinde yaşıyor. 
Cumhuriyetin 100. Yılına özel görüştüğümüz Raziye Nine, uzun yaşamanın sırrı ve 100 yıllık yaşam hikayesini anlattı. 

 

 

 

 

"ÖNCEDEN HAYAT ŞARTLARI ÇOK ZORDU"

 

Ömrünün büyük bölümünün yaylalarda geçtiğini anlatan Raziye Asıltekin, "Koyunlara bakıyorduk. Eşim 25 yıl önce vefat etti. Önceden hayat şartları çok zordu. Şimdi çok kolay, araçlar ve bütün imkanlar var. Hazır ürünler yemiyorum. Doğal ürünler tüketiyoruz. Tereyağı, ceviz ve kendi ektiğimiz bostandan sebze yiyoruz. Annem, babam ve kardeşlerim hepsi öldü. Küçük yaştayken Bitlis'in Mutki ilçesinden yürüyerek Muş'a geldik. 200 koyunumuz vardı, yolda telef oldu. Şimdi çocuğumun evinde kalıyorum. Tansiyon hastasıyım." diye konuştu.

 

 

 

 

"ASKERLERE EKMEK PİŞİRİYORDUK"

 

Kırköy’de yaşayan ve Kürtçe konuşan Raziye Asıltekin, 100 yıllık ömründe birçok anı biriktirdiğini dile getirdi.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü göremediğini ancak hep andığını belirten 6 çocuk annesi Raziye Nine, "Atatürk'ü 7-8 yaşlarımda çok duydum. Başında kepi olan, uzun boylu biri olarak hatırlıyorum." dedi.

 

 

 

 

"KENDİNİ DAHA GENÇ HİSSEDİYOR"

 

1923'te dünyaya gelen Raziye Asıltekin’nin torunu Cihan Asıltekin ise, torununun torununu gören babaannesinin doğal beslenmeye çok dikkat ettiğini belirtti.

 

 

 

 

Bir süre babaannesiyle yaylada yaşadığını söyleyen Asıltekin, "Babaanneme 100 yaşında olduğunu söylediğimizde küsüyor, kabullenemiyor. Kendini daha genç hissediyor. Hayvancılık yapmışlar. Unutkanlığı başlamış. Unutkanlığı başlamadan önce yaşanmış olayları bize anlatıyordu. Sabah namazına kalkıyor, sonra tavuklarımıza yem veriyor. Torunlarıyla ilgileniyor. Babaannem hayatın zorluğunu bize anlatıyordu. Önceden elektrik ve araba yokmuş. Bunlardan bahsediyor" diyerek cumhuriyet ile yaşıt ninenin torunu olmanın mutluluğunu yaşadığını ifade etti.


HABER: KADER AKÇİL

 

 

 

 

 

 

Resmi İlanlar