Batman, Diyarbakır ve Mardin'den gelerek Muş’ta kiraladıkları tarlalarda karpuz eken çiftçiler bu yılki mahsulden memnun.
Bu yıl farklı bir yöntem ile karpuz yetiştiriciliği yaptığını belirten çiftçi Cemil Yükler, “Her yıl tohumdan elde ettiğimiz fidelerle ekim yapıyorduk fakat yeterli verim alamıyorduk. Bu yıl farklı bir yöntemle denedik ve gübreli aşılı fideler ile ekim gerçekleştirdik. Bu sayede karpuzlarımız daha tatlı sulu ve kalın kabuklu oldular. Çok şükür bu yeni yöntem sayesinde yaklaşık 10 gün sonra yapacağımız hasattan da büyük bir verim elde edeceğimizi şimdiden öngörebiliyorum. Biz çiftçiler devletimizin desteği ile daha büyük işlere imza atabileceğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı.
İlimiz ekonomisi açısından Karpuz yetiştiriciliği önemli bir yere sahip. Bu durum 2022 yılında 17.000 dekar ekim alanına karşılık 92.342 ton ürün elde edilmiş olup, ilimize katkısı yaklaşık olarak 250 milyon TL civarında olmuştu.
Modern üretim teknikleri ile yapılan üretim, 2023 yılında 20.000 dekar ekimden 150 bin ton üzerinde karpuz üretimi hedeflenmekte. Alparslan diyarı.com gazetemize bilgi veren Muş İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün şunları kaydetti; “İlimiz ülkemizde karpuz ve kavun hasadının yapıldığı en son iller arasında yer almaktadır. Karpuz ve kavunun piyasada az olduğu ve talep gördüğü bir dönemde hasadının yapılıyor olması pazar sorununu ortadan kaldırmakta ve iyi bir fiyata alıcı bulmasını sağlamaktadır. İlimizde yetiştiriciliği yapılan karpuz ve kavunun ülkemizde yetiştiriciliği yapılan birçok bölgeden farklı olarak gece ile gündüz arasında meydana gelen sıcaklık farkından dolayı kendine has albenileri ve yüksek aromalara sahiptirler. 2023 üretim sezonunda karpuzda 20.000 dekar, kavun da 6.000 dekar civarında ekim, 150 bin ton üzerinde karpuz ve 30 bin ton civarında kavun üretimi hedeflemekteyiz. Buda ilimize yaklaşık olarak karpuz için 1 milyar 200 milyon TL iken kavun için 300 milyon TL olması kaydıyla toplamda 1 milyar 500 milyon TL katkı sağlanması beklenmektedir ” dedi.
Haber: Kader Akçil